Navigation path

Left navigation

Additional tools

EURÓPAI UNIÓ

HU

Brüsszel, 2012. szeptember 25.

(OR. en)

14198/12

PRESSE 399

Catherine Ashton főképviselőnek az Európai Unió nevében tett nyilatkozata az kelet-ázsiai tengeri területeken bekövetkezett legutóbbi fejleményekről

Az EU aggodalommal figyeli a helyzet alakulását a kelet-ázsiai tengeri területeken, hiszen jelentős érdekei kapcsolódnak a régióhoz. Az EU valamennyi érintett felet arra kér, hogy törekedjen békés és egyetértésen alapuló megoldást találni, olyat, amely összhangban áll a nemzetközi joggal és ezen belül elsősorban az ENSZ tengerjogi egyezményével. Az EU emellett felkéri a feleket, hogy tisztázzák követeléseik alapját és tegyenek lépéseket a helyzet rendezésére.

A csatlakozó ország: Horvátország*, a tagjelölt országok: Macedónia Volt Jugoszláv Köztársaság*, Montenegró*, Izland+ és Szerbia*, a stabilizációs és társulási folyamat országai és egyben potenciális jelöltek: Albánia és Bosznia-Hercegovina, valamint az Európai Gazdasági Térség EFTA-tagországa: Norvégia, továbbá a Moldovai Köztársaság csatlakoznak e határozathoz.

* Horvátország, Macedónia Volt Jugoszláv Köztársaság, Montenegró és Szerbia továbbra is részt vesz a stabilizációs és társulási folyamatban.

+ Izland továbbra is az EFTA és az Európai Gazdasági Térség tagja marad.


Side Bar