Navigation path

Left navigation

Additional tools

EURÓPAI UNIÓ

HU

Brüsszel, 2013. február 12.

(OR. en)

6326/1/13 REV 1

PRESSE 52

Catherine Ashton főképviselőnek az Európai Unió nevében tett nyilatkozata a Koreai Népi Demokratikus Köztársaság által végzett kísérleti atomrobbantásról

Az EU a lehető leghatározottabban elítéli a Koreai Népi Demokratikus Köztársaság által a mai napon végzett kísérleti atomrobbantást, amely újabb lépést jelent az atomfegyver kifejlesztését célzó, régóta tartó programban, és felszólítja a KNDK-t, hogy tartózkodjon a további provokációtól.

A nukleáris kísérlet újabb fenyegetést jelent a globális nonproliferációs rendszerre nézve, és nyilvánvalóan sérti a KNDK-nak – az 1718., 1874. és 2087. sz. ENSZ BT-határozat szerinti – azon nemzetközi kötelezettségét, hogy tartózkodjon az atomfegyverek előállításától és tesztelésétől.

A kísérlet továbbá súlyosan fenyegeti a tartós békét a Koreai-félszigeten, valamint a regionális és nemzetközi biztonságot és stabilitást Északkelet-Ázsiában. Az elmúlt hónapban egyhangúlag elfogadott 2087. sz. ENSZ BT-határozat világossá teszi, hogy nukleáris kísérlet esetén a nemzetközi közösség kész súlyos szankciókat életbe léptetni, ami a KNDK további elszigetelődését eredményezné. Az EU továbbra is szorosan figyelemmel fogja kíséri a helyzetet, és együtt fog működni a főbb partnerekkel és a tágabb nemzetközi közösséggel olyan egységes és határozott válaszintézkedések meghozatala érdekében, amelyek egyértelművé teszik a KNDK számára, hogy súlyos következményekkel jár az, ha folyamatosan megszegi az ENSZ BT-határozatok alapján fennálló kötelezettségeit. Ismételten felszólítjuk Észak-Koreát, hogy teljes mértékben, ellenőrizhető módon és véglegesen hagyjon fel atomfegyverprogramjával, beleértve az urándúsítási programot is.

Az EU határozottan sürgeti a KNDK-t, hogy kezdjen párbeszédet a nemzetközi közösséggel, többek között a hatoldalú megbeszélések keretében, amelyek stabilitást eredményeznének a régióban.

A csatlakozó ország: Horvátország*, a tagjelölt országok: Törökország, Macedónia Volt Jugoszláv Köztársaság*, Montenegró*, Izland+ és Szerbia*, a stabilizációs és társulási folyamat országa és egyben potenciális jelölt: Albánia, valamint az Európai Gazdasági Térség EFTA-tagországai: Liechtenstein és Norvégia, továbbá Ukrajna, a Moldovai Köztársaság, Örményország és Grúzia csatlakoznak e nyilatkozathoz.

* Horvátország, Macedónia Volt Jugoszláv Köztársaság, Montenegró és Szerbia továbbra is részt vesz a stabilizációs és társulási folyamatban.

+ Izland továbbra is az EFTA és az Európai Gazdasági Térség tagja marad.


Side Bar