Navigation path

Left navigation

Additional tools

SVET
EVROPSKE UNIJE

SL

Bruselj, 14. december 2012

(OR. en)

17831/1/12 REV 1

PRESSE 535

Izjava visoke predstavnice Catherine Ashton v imenu Evropske unije o samosežigih v Tibetu

EU je globoko pretresena zaradi vse pogostejših samosežigov Tibetancev, med njimi tudi številnih mladih.

Zaskrbljeni smo zaradi omejevanja Tibetancev pri izražanju njihove identitete, ki je očitno vzrok za val nezadovoljstva na tem območju. EU z vsem spoštovanjem do ozemeljske celovitosti Kitajske oblasti te države poziva, naj odpravijo globoko zakoreninjene vzroke za nezadovoljstvo Tibetancev ter zagotovijo spoštovanje njihovih civilnih, političnih, ekonomskih, socialnih in kulturnih pravic, vključno s pravico do lastnega kulturnega in verskega udejstvovanja ter uporabe lastnega jezika.

EU v celoti podpira izjavo visoke komisarke ZN za človekove pravice Navi Pillay z dne 2. novembra 2012. Kitajske oblasti poziva, naj spoštujejo pravice Tibetancev do mirnega zbiranja in svobodnega izražanja, hkrati pa ravnajo preudarno in izpustijo vse posameznike, ki so bili pridržani zaradi sodelovanja v mirnih demonstracijah.

Kitajske oblasti pozivamo tudi, naj diplomatom in mednarodnim novinarjem omogočijo prost dostop do vseh avtonomnih tibetanskih območij.

EU poziva Tibetance, naj se kljub globokemu brezupu, ki jih prežema, ne zatekajo k skrajnim oblikam protesta, kakršna je samosežig, njihovi vodje skupnosti in verski voditelji pa naj s svojim vplivom pomagajo preprečiti nadaljnje tragične smrti.

Ne nazadnje EU vse zadevne strani poziva, naj se ponovno posvetijo konstruktivnemu dialogu.

Tej izjavi se pridružujejo država pristopnica Hrvaška*, države kandidatke Turčija, Črna gora* in Islandija+, državi v stabilizacijsko-pridružitvenem procesu in možni kandidatki za članstvo Albanija in Bosna in Hercegovina ter državi Efte Lihtenštajn in Norveška, ki sta članici Evropskega gospodarskega prostora.

* Hrvaška in Črna gora še naprej sodelujeta v stabilizacijsko-pridružitvenem procesu.

+ Islandija ostaja še naprej članica Efte in Evropskega gospodarskega prostora.


Side Bar