Navigation path

Left navigation

Additional tools

EURÓPAI TANÁCS
AZ ELNÖK

HU

Brüsszel, 2012. november 20.

(OR. en)

EUCO 223/12

PRESSE 481

PR PCE 188

Herman Van Rompuy elnök meghívója
az Európai Tanács ülésére

Nagy örömömre szolgál, hogy meghívhatom Önt az Európai Tanács 2012. november 22–23-i ülésére Brüsszelbe. Már több ízben kötelezettséget vállaltunk arra, hogy megállapodunk a következő többéves pénzügyi keretről – ennek most eljött az ideje.

Találkozónk célja egyértelmű: biztosítanunk kell, hogy az Unió rendelkezésére álljanak mindazok a források, amelyekre a működéséhez az elkövetkező években szüksége lesz, figyelembe véve az elkerülhetetlen költségvetési megszorításokat. Félreérthetetlen jelét kell adnunk annak, hogy eltökélt szándékunk mindent megtenni azért, hogy Európát kiemeljük a válságból. Kétség nem férhet hozzá, hogy amennyiben nem sikerülne megállapodásra jutnunk, az mindannyiunk számára káros lenne. Ezért megtettem az ahhoz szükséges intézkedéseket, hogy ülésünket adott esetben meg tudjuk hosszabbítani.

Az elmúlt héten megküldtem a tagállamoknak az Európai Tanács tervezett következtetéseit a 2014 és 2020 közötti időszakra szóló pénzügyi keretről, amelynek kapcsán valamennyi delegáció aggályainak adott hangot. Eljött az ideje azonban annak, hogy immáron az egyezség szellemében tekintsünk a kérdésre. Az általunk javasolt keret 80 milliárd euróval alacsonyabb, mint ami a Bizottság javaslatában szerepelt. Tudom jól, hogy ez a csökkentés önmagában is nehézségeket rejt, azonban mindenkinek meg kell értenie, hogy kevesebb pénzből nem leszünk képesek ugyanarra, mint korábban. Tehát politikai döntéseket kellett hoznunk.

Minden területen szinte teljesen arányos csökkentéseket javasoltunk, a bizottsági javaslat szerkezetét követve. Nagy érdeklődéssel figyeltem hétfőn este az Európa-ügyi miniszterek megbeszélését, José Manuel Barrosóval pedig csütörtökön kétoldalú találkozók keretében az Önök álláspontját is meghallgatjuk.

Csütörtöki ülésünk 20 órakor kezdődik az Európai Parlament elnökével folytatott szokásos véleménycserével. A csoportkép elkészítése után 20:30-kor megkezdjük a munkát, és a Tanács ajánlása alapján lezárjuk az Európai Központi Bank egyik igazgatósági tagjának kinevezését célzó eljárást. Ezt követően az 50. emeleti üléstermünkben felszolgált munkavacsora mellett folytatjuk megbeszéléseinket.

Ez alkalommal elmondom majd Önöknek, hogy a kétoldalú találkozók fényében miként értékelem a többéves pénzügyi keret helyzetét. Terveim szerint csütörtök este elkészíthetjük az európai tanácsi következtetések módosított változatát.

A pénteki ülés szervezési részleteiről csütörtök este tudom majd tájékoztatni Önöket. Nagy várakozással tekintek csütörtöki találkozónk elé.


Side Bar