Navigation path

Left navigation

Additional tools

EUROOPAN UNIONIN
NEUVOSTO

FI

Bryssel, 14. maaliskuuta 2013

(OR. en)

7543/1/13 REV 1

PRESSE 117

Korkean edustajan Catherine Ashtonin Euroopan Unionin puolesta antama julkilausuma Malediivien tulevista presidentinvaaleista

EU seuraa tiiviisti Malediivien tilannetta ja erityisesti entistä presidenttiä Mohamed Nasheedia vastaan käytävän oikeudenkäynnin etenemistä. Se muistuttaa, että Malediivien viranomaiset ovat sitoutuneet takaamaan hänen henkilökohtaisen turvallisuutensa. EU panee merkille, että syyttäjä on hyväksynyt puolustuksen pyynnön lykätä oikeudenkäyntiä syyskuussa käytävien presidentinvaalien yli, ja toivoo, että näin voitaisiin taata entisen presidentti Nasheedin mahdollisuudet osallistua vaalikampanjaan samoin edellytyksin kuin muutkin ehdokkaat.

EU toteaa jälleen, että Malediivien kaikkien poliittisten ryhmien valitsemien ehdokkaiden osallistuminen vaaleihin on olennaista vaalien onnistumisen kannalta – olisi vaikeaa pitää niitä uskottavina ja kattavina, jos Nasheedia ja hänen puoluettaan estettäisiin asettumasta ehdolle tai tekemästä vaalityötä. EU kehottaa kaikkia osapuolia noudattamaan pidättyväisyyttä, toimimaan vastuullisesti ja tekemään yhteistyötä, jotta voidaan varmistaa, että vaalien lopputulos heijastaa kattavasti malediivilaisten toiveita. Näin voidaan suojella Malediivien demokraattisia instituutioita ja antaa tulevalle hallitukselle mahdollisuudet puuttua maan kohtaamiin suuriin taloudellisiin, sosiaalisiin ja ympäristöhaasteisiin.

Liittyvä maa Kroatia*, jäsenehdokasmaat entinen Jugoslavian tasavalta Makedonia*, Montenegro*, Islanti+ ja Serbia, vakautus- ja assosiaatioprosessiin osallistuvat maat ja mahdolliset jäsenehdokkaat Albania sekä Bosnia ja Hertsegovina, Euroopan talousalueeseen kuuluvat EFTA-maat Liechtenstein ja Norja sekä Moldovan tasavalta ja Armenia yhtyvät tähän julkilausumaan.

* Kroatia, entinen Jugoslavian tasavalta Makedonia, Montenegro ja Serbia kuuluvat edelleen vakautus- ja assosiaatioprosessin piiriin.

+ Islanti on edelleen EFTAn ja Euroopan talousalueen jäsen.


Side Bar