Navigation path

Left navigation

Additional tools

AZ EURÓPAI UNIÓ
TANÁCSA

HU

Brüsszel, 2012. december 14.

(OR. en)

17831/1/12 REV 1

PRESSE 535

Catherine Ashton főképviselőnek az Európai Unió nevében tett nyilatkozata a tibeti önégetés-sorozatról

Az EU mély megrendüléssel veszi tudomásul, hogy egyre több tibeti – köztük sok fiatal – dönt önmaga felgyújtása mellett.

Aggályokkal tölti el a tibeti azonosságtudat kifejezésének korlátozása, mely úgy tűnik, hogy a térségben fokozott elégedetlenséget vált ki. Kína területi integritásának tiszteletben tartása mellett az EU felszólítja a kínai hatóságokat, hogy találjanak megoldást a tibeti nép reményvesztettségének kiváltó okaira, és biztosítsák e nép polgári, politikai, gazdasági, társadalmi és kulturális jogainak tiszteletben tartását, ideértve azt a jogot is, hogy saját kultúrájukban élhessenek, saját vallásukat gyakorolhassák, valamint saját nyelvükön nyilvánulhassanak meg.

Az EU teljes mértékben támogatja az ENSZ emberi jogi főbiztosa, Navi Pillay 2012. november 2-i nyilatkozatát. Felszólítja a kínai hatóságokat arra, hogy tartsák tiszteletben a tibetiek azon jogát, hogy békésen gyülekezhessenek és véleményt nyilvánítsanak, valamint arra is, hogy tanúsítsanak önmérsékletet, és bocsássák szabadon mindazokat, akiket a békés tüntetéseken való részvétel miatt tartanak fogva.

Sürgetjük a kínai hatóságokat, hogy biztosítsák a diplomaták és a nemzetközi újságírók számára, hogy minden tibeti autonóm területre szabadon eljuthassanak.

Az EU megérti a tibetiek rendkívüli kétségbeesését, mindazonáltal felkéri őket, hogy tartózkodjanak a tiltakozás szélsőséges formáitól, így önmaguk felgyújtásától is, továbbá felszólítja a tibeti közösséget és vallási a vezetőket, hogy lépjenek fel az önáldozat tragikus gyakorlatának megfékezése érdekében.

Végezetül az EU minden érdekeltet az érdemi párbeszéd folytatására ösztönöz.

„A csatlakozó ország: Horvátország­*, a tagjelölt országok: Törökország, Montenegró* és Izland+, a stabilizációs és társulási folyamat országai és egyben potenciális jelöltek: Albánia és Bosznia-Hercegovina, valamint az Európai Gazdasági Térség EFTA-tagországai: Liechtenstein és Norvégia csatlakoznak e nyilatkozathoz.

* Horvátország és Montenegró továbbra is részt vesz a stabilizációs és társulási folyamatban.

+Izland továbbra is az EFTA és az Európai Gazdasági Térség tagja marad.


Side Bar