Navigation path

Left navigation

Additional tools

UNIUNEA EUROPEANĂ

RO

Bruxelles, 25 noiembrie 2012

(OR. en)

16771/1/12 REV 1

PRESSE 491

Declarația Înaltului Reprezentant, dna Catherine Ashton, în numele Uniunii Europene, cu ocazia Zilei internaționale pentru eliminarea violenței împotriva femeilor, 25 noiembrie 2012

În fiecare zi, violența și abuzurile afectează femei din toate mediile sociale. Șapte din zece femei din întreaga lume declară că au fost victime ale violenței fizice la un moment dat în viața lor. Violența nu cunoaște frontiere geografice, cultur ale, sociale, economice sau educaționale. Este un fenomen care afectează toate societățile și care poate lua numeroase forme teribile: de la hărțuirea sexuală și mutilarea organelor genitale ale femeilor, până la căsătorii forțate și crime de onoare. Violența împotriva femeilor este probabil cea mai răspândită formă de încălcare a drepturilor omului din vremurile noastre, căreia îi cad victime milioane de femei în fiecare an și care provoacă dureri fizice și emoționale îngrozitoare.

Nu este suficient să sprijinim doar prevenirea violenței, ci trebuie să depunem eforturi pentru a le oferi femeilor acces la oportunități economice, pentru a le asigura participarea egală în viața publică, pentru a abroga legile și practicile care continuă să le discrimineze și pentru a ne asigura că acasă, la birou, pe stradă și la școală, femeile și fetele sunt în siguranță.

UE este hotărâtă să preia rolul de lider în acest sens. Protecția împotriva violenței bazate pe gen este un element esențial al strategiei UE în domeniul drepturilor omului. Am deschis calea pentru o cooperare mai strânsă între UE și ONU în ceea ce privește această chestiune. Femeile și fetele sunt în special afectate de violență și sunt vulnerabile în situații de conflict. Din acest motiv, am făcut din prevenirea și combaterea violenței bazate pe gen o prioritate pentru misiunile militare și polițienești ale UE. De exemplu, misiunea UE în Kosovo este deja implicată în cercetarea și urmărirea penală a cazurilor de viol de război și în consolidarea combaterii traficului de persoane. De asemenea, Uniunea Europeană consacră un buget de 4 milioane EUR pentru a reduce violența împotriva femeilor în Egipt.

Eradicarea și prevenirea tuturor formelor de violență împotriva femeilor și a fetelor este tema prioritară a celei de a 57-a sesiuni a Comisiei pentru Statutul Femeii a ONU, care va avea loc în martie 2013. Uniunea Europeană va depune toate eforturile pentru a asigura succesul Comisiei pentru Statutul Femeii.

Croația*, țară aderentă, Turcia, Fosta Republică Iugoslavă a Macedoniei*, Muntenegru*, Islanda+ și Serbia*, țări candidate, Albania și Bosnia și Herțegovina, țări din cadrul procesului de stabilizare și de asociere și potențiale țări candidate, Liechtenstein și Norvegia, țări AELS membre ale Spațiului Economic European, precum și Ucraina, Republica Moldova, Armenia și Georgia se aliniază prezentei declarații.

* :

Croația, fosta Republică iugoslavă a Macedoniei, Muntenegru și Serbia continuă să facă parte din procesul de stabilizare și de asociere.

+ :

Islanda continuă să fie membru al AELS și al Spațiului Economic European.


Side Bar