Navigation path

Left navigation

Additional tools

EURÓPAI UNIÓ

HU

Brüsszel, 2012. szeptember 24.

(OR. en)

14095/2/12 REV 2

PRESSE 393

Catherine Ashton főképviselőnek az Európai Unió nevében tett nyilatkozata az angolai választások eredményéről

Az Európai Unió nyugtázza, hogy az alkotmánybíróság megerősítette a 2012. augusztus 31-i angolai választások végleges eredményét.

Az Európai Unió elismeréssel adózik az angolai lakosságnak, amiért a választások során nyugodt és békés magatartást tanúsított, valamint a politikai pártoknak és a civil társadalomnak, amiért továbbra is elkötelezettek a béke mellett. Az egy évtizede békében élő országban a választások fontos lépést jelentenek a demokrácia megerősítése felé.

Az EU tisztában van azzal, hogy az angolai választási hatóságok rengeteg energiát fordítottak a választások lebonyolítására. Az Európai Unió éppen ezért nagyra értékeli a jól szervezetett szavazási eljárást, amely tanúsította, hogy az angolai nép számára fontos volt, hogy a szavazóurnákhoz járuljon.

Az angolai hatóságok meghívására az Európai Unió választási szakértői missziót küldött az országba. Az Európai Unió megelégedettséggel vette tudomásul, hogy a jelen lévő nemzetközi megfigyelők szerint a választások általánosságban sikeresek voltak. Mindemellett tisztában van azzal is, hogy néhány politikai párt és civil szervezet kritikát fogalmazott meg a választási eljárás egyes szempontjaival kapcsolatban.

Az EU maga is észlelt néhány hiányosságot a választási eljárás során. Annak érdekében, hogy növelje a bizalmat a választási eljárás iránt, az Európai Unió kész arra, hogy támogassa az illetékes angolai hatóságokat a hiányosságok kezelésében, hogy a jövőbeli választások során ne merülhessenek fel hasonló aggodalmak.

A csatlakozó ország: Horvátország*, a tagjelölt országok: Törökország, Macedónia Volt Jugoszláv Köztársaság*, Montenegró* és Szerbia*, a stabilizációs és társulási folyamat országai és egyben potenciális jelöltek: Albánia és Bosznia-Hercegovina, valamint az Európai Gazdasági Térség EFTA-tagországai: Liechtenstein és Norvégia, továbbá Ukrajna, a Moldovai Köztársaság és Örményország csatlakoznak e nyilatkozathoz.

* Horvátország, Macedónia Volt Jugoszláv Köztársaság, Montenegró és Szerbia továbbra is részt vesz a stabilizációs és társulási folyamatban.


Side Bar