Navigation path

Left navigation

Additional tools

CONSILIUL EUROPEAN
PREȘEDINTELE

RO

Bruxelles, 21 iulie 2011

(OR. en)

EUCO 54/11

PRESSE 259

PR PCE 27

Declarațiile Președintelui Van Rompuy
la conferința de presă
în urma Reuniunii la nivel înalt a statelor din zona euro

Sunt bucuros să anunț că am ajuns la o reacție comună la situația de criză. Reuniunea noastră a avut ca temă: liderii europeni în apărarea stabilității zonei euro.

Astăzi am luat trei decizii importante, pe care le sprijinim cu toții pe deplin:

  • am îmbunătățit sustenabilitatea datoriei Greciei

  • am luat măsuri pentru oprirea riscului de contagiune

  • ne-am angajat să îmbunătățim modul de gestionare a crizei din zona euro.

Am convocat această reuniune a șefilor de stat sau de guvern din zona euro deoarece situația era cu adevărat gravă. Am invitat-o, de asemenea, pe dna Lagarde, director general al FMI, să ia parte la lucrări, împreună cu președintele BCE.

Problemele cu care se confruntă zona euro puteau fi rezolvate doar la cel mai înalt nivel. A trebuit să acționăm rapid. Convocarea acestei reuniuni ne-a făcut să ne concentrăm și a accelerat găsirea unei soluții. Nu puteam să permit ca o situație dificilă să se transforme într-o situație periculoasă.

Dintr-o serie de crize legate de datoria națională, situația evolua înspre o problemă sistemică ce amenința stabilitatea zonei euro în ansamblu. Această amenințare trebuia oprită, altfel situația ar fi putut duce la o pierdere serioasă a încrederii în moneda noastră comună și ar fi putut chiar pune în pericol redresarea economică actuală în Europa și în lume.

De aceea, astăzi am abordat chestiunea prin intermediul a doi factori majori:

  • temerile investitorilor că pierderile vor fi impuse în mod obligatoriu deținătorilor de obligațiuni, în Grecia și poate, ulterior, și în alte țări, precum și

  • incertitudinea de pe piață cu privire la capacitatea zonei euro de a găsi o soluție pentru a ieși din criză.

Permiteți-mi să ofer mai multe detalii despre decizia luată astăzi.

În primul rând, oferim o soluție problemei datoriei Greciei. Am ajuns la un acord privind un nou program de asistență, care să acopere pe deplin nevoile de finanțare și care va fi finanțat atât de către UE, cât și de către FMI. Alți doi pași foarte importanți sunt acordul de a reduce rata dobânzii pentru împrumuturile viitoare și de a prelungi scadența la minimum 15 și până la 30 de ani.

De asemenea, băncile s-au angajat astăzi să sprijine Grecia, în mod voluntar, printr-un meniu de opțiuni.

Un aspect important îl constituie faptul că am schimbat abordarea față de implicarea sectorului privat (PSI): implicarea sectorului privat va fi limitată la Grecia și exclusiv la Grecia.

Acesta este un pachet solid.

În al doilea rând, am convenit asupra unei serii de măsuri menite să împiedice contaminarea. Pentru început, am precizat în mod clar că situația Greciei este diferită de cea din celelalte țări; din acest motiv ea necesită un răspuns excepțional, inclusiv în ceea ce privește participarea sectorului privat. În plus, FESF (Fondul european de stabilitate financiară) va avea mai multă flexibilitate de intervenție: asistența preventivă, recapitalizarea băncilor prin intermediul guvernelor, inclusiv în țări care nu participă la program; și intervenții pe piața secundară în circumstanțe excepționale pe baza unei analize a BCE.

Prin urmare, dacă-mi permiteți să mă exprim astfel: am creat o structură de protecție anti-incendiu solidă și un echipament de pompieri mai bun.

În al treilea rând, am decis să îmbunătățim guvernanța zonei euro. În timp ce abordăm problemele pe termen scurt, nu uităm de cele pe termen lung. Permiteți-mi să menționez în special două chestiuni:

Am convenit că trebuie redusă măsura în care ne bazăm normele pe agențiile externe de rating al creditelor.

Mai mult, am primit mandat pentru a face propuneri concrete privind o mai bună organizare a gestionării crizei în zona euro și îmbunătățirea metodelor de lucru. Voi acționa în strânsă consultare cu președinții Eurogrupului și cu președintele Comisiei și voi prezenta propuneri în octombrie.

Astăzi, pe lângă aceste decizii, trebuie să demonstrăm că nu vom ezita în apărarea uniunii noastre monetare și a monedei noastre comune.

O ultimă remarcă. Atunci când liderii europeni declară că vor face „tot ceea ce este necesar” pentru a salva zona euro, este foarte simplu: vorbim serios.


Side Bar