Navigation path

Left navigation

Additional tools

ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ
ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗΣ ΕΝΩΣΗΣ

EL

Νέα Υόρκη, 26 Σεπτεμβρίου 2012

EUCO 178/12

PRESSE 402

PR PCE 152

Ομιλία του Herman Van Rompuy,
Προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου
προς την 67η Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών

Μιλώντας σήμερα στη Νέα Υόρκη, ο Herman Van Rompuy, Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου απευθύνθηκε στην 67η Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών εξ ονόματος της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Εστιάζοντας την παρέμβαση του στις εξελίξεις στον αραβικό κόσμο, ο Πρόεδρος Van Rompuy επανέλαβε τη στήριξη της ΕΕ προς τη μετάβαση στη δημοκρατία ως επακόλουθο της αραβικής άνοιξης: «Αποτελεί ευθύνη της κάθε χώρας να χαράξει τη δική της πορεία και να δικαιώσει τις προσδοκίες του λαού της. Η Ευρωπαϊκή Ένωση δεσμεύεται να παραμείνει στο πλευρό τους σε κάθε βήμα της πορείας τους. Πρόκειται για μακροχρόνια προσπάθεια. Θέλω να το επαναλάβω: εξακολουθούμε να πιστεύουμε στο μήνυμα της αραβικής άνοιξης.»

Μιλώντας στους ηγέτες από όλο τον κόσμο για τις πρόσφατες βίαιες διαμαρτυρίες, ο Herman Van Rompuy δήλωσε: «Ο καθένας από εμάς στην αίθουσα αυτή έχει ευθύνη να υπερασπίζεται και να προωθεί την ανοχή και το σεβασμό».

Για την εμφύλια σύρραξη που μαίνεται στη Συρία, ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου απηύθυνε έκκληση για πολιτική μετάβαση με πρωταγωνιστή τον ίδιο το συριακό λαό, και δήλωσε: «Οι υπεύθυνοι της καταστολής δεν έχουν θέση στη Συρία του μέλλοντος και πρέπει να αποσυρθούν».

Ολοκληρώνοντας την παρέμβασή του για την κατάσταση της παγκόσμιας οικονομίας, ο Πρόεδρος Van Rompuy ζήτησε να καταβληθούν συντονισμένες προσπάθειες για την παγκόσμια οικονομική ανάκαμψη: «Σήμερα, στη μετά-Lehman εποχή και ενώ η κρίση καλά κρατεί, η δυναμική μας έχει ατονήσει και πρέπει να αναζωογονηθεί. Όλες οι μεγάλες οικονομίες πρέπει να συμβάλουν στην επαναφορά της παγκόσμιας οικονομίας στην πορεία της ανάπτυξης».

* * *

Κύριε Πρόεδρε της Γενικής Συνέλευσης, κ. Γενικέ Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών, Εξοχότατοι, κυρίες και κύριοι,

Η πρόοδος της δημοκρατίας που έγινε πράξη με μεγάλα διαδοχικά κύματα μετά τη δημιουργία των Ηνωμένων Εθνών γνωρίζει μια νέα επιτάχυνση για την οποία μπορούμε να είμαστε όλοι ευτυχείς.

Χωρίς να υποτιμάμε τις δυσκολίες και τις κακοτυχίες αλλού, η σκέψη μου στρέφεται μεταξύ άλλων στις θετικές εξελίξεις στη Μιανμάρ, τη Σομαλία, τις νέες δημοκρατίες ανά τον κόσμο, όπως το Ανατολικό Τιμόρ. Προπάντων όμως, η σκέψη μου σήμερα στρέφεται φυσικά στη μεταμόρφωση που λαμβάνει σάρκα και οστά στον αραβικό κόσμο.

Μόλις αυτές οι ιστορικές αλλαγές εξαπλώθηκαν στον αραβικό κόσμο, προξένησαν ένα μείγμα συναισθημάτων σε όσους παρακολουθούσαν τόσο εντός όσο και πέρα από την περιοχή. Εκδηλώθηκε φόβος για αιματοχυσία και περιφερειακή αστάθεια, άνοδο του εξτρεμισμού, και αβεβαιότητα για το αύριο. Εκείνο που όμως κυριάρχησε ήταν μια στάση αλληλεγγύης, κατανόησης και ελπίδας.

