Navigation path

Left navigation

Additional tools

AZ EURÓPAI UNIÓ
TANÁCSA

HU

Brüsszel, 2013. január 18.

(OR. en)

5517/2/13 REV 2

PRESSE 21

Catherine Ashton főképviselőnek az EU nevében tett nyilatkozata a Srí Lanka-i főbíró ellen indított közjogi felelősségre vonási eljárásról

Az EU aggodalommal figyeli a Shirani Bandaranayake főbíró ellen a közelmúltban indított közjogi felelősségre vonási eljárást.

A hatalmi ágak elválasztása alapvető feltétel minden olyan demokráciában, amely tiszteli a jogállamiságot. Ebből következik, hogy az igazságszolgáltatás függetlenségét nem korlátozhatja a többi hatalmi ág.

Kulcsfontosságú, hogy Srí Lanka biztosítsa nemzetközi kötelezettségeinek, különösen a Polgári és Politikai Jogok Nemzetközi Egyezségokmányában foglaltaknak a teljesülését.

Az EU felszólítja Srí Lanka kormányát, hogy tartsa tiszteletben a békés tiltakozáshoz való jogot, és gondoskodjon egyrészt Dr. Shirani Bandaranayake, másrészt valamennyi emberijog-védő biztonságáról.

A csatlakozó ország: Horvátország*, a tagjelölt országok: Macedónia Volt Jugoszláv Köztársaság*, Montenegró*, Izland+ és Szerbia*, a stabilizációs és társulási folyamat országai és egyben potenciális jelöltek: Albánia és Bosznia-Hercegovina, valamint az Európai Gazdasági Térség EFTA-tagországai, továbbá a Moldovai Köztársaság és Örményország csatlakoznak e nyilatkozathoz.

* Horvátország, Macedónia Volt Jugoszláv Köztársaság, Montenegró és Szerbia továbbra is részt vesz a stabilizációs és társulási folyamatban.

+ Izland továbbra is az EFTA és az Európai Gazdasági Térség tagja marad.


Side Bar