Navigation path

Left navigation

Additional tools

СЪВЕТ НА
ЕВРОПЕЙСКИЯ СЪЮЗ

BG

Брюксел, 14 декември 2012 г.

(OR. en)

17831/1/12 REV 1

PRESSE 535

Декларация на върховния представител Катрин Аштън от името на Европейския съюз относно самозапалванията в Тибет

„ЕС е дълбоко опечален от нарастващия брой самозапалвания на тибетци, голяма част от които са млади хора.

Загрижени сме от ограниченията върху изразяването на тибетска идентичност, които изглежда са повод за нарастване на недоволството в региона. Като зачита териториалната цялост на Китай, ЕС призовава китайските власти да разгледат първопричините за неудовлетворението на тибетския народ и да гарантират зачитането на неговите граждански, политически, икономически, социални и културни права, включително правото на собствена култура, правото да се изповядва собствена религия и да се използва собствен език.

ЕС изцяло подкрепя изявлението на върховния комисар на ООН по правата на човека г‑жа Navi Pillay от 2 ноември 2012 г. ЕС призовава китайските власти да зачитат правата на тибетците на мирни събирания и на изразяване на мнения, да проявяват сдържаност в действията си и да освободят всички лица, задържани за участие в мирни демонстрации.

Настойчиво приканваме също китайските власти да осигурят свободен достъп до всички тибетски автономни области за дипломати, както и за международни журналисти.

Като отчита силното им усещане за безнадеждност, ЕС призовава тибетците да се въздържат от използването на крайни форми на протест, като самозапалване, и приканва лидерите на общността и религиозните им лидери да използват влиянието си, за да съдействат за прекратяването на тази трагична загуба на човешки живот.

На последно място ЕС насърчава всички засегнати страни да възобновят съдържателния диалог.“

Присъединяващата се страна Хърватия*, страните кандидатки Турция, Черна гора* и Исландия+, страните от процеса на стабилизиране и асоцииране и потенциални кандидатки Албания и Босна и Херцеговина и страните от ЕАСТ Лихтенщайн и Норвегия, членуващи в Европейското икономическо пространство, се присъединяват към настоящата декларация.

* Хърватия и Черна гора продължават да участват в процеса на стабилизиране и асоцииране.

+ Исландия продължава да членува в ЕАСТ и в Европейското икономическо пространство.


Side Bar