Εμείς στην Ευρώπη, γεωγραφικά τόσο κοντά, και με τις κοινωνίες μας τόσο βαθιά αλληλένδετες με τις κοινωνίες των χωρών που βιώνουν αυτές τις εξεγέρσεις, είχαμε επίσης με οξύνοια διαγνώσει ότι οι αλλαγές - συνάμα με τους κινδύνους και τις ευκαιρίες που παρουσιάζουν - θα μας επηρεάσουν άμεσα, ως γείτονες.

Φυσικά οι προσδοκίες ήταν μεγάλες. Ήταν πειρασμός να δει κανείς τα γεγονότα της Τύνιδας ή του Καΐρου σαν τις πρώτες σελίδες ενός παραμυθιού. Πρόκειται όμως για το βιβλίο της ιστορίας. Αυτό περιέχει και μαύρες σελίδες, μερικές από τις οποίες κατά τρόπο τραγικό γράφονται αυτή τη στιγμή. Είμαστε δέσμιοι μιας απλής αλήθειας: μια αλλαγή διαρκούς χαρακτήρα χρειάζεται χρόνο. Οι νέοι δημοκρατικοί θεσμοί δεν λειτουργούν ομαλά δια μαγείας. Η αποτελεσματική λειτουργία των οικονομιών ή η δημιουργία θέσεων απασχόλησης για εκατομμύρια νέους άνδρες και γυναίκες δεν συμβαίνει με μαγικό ραβδί. Οι βαθιές εντάσεις δεν διαλύονται ξαφνικά με την αποχώρηση ενός δικτάτορα.

Μακρά είναι η πορεία της μετάβασης. Αναμφίβολα καθοδόν θα υπάρξουν απογοητεύσεις, λάθος στροφές, εμπόδια και οπισθοδρομήσεις. Πιστεύω όμως ακράδαντα ότι παρά τις δυσκολίες, το ταξίδι αυτό προχωρά στη σωστή κατεύθυνση,

Δεν υπάρχει δρόμος επιστροφής. Ό,τι και να επιφυλάσσει το μέλλον, η αραβική άνοιξη θα παραμείνει σημείο καμπής. Η πορεία δεν ανατρέπεται. Από τη στιγμή που οι φωνές των λαών ελευθερώνονται - αξέχαστη εμπειρία για όλους όσων η φωνή δεν ακούστηκε ποτέ πριν - αυτές δεν είναι δυνατό να σιγήσουν.

Αποτελεί ευθύνη της κάθε χώρας να χαράξει τη δική της πορεία και να δικαιώσει τις προσδοκίες του λαού της. Η Ευρωπαϊκή Ένωση δεσμεύεται να παραμείνει στο πλευρό τους σε κάθε βήμα της πορείας τους. Είμαστε μαζί για όσο χρόνο χρειαστεί. Θέλω να το επαναλάβω: εξακολουθούμε να πιστεύουμε στο μήνυμα της αραβικής άνοιξης.

Οι Ευρωπαίοι γνωρίζουν πολύ καλά ότι οι πολιτική αλλαγή δεν είναι ανώδυνη και δεν πραγματοποιείται εν μία νυκτί. Έχουμε πείρα από μακροχρόνιες μεταβάσεις. Όταν ξεκίνησε η ευρωπαϊκή ολοκλήρωση, εμού ζώντος, αρκετές από τις χώρες που έχουν πλέον προσχωρήσει στην Ένωση δεν ήταν ακόμη δημοκρατίες. Για εμάς, μια μετάβαση αυτής της κλίμακας δεν θα πρέπει να κρίνεται από την ταχύτητα αλλά από την κατεύθυνσή της και από την πρόοδο που έχει επιτευχθεί με αμέτρητα θετικά βήματα.

Σημείο εκκίνησης αποτελούν οι ελεύθερες και διαφανείς εκλογές. Για το λόγο αυτό, χαιρετίζουμε την επιτυχή διοργάνωση δημοκρατικών εκλογών στην Τυνησία, τη Λιβύη, την Αίγυπτο και άλλες χώρες στις οποίες πολλοί πολίτες ψήφισαν ελεύθερα για πρώτη φορά στη ζωή τους και κατά τη διάρκεια των οποίων με μεγάλη χαρά μεταλαμπαδεύσαμε την εμπειρογνωμοσύνη μας στις εθνικές και τοπικές αρχές.

