Navigation path

Left navigation

Additional tools

EURÓPAI UNIÓ

HU

Brüsszel, 2013. március 25.

(OR. en)

7864/1/13 REV 1

PRESSE 133

Catherine Ashton főképviselőnek az Európai Unió nevében tett nyilatkozata a Zimbabwéban tartott sikeres alkotmányos népszavazásról és az uniós korlátozó intézkedések felülvizsgálatáról

Az Európai Unió gratulál Zimbabwe népének a 2013. március 16-án lezajlott békés, sikeres és hiteles szavazáshoz, mely eredményeképp jóváhagyták az új alkotmányt. Ez jelentős előrelépés a Globális Politikai Megállapodás végrehajtása felé, ami továbbra is alapfeltétele a békésebb, virágzóbb és demokratikusabb Zimbabwe megteremtésének.

Az EU ismételten kijelenti, hogy támogatja a politikai pártok, a dél-afrikai közvetítő csoport és a Dél-afrikai Fejlesztési Közösség (SADC) erőfeszítéseit, és bátorítja őket, hogy a pozitív fejlemények adta lendületet kihasználva maradéktalanul hajtsák végre a Globális Politikai Megállapodást és a SADC-ütemtervet, megteremtve ezzel a lehetőséget a békés, átlátható és hiteles választások megtartására, amelyek során a zimbabwei nép szabadon megválaszthatja az akarata szerinti kormányt.

Annak elismeréseképp, hogy a népszavazás és az új alkotmány elfogadása fontos lépés a fenti célok megvalósításában, az EU – összhangban azon kötelezettségvállalásával, hogy a fennmaradó korlátozó intézkedések többségét felfüggeszti – a mai napon megállapodott arról, hogy 81 személy és 8 szervezet tekintetében haladéktalanul felfüggeszti az intézkedések alkalmazását.

Az EU üdvözli és támogatja a politikai vezetők – többek között az elnök és a miniszterelnök – nemzeti megbékélésre és békés politikai tevékenységre való ismételt felhívásait, és méltányolja, hogy valamennyi fél elkötelezett a békés, átlátható és hiteles választási folyamat iránt. Aggasztónak tartja azonban a civil társadalom egyes képviselői és egyes politikai aktivisták zaklatásáról és megfélemlítéséről szóló, közelmúltbeli híreket. Az EU felszólítja az összes vezetőt, hogy gondoskodjanak arról, hogy a béke és az átláthatóság iránti elkötelezettségüket a helyi és az országos szintű biztonsági hatóságok valamennyi csoportja és szolgálata tartsa tiszteletben. A legfontosabb döntéshozók közül többel szemben is érvényben maradnak a korlátozó intézkedések mindaddig, amíg a választások békés, átlátható és hiteles módon le nem zajlottak.

A választások hazai és nemzetközi megfigyelők általi tényleges megfigyelése jelentősen növelni fogja a választási folyamat átláthatóságát és hitelességét valamennyi választó és jelölt számára. Ezzel kapcsolatban üdvözöljük a SADC azon kötelezettségvállalását, hogy jelentős megfigyelő missziót küldjön a választásokra. Az EU kész ehhez bármilyen támogatást megadni, ha erre felkérést kap.

Az EU ismételten leszögezi, hogy kész együttműködni bármilyen kormánnyal, ha az békés, átlátható és hiteles választási folyamat eredményeképp kerül hatalomra, és bízik benne, hogy tovább tudja erősíteni a partneri viszonyt Zimbabwéval a növekedés és a stabilitás ösztönzése és a zimbabwei nép jólétének előmozdítása érdekében.

A csatlakozó ország: Horvátország*, a tagjelölt országok: Törökország, Macedónia Volt Jugoszláv Köztársaság*, Montenegró* és Szerbia*, a stabilizációs és társulási folyamat országa és egyben potenciális jelölt: Albánia, valamint az Európai Gazdasági Térség EFTA-tagországai: Liechtenstein és Norvégia, továbbá a Moldovai Köztársaság és Örményország csatlakoznak e nyilatkozathoz.

* :

Horvátország, Macedónia Volt Jugoszláv Köztársaság, Montenegró és Szerbia továbbra is részt vesz a stabilizációs és társulási folyamatban.


Side Bar