Navigation path

Left navigation

Additional tools

ЕВРОПЕЙСКИ СЪЮЗ

BG

Брюксел, 29 ноември 2012 г.

(OR. en)

16079/12

PRESSE 470

Декларация на върховния представител от името на Европейския съюз относно близкоизточния мирен процес

Днес Общото събрание на ООН ще гласува проект за резолюция, съгласно която Палестина ще бъде призната за държава със статут на наблюдател, която не е член на ООН. Това се случва в момент, когато актуалната ескалация на насилието в продължаващия израелско-палестински конфликт доведе до смъртта на значителен брой невинни граждани. Това е рязко напомняне за спешната необходимост да се постигне напредък с цел прекратяване на конфликта. Само политическо решение на конфликта може да доведе до траен мир, сигурност и благоденствие за палестинския и израелския народ. Цялостно договорен мир, което представлява основен интерес на ЕС, както и на страните в региона, трябва и може да бъде постигнат въз основа на решение, основано на две държави — Държавата Израел и суверенна, демократична, териториално свързана и жизнеспособна Държава Палестина, които съществуват съгласно договорени граници и в условия на мир и сигурност.

ЕС неколкократно е изразявал подкрепата и желанието си Палестина да се превърне в пълноправен член на ООН като част от решението на конфликта. ЕС също системно работи за подпомагане на усилията за изграждане на държава, полагани от Палестинската власт под ръководството на министър-председателя Fayyad. Тази подкрепа ще продължи. Като припомня декларацията от Берлин от март 1999 г., ЕС изтъква отново готовността си при подходящи условия да признае палестинска държава.

С поглед към бъдещето след днешното гласуване е важно всички страни и замесени фактори да работят за разрешаване на конфликта с подновена решителност и съзнание за неотложността на въпроса. Европейският съюз припомня добре известните си позиции по въпросите за помирение между палестинците около президента Abbas, за израелските селища и за сигурността на Израел. Европейският съюз призовава всички страни да предприемат действия, благоприятстващи необходимия за гарантирането на съдържателни преговори климат на доверие, и да се въздържат от действия, които подкопават доверието в процеса. Европейският съюз насърчава двете страни да търсят конструктивни начини за преодоляване на настоящите пречки за възобновяването на преките преговори без отлагане и предварителни условия. Във връзка с това ЕС приветства положителните изявления, направени по-рано от президента Abbas и министър-председателя Netanyahu, и ги призовава да запазят тези ангажименти.

ЕС отново потвърждава позицията си, че наличието на ясни параметри, които да залегнат в основата на преговорите, е ключов елемент за успешен резултат, наред с избягването на едностранни мерки и действия на място, които подкопават доверието и застрашават жизнеспособността на решението, основано на две държави. Европейският съюз потвърждава отново, че няма да признае никакви промени на границите в сравнение с тези от периода преди 1967 г., включително по отношение на Йерусалим, с изключение на договорените между страните, и припомня позицията си във връзка с преговорите, включително заключенията на Съвета по външни работи от декември 2009 г., май 2012 г., както и изявлението от името на ЕС по време на заседанието на Съвета за сигурност на ООН от 21 април 2011 г.

Европейският съюз ще работи активно в рамките на Четворката и с международните партньори в подкрепа на усилията за постигането на преговори по същество през следващите месеци.

Присъединяващата се страна Хърватия*, страните кандидатки Черна гора*, бившата югославска република Македония*, Исландия+ и Сърбия*, страната от процеса на стабилизиране и асоцииране и потенциална кандидатка Албания, страните от ЕАСТ Лихтенщайн и Норвегия, членуващи в Европейското икономическо пространство, както и Република Молдова, Армения и Грузия, се присъединяват към настоящата декларация.

* :

Хърватия, бившата югославска република Македония, Черна гора и Сърбия продължават да участват в процеса на стабилизиране и асоцииране.

+ :

Исландия продължава да членува в ЕАСТ и в Европейското икономическо пространство.


Side Bar