Προκειμένου, εν τέλει, να υπάρξουν θέσεις εργασίας, κοινωνική δικαιοσύνη και ελευθερία έκφρασης για όλους, αυτή η γιγάντια δημοκρατική διαδικασία θα πρέπει να υπερβαίνει, καθημερινά, τα εμπόδια της διαφθοράς, της γραφειοκρατίας και των οικονομικών προνομίων και να διατηρεί την πολιτική βούληση για τον αποκλεισμό των διακρίσεων. Πρόκειται για σημαντική προσπάθεια, με τη συμμετοχή πολλών. Εμείς, στην περιοχή μας, παρέχουμε συμβουλές σε επιχειρηματίες και υπαλλήλους, συμβάλλουμε στην κατάρτιση δικαστών και αστυνομικών, υποστηρίζουμε δημοσιογράφους και ομάδες της κοινωνίας των πολιτών.

Η πείρα μας διδάσκει ότι οι κοινωνίες είναι ισχυρότερες όταν οι γυναίκες συμμετέχουν πλήρως στον πολιτικό και οικονομικό στίβο στις χώρες τους, όταν ακούμε τη φωνή τους και σεβόμαστε την επιλογή τους.

Όταν κάποιος αποκτά εξουσία, ελλοχεύει ο κίνδυνος να αρνηθεί να παραχωρήσει σε κάποιους τα δικαιώματα των οποίων ουδείς απέλαυε μέχρι πρότινος. Όμως, η δημοκρατία θάλλει μόνον όταν εξασφαλίζει ότι όλοι οι πολίτες -- ανεξαρτήτως φύλου, θρησκεύματος, γλώσσας ή εθνοτικής ταυτότητας -- εκφράζουν ελεύθερα τη γνώμη τους και έχουν ίσα δικαιώματα δια νόμου και εν τη πράξει.

Τέλος, οι γείτονες μπορούν να επιτυγχάνουν περισσότερα, εφόσον συνεργάζονται. Για το λόγο αυτό, ανταλλάσσουμε εμπειρίες από την Ένωσή μας σε θέματα όπως η σύνδεση ενεργειακών δικτύων ή η άρση των περιφερειακών εμποδίων για το εμπόριο.

Η συσπείρωση και συμφιλίωση παλαιών εχθρών υπό το κοινό όραμα για ειρήνη, δημοκρατία και ευημερία αποτελεί ένα από τα μεγαλύτερα επιτεύγματα της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Ο σεβασμός, η ανοχή και η αποφυγή της βίας συνιστούν τις βασικές αξίες χωρίς τις οποίες είναι αδύνατη η αρμονική συμβίωση.

Αυτές οι αξίες είναι εύθραυστες: η διαιώνισή τους προϋποθέτει συνεχή επαγρύπνηση, ιδίως εντός ενός παγκοσμίου, ψηφιακού περιβάλλοντος, όπου πάσης φύσεως μηνύματα διαδίδονται ταχύτερα από ποτέ και μπορούν να γίνουν εύκολα αντικείμενο εκμετάλλευσης.

Ανοχή είναι η ικανότητα αντοχής στην κριτική, προσφοράς διαλόγου, αποχής από τη βία. Η διαδικασία αυτή φανερώνει αυτοπεποίθηση. Ταυτόχρονα, ο σεβασμός στην πίστη και το φρόνημα του άλλου αποτελεί βασική αξία της αγαστής συνύπαρξης. Η ανοχή και ο σεβασμός αποκτούν πλήρες νόημα σε μια ανοικτή κοινωνία η οποία προστατεύει την ελευθερία της έκφρασης. Κάθε άτομο σε αυτή την αίθουσα είναι υπεύθυνο για την προάσπιση και την προαγωγή της ανοχής και του σεβασμού, εντός και μεταξύ των χωρών μας. Η βία και οι δολοφονίες, όπως αυτή του Αμερικανού πρέσβη κ. Christopher Stevens, ουδόλως δικαιολογούνται, όποια και αν είναι τα κίνητρά τους.

Κύριε Πρόεδρε, σήμερα ενώνω τη φωνή της Ευρώπης με εκείνες που έχουν ήδη εκφράσει λύπη για τον εμφύλιο πόλεμο ο οποίος μαίνεται στη Συρία. Αντιμέτωπος με τη σφαγή μυρίων ανθρώπων, ο κόσμος καταδικάζει τα τεκταινόμενα με αποτροπιασμό αλλά -- ας είμαστε ειλικρινείς -- δεν έχουμε κατορθώσει μέχρι στιγμής να αναχαιτίσουμε την αλόγιστη βία.

