Navigation path

Left navigation

Additional tools

EURÓPAI TANÁCS
AZ ELNÖK

HU

Brüsszel, 2012. január 26.

(OR. en)

EUCO 11/12

PRESSE 23

PR PCE 8

Herman Van Rompuy elnök meghívója az Európai Tanács informális ülésére

Nagy örömömre szolgál, hogy meghívhatom Önt az Európai Tanács tagjainak 2012. január 30-i brüsszeli informális ülésére.

Először is véleménycserét tartunk majd az Európai Parlament új elnökével, hogy áttekintsük azokat a fő kérdéseket, amelyeket később az Európai Tanács tagjainak ülésén fogunk megvitatni.

A jelenlegi gazdasági helyzet megköveteli, hogy folytassuk a pénzügyi stabilitás és a költségvetési konszolidáció érdekében kifejtett erőfeszítéseket: ez önmagában is szükséges, de a strukturális gazdasági növekedés újraindításának is előfeltétele. Ezzel egy időben aktív intézkedéseket kell hoznunk a növekedés és a versenyképesség fokozása, és mindenekelőtt a munkahelyteremtés céljából. Mivel a tagállamok gazdasági és foglalkoztatási szakpolitikáit érintő általánosabb iránymutatások megfogalmazása a márciusi ülésünk tárgya lesz, azt szeretném, ha ezúttal az ifjúsági munkanélküliség, az egységes piac és a kkv-k konkrét területén meghozandó azonnali intézkedésekre összpontosítanánk. E célból eljuttattam a delegációkhoz egy nyilatkozattervezetet, amely reményeim szerint elősegíti majd a megbeszélés strukturálását és az eredmények kommunikálását.

Azt gondolom, hogy célszerű lenne interaktív vitát folytatnunk a munkahelyteremtés és a növekedés előmozdításának különböző módozataival kapcsolatos tapasztalatok megosztása érdekében. Ezért először José Manuel Barroso fog általános bevezetőt tartani arról, hogy az EU hogyan tud hozzájárulni a tagállami intézkedésekhez, mindenekelőtt az ifjúsági munkanélküliség és a kkv-k támogatása terén, majd Helle Thorning-Schmidt ismerteti azokat az intézkedéseket, amelyekről a Tanácsnak mielőbb meg kell állapodnia. Végül arra kérek majd több vezérszónokot, hogy tartsanak bevezetőt a tanácskozásunk tárgyát képező három területről, azaz az ifjúsági munkanélküliség, az egységes piac és a kkv-k finanszírozásának témájáról.

Az ülés alkalmat fog kínálni arra is, hogy jóváhagyjuk az európai stabilitási mechanizmus létrehozásáról szóló szerződést, és megállapodjunk az euróövezeten belüli stabilitásról és konvergenciáról szóló szerződésről. Ez a két szerződés lehetővé teszi számunkra, hogy hatékonyabbá tegyük az euróövezet egészének konszolidálására és fejlesztésére rendelkezésre álló eszközöket.


Side Bar

My account

Manage your searches and email notifications


Help us improve our website