Navigation path

Left navigation

Additional tools

UNIUNEA EUROPEANĂ

RO

Bruxelles, 18 ianuarie 2013

(OR. en)

5517/2/13 REV 2

PRESSE 21

Declarația Înaltului Reprezentant, Catherine Ashton, în numele UE, privind punerea sub acuzare a președintelui Curții Supreme din Sri Lanka

UE a urmărit cu deosebită preocupare recentul proces de punere sub acuzare a președintelui Curții Supreme, Shirani Bandaranayake.

Separarea puterilor este inerentă în orice democrație care respectă statul de drept. Prin urmare, independența sectorului judiciar nu poate face obiectul acțiunilor din partea niciunui alt sector al autorității guvernamentale.

Este vital ca Sri Lanka să asigure punerea în aplicare a obligațiilor sale internaționale, în special a Pactului internațional cu privire la drepturile civile și politice.

UE solicită guvernului din Sri Lanka să respecte dreptul la protest pașnic și să asigure atât siguranța dr. Shirani Bandaranayake, cât și pe cea a tuturor apărătorilor drepturilor omului.

Croația*, țară aderentă, fosta Republică iugoslavă a Macedoniei*, Muntenegru*, Islanda+ și Serbia*, țări candidate, Albania și Bosnia și Herțegovina, țări din cadrul procesului de stabilizare și de asociere și potențiale țări candidate, Liechtenstein, țară AELS membră a Spațiului Economic European, precum și Republica Moldova și Armenia, se aliniază prezentei declarații.

* Croația, fosta Republică iugoslavă a Macedoniei, Muntenegru și Serbia continuă să facă parte din procesul de stabilizare și de asociere.

+ Islanda continuă să fie membru al AELS și al Spațiului Economic European.


Side Bar