Ασφαλώς η Ευρώπη και άλλοι παράγοντες παρέχουν ανθρωπιστική βοήθεια στους πρόσφυγες, ασφαλώς συντρέχουμε όσους θέτουν σε κίνδυνο τη ζωή τους για να συλλέξουν αποδεικτικά στοιχεία για τις κτηνωδίες, ασφαλώς οι διπλωμάτες μας στη Δαμασκό πράττουν παν το δυνατόν ώστε να υποστηρίξουν τις προσπάθειες του ΟΗΕ για ειρηνική διευθέτηση, αλλά ο κόπος που καταβάλλουμε θα παραμείνει αλυσιτελής, εάν η διεθνής κοινωνία δεν σχηματίσει αρραγές μέτωπο για να τεθεί τέλος στην αλόγιστη βία, η οποία απειλεί να ανοίξει τον ασκό του Αιόλου σε ολόκληρη την περιοχή.

Κύριε Πρόεδρε, επιθυμώ να συγχαρώ τον Γενικό Γραμματέα και τον Ειδικό Απεσταλμένο κ. Brahimi για το εξαιρετικό έργο και τη σταθερή δέσμευσή τους προκειμένου να επέλθει η κάθαρση σε αυτή την τραγωδία. Επίσης, χαιρετίζω την πρωτοβουλία που έχει ως στόχο τη συσπείρωση των βασικών περιφερειακών παραγόντων γύρω από μια συνεκτική διεθνή προσέγγιση. Πριν από λίγους μήνες, οι Ευρωπαίοι ηγέτες ζήτησαν από όλα τα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας να συνεργασθούν για τον τερματισμό της βίας. Σήμερα, η έκκληση αυτή είναι πιο επείγουσα από ποτέ.

Η χώρα πρέπει να προχωρήσει σύντομα σε μια πολιτική μετάβαση υπό την ηγεσία Σύρων, ανταποκρινόμενη στις δημοκρατικές προσδοκίες του λαού της και σεβόμενη πλήρως τα πολιτικά και ανθρώπινα δικαιώματα των μειονοτήτων. Είναι η μόνη λύση. Οι δε υπεύθυνοι για την καταστολή δεν έχουν θέση στη Συρία του μέλλοντος και πρέπει – πρέπει – να αποσυρθούν.

Όσο περισσότερο συνεχίζεται η σύγκρουση, τόσο θα ενισχύονται τα ριζοσπαστικά αισθήματα των ανθρώπων, θα χύνεται άδικα αίμα και δεν θα επουλώνονται οι πληγές.

Η κατάσταση ασφαλείας παραμένει πολύπλοκη και εύθραυστη σε πολλά μέρη του κόσμου. Τα γεγονότα της Αραβικής Άνοιξης δεν θα πρέπει να μας αποσπάσουν την προσοχή από το επείγον καθήκον της ειρήνευσης στη Μέση Ανατολή--το αντίθετο.

Υπάρχουν και άλλα πιεστικά ζητήματα: πρέπει να αντιμετωπισθούν η αστάθεια και η ανθρωπιστική κατάσταση στην περιοχή του Σαχέλ, να ειρηνεύσει και να σταθεροποιηθεί η περιοχή των Μεγάλων Λιμνών, να πεισθεί η Λαϊκή Δημοκρατία της Κορέας να εγκαταλείψει το πρόγραμμα πυρηνικών όπλων και πυραύλων και να λυθεί κατόπιν διαπραγματεύσεων το ζήτημα των πυρηνικών εξοπλισμών του Ιράν, για το οποίο η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει δεσμευθεί άμεσα.

Οφείλουμε να αντιμετωπίσουμε όλα αυτά τα θέματα γνωρίζοντας ότι οι μόνιμες λύσεις απαιτούν την πολιτική βούληση των σχετικών χωρών. Στο ίδιο πλαίσιο, είναι σημαντικό να αποκλιμακωθούν οι εντάσεις στις θαλάσσιες περιοχές της Ανατολικής και Νοτιοανατολικής Ασίας και να διευθετηθούν οι διαφορές ειρηνικά, με πνεύμα συνεργασίας και τηρουμένου του διεθνούς δικαίου.

Πρέπει να αντιμετωπισθούν ταυτόχρονα πολλές παγκόσμιες προκλήσεις, από την καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής έως τη μείωση της φτώχειας ανά την υφήλιο, πράγμα το οποίο δεν θα κατορθώσουμε χωρίς πολυμερή συνεργασία. Για το λόγο αυτό, η Ευρωπαϊκή Ένωση υποστηρίζει πλήρως την ενίσχυση του κύρους και της αποτελεσματικότητας του ΟΗΕ.

Κύριε Πρόεδρε, κυρίες και κύριοι, σε όλο τον κόσμο οι άνθρωποι ζητούν εργασία· και στο σημείο αυτό, η παγκόσμια συνεργασία είναι απαραίτητη και αποτελεί το καλύτερο μέσο για την παγκόσμια οικονομική ανάκαμψη.

