Navigation path

Left navigation

Additional tools

CONSILIUL
UNIUNII EUROPENE

RO

Bruxelles, 14 decembrie 2012

(OR. en)

17831/1/12 REV 1

PRESSE 535

Declarația Înaltului Reprezentant, Catherine Ashton, în numele Uniunii Europene, privind autoimolările din Tibet

„UE este profund întristată de creșterea numărului tibetanilor, mulți dintre aceștia fiind tineri, care comit autoimolări.

Suntem preocupați de restricțiile impuse formelor de expresie a identității tibetane, care par să genereze o creștere bruscă a nemulțumirilor în regiune. UE respectă integritatea teritorială a Chinei, însă solicită autorităților chineze să trateze cauzele profunde ale frustrării poporului tibetan și să se asigure că drepturile civile, politice, economice și sociale, precum și culturale ale acestuia sunt respectate, inclusiv dreptul de a se bucura de propria cultură, de a practica propria religie și de a folosi propria limbă.

UE sprijină pe deplin declarația Înaltului Comisar al ONU pentru Drepturile Omului, Dna Navi Pillay, din 2 noiembrie 2012. UE solicită autorităților chineze să respecte drepturile tibetanilor la întrunire pașnică și exprimare, să acționeze cu reținere și să elibereze toate persoanele reținute pentru participare la demonstrații pașnice.

Îndemnăm, totodată, autoritățile chineze să permită accesul diplomaților, cât și al jurnaliștilor internaționali în toate regiunile tibetane autonome.

Recunoscând sentimentul profund de disperare al acestora, UE îndeamnă tibetanii să evite recurgerea la forme extreme de protest, cum ar fi autoimolarea, iar comunității și liderilor religioși ai acestora le solicită să își folosească influența pentru a contribui la încetarea acestor pierderi tragice de vieți omenești.

În final, UE încurajează toate părțile implicate să reia un dialog constructiv.”

Croația*, țară aderentă, Turcia, Muntenegru* și Islanda+, țări candidate, Albania și Bosnia și Herțegovina, țări din cadrul procesului de stabilizare și de asociere și potențiale țări candidate, Liechtenstein și Norvegia, țări AELS membre ale Spațiului Economic European, precum și Ucraina, Republica Moldova, Armenia și Georgia se aliniază prezentei declarații.

* Croația și Muntenegru continuă să facă parte din procesul de stabilizare și de asociere.

+ Islanda continuă să fie membru al AELS și al Spațiului Economic European.


Side Bar