Navigation path

Left navigation

Additional tools

EURÓPAI UNIÓ

HU

Brüsszel, 2012. november 25.

(OR. en)

16771/1/12 REV 1

PRESSE 491

Catherine Ashton külügyi és biztonságpolitikai főképviselő nyilatkozata az Európai Unió nevében a nők elleni erőszak felszámolásának nemzetközi napja alkalmából (2012. november 25.)

Nap mint nap a legkülönfélébb társadalmi helyzetű nők válnak az erőszak és visszaélések áldozataivá. Világszerte minden tíz nőből hét azt állítja, hogy az élete során valamikor már elkövettek ellene fizikai erőszakot. Az erőszak nem ismer földrajzi, kulturális, társadalmi, gazdasági vagy oktatási határokat. Olyan jelenségről beszélünk, amely valamennyi társadalmat érinti, és számos ijesztőbbnél ijesztőbb alakot ölthet: a szexuális zaklatástól kezdve a női nemi szervek megcsonkításán keresztül a kényszerházasságig vagy a becsületgyilkosságig. Korunkban kétségkívül a nők elleni erőszak az emberi jogok megsértésének legelterjedtebb formája. Minden évben nők milliói esnek áldozatául ilyen erőszaknak, amelynek nyomán borzalmas fizikai és érzelmi megrázkódtatást szenvednek el.

Nem csupán az erőszak megelőzését kell elősegítenünk – az is a feladataink közé tartozik, hogy a nők számára elérhetővé tegyük a gazdasági lehetőségeket, biztosítsuk egyenlő arányú részvételüket a közéletben, hatályon kívül helyezzük az olyan törvényeket és megszüntessük az olyan gyakorlatokat, amelyek továbbra is hátrányosan megkülönböztetőek velük szemben, illetve biztonságossá tegyük az otthonokat, munkahelyeket, utcákat és iskolákat a nők és lányok számára.

Az EU elkötelezett a mellett, hogy vezető szerepet töltsön be e munkában. A nemi alapú erőszak elleni védelmet az EU emberi jogi stratégiájának egyik kulcsfontosságú pillérévé tettük. Emellett utat nyitottunk az EU és az ENSZ közötti szorosabb együttműködés felé e területen. Konfliktushelyzetekben a nők és a lányok különösen sebezhető célpontnak számítanak. Ezért az EU katonai és rendőri missziói számára prioritásul tűztük ki a nemi alapú erőszak megelőzését és visszaszorítását. Például az EU koszovói missziója már bekapcsolódott a háború alatti nemi erőszakkal kapcsolatos ügyek kivizsgálásába és büntetőeljárás alá vonásába, valamint az emberkereskedelem elleni küzdelem fokozására törekszik. Az EU 4 millió euróval járul hozzá Egyiptomban a nők elleni erőszak csökkentéséhez.

A nők és lányok elleni erőszak összes formájának felszámolása és megelőzése kiemelt kérdés lesz az ENSZ nők helyzetével foglalkozó bizottságának 2013 márciusában sorra kerülő 57. ülésén. Az EU mindent megtesz annak érdekében, hogy az ENSZ-bizottság munkája sikeres legyen.

A csatlakozó ország: Horvátország*, a tagjelölt országok: Törökország, Macedónia* Volt Jugoszláv Köztársaság, Montenegró*, Izland+ és Szerbia*, a stabilizációs és társulási folyamat országai és egyben potenciális jelöltek: Albánia és Bosznia-Hercegovina, valamint az Európai Gazdasági Térség EFTA-tagországai: Liechtenstein és Norvégia, továbbá Ukrajna, a Moldovai Köztársaság, Örményország és Grúzia csatlakoznak e nyilatkozathoz.

* :

Horvátország, Macedónia Volt Jugoszláv Köztársaság, Montenegró és Szerbia továbbra is részt vesz a stabilizációs és társulási folyamatban.

+ :

Izland továbbra is az EFTA és az Európai Gazdasági Térség tagja marad.


Side Bar