Οι οικονομίες μας αλληλεξαρτώνται πλήρως· καμία χώρα δεν μπορεί να λύσει τα προβλήματά της μόνη και καμία δεν έχει την πολυτέλεια να αγνοήσει τα προβλήματα των άλλων. Το έχουμε συνειδητοποιήσει; Ναι. Ενεργούμε σύμφωνα με τη διαπίστωση αυτή; Όχι αρκετά.

Το 2008, με το ξέσπασμα της παγκόσμιας οικονομικής κρίσης, υπήρξε ένα σύντομο διάστημα παγκόσμιας ευαισθητοποίησης, μια αίσθηση επείγουσας ανάγκης, που οδήγησε στη δημιουργία νέων φόρουμ και στην ανάληψη κοινών δεσμεύσεων και συντονισμένης δράσης. Σήμερα, στη μετά-Lehman εποχή και ενώ η κρίση καλά κρατεί, η δυναμική μας έχει ατονήσει και πρέπει να αναζωογονηθεί.

Όλες οι μεγάλες οικονομίες πρέπει να συμβάλουν στην επαναφορά της παγκόσμιας οικονομίας στην πορεία της ανάπτυξης. Η παγκόσμια ανάπτυξη εξαρτάται από τις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις σε κάθε χώρα χωριστά και στη μείωση των μακροοικονομικών ανισορροπιών μεταξύ των χωρών.

Εμείς στην Ευρώπη πράττουμε τα χρειώδη. Δεν φειδόμαστε προσπαθειών για την αντιμετώπιση των σημερινών δυσκολιών στην ευρωζώνη. Έχουμε οικοδομήσει ισχυρότερα τείχη για την εγγύηση της σταθερότητας του κοινού νομίσματος. Μεταρρυθμίζουμε τις οικονομίες μας ώστε να καταστούν ανταγωνιστικότερες και να δημιουργήσουν θέσεις εργασίας στο μέλλον. Δημιουργούμε μια τραπεζική ένωση για την καλύτερη διαχείριση και συγκράτηση κινδύνων του χρηματοπιστωτικού τομέα· κατά τους προσεχείς μήνες θα καθορίσουμε την προοπτική προς την οποία κατευθυνόμαστε, δηλαδή πού επιθυμούμε να βρίσκεται η οικονομική και νομισματική ένωση σε δέκα χρόνια.

Έχουμε σημειώσει αξιόλογη πρόοδο και σήμερα διαπιστώνουμε τα πρώτα αποτελέσματα του συλλογικού αυτού έργου. Αν και απομένουν να γίνουν αρκετά, είμαι πεπεισμένος ότι οι προσπάθειες αυτές θα στεφθούν από επιτυχία και ότι η Ευρώπη μετά την εμπειρία αυτή θα ισχυροποιηθεί οικονομικά και πολιτικά.

Αυτά είχα να σας πω και προσθέτω τούτο: εμείς οι Ευρωπαίοι δεν θεωρούμε τη διαχείριση αυτής της οικονομικής κρίσης απλώς και μόνο θέμα νομισματικών πράξεων και εξισορρόπησης προϋπολογισμών. Πρόκειται για το ίδιο το μέλλον του ευρωπαϊκού οικοδομήματος.

Αυτό το οικοδόμημα χτίστηκε για να εξαλειφθούν τα δεινά των πολέμων και των δικτατοριών που επί μακρόν στοίχειωσαν την Ευρώπη. Εδώ και εξήντα χρόνια η Ένωση μας επέτρεψε να σβήσουμε το εθνικιστικό μίσος μεταξύ των χωρών, να δημιουργήσουμε μια Ευρώπη ενωμένη και ειρηνική και να επιδιώξουμε την κοινωνική δικαιοσύνη και την ευημερία. Αυτό απαιτεί καθημερινές προσπάθειες για τη διατήρηση και παγίωση των αξιών αυτών. Τίποτα δεν πρέπει να θεωρείται δεδομένο.

Σε παγκόσμιο επίπεδο εναπόκειται σε αυτή τη Συνέλευση, στον ΟΗΕ, να καταβάλει άοκνες προσπάθειες για την υλοποίηση των ίδιων στόχων που μας αφορούν όλους και την προλείανση του εδάφους για την επίτευξη αρμονίας και προόδου ανά τον κόσμο.

Ευχαριστώ.

_________________


Side Bar