Navigation path

Left navigation

Additional tools

EURÓPAI UNIÓ

HU

Brüsszel, 2012. szeptember 18.

(OR. en)

13893/1/12 REV 1

PRESSE 383

Catherine Ashton főképviselőnek az Európai Unió nevében tett nyilatkozata az eritreai politikai foglyokról

Az Európai Uniót továbbra is mély aggodalommal tölti el, hogy Eritrea Állam kormánya folyamatosan súlyosan megszegi a hazai és nemzetközi jogból fakadó emberi jogi kötelezettségeit. Az Európai Unió elsősorban azt nehezményezi, hogy 2001. szeptember 18. óta tárgyalás nélkül tartanak fogva tizenegy prominens személyt – a parlament, illetve a Népfront a Demokráciáért és az Igazságért párt tagjait –, továbbá 2001. szeptember 23. óta tíz független újságírót, többek között a svéd-eritreai állampolgárságú Dawit Isaakot. A nemzetközi közösség – köztük az ENSZ Emberi Jogi Tanácsa és az Európai Unió – többszöri felhívása ellenére a tizenegy évvel ezelőtti bebörtönzésük óta a külvilágtól teljesen elzárva, jogaik felfüggesztésével tartják fogva az említett személyeket. Értesülések szerint más sajtómunkatársakat is őrizetbe vettek, és azóta is bírósági tárgyalás nélkül tartják őket fogva. Az Európai Uniót különösen aggasztják azok a hírek, melyek szerint egyes politikai foglyok életüket vesztették, míg mások egészségi állapota erősen megromlott.

Továbbra sem áll rendelkezésre semmilyen információ a fogvatartottak hollétéről és egészségügyi ellátásáról, ami több emberi jogi kötelezettség, így az önkényes fogva tartás tilalmának és a szabadságuktól megfosztottak emberi méltósághoz és emberséges bánásmódhoz fűződő jogának súlyos megsértését jelenti. Ezeket az alapjogokat az ENSZ által elfogadott és Eritrea által is ratifikált Polgári és Politikai Jogok Nemzetközi Egyezségokmánya is tartalmazza.

Az Európai Unió nyomatékosan felszólítja Eritrea Állam kormányát, hogy feltétel nélkül engedje szabadon ezeket a foglyokat, és minden más, politikai nézete miatt fogva tartott személyt. Az Európai Unió arra kéri Eritrea Állam kormányát, hogy hozzon nyilvánosságra minden olyan információt, amely e foglyok hollétével kapcsolatos, és – humanitárius szempontok által vezérelve – tegye lehetővé számukra, hogy kapcsolatba lépjenek családjukkal és jogi képviselőikkel.

A csatlakozó ország: Horvátország*, a tagjelölt országok: Macedónia Volt Jugoszláv Köztársaság*, Montenegró*, Izland+ és Szerbia, a stabilizációs és társulási folyamat országai és egyben potenciális jelöltek: Albánia és Bosznia-Hercegovina, valamint az Európai Gazdasági Térség EFTA-tagországai: Liechtenstein és Norvégia, továbbá a Moldovai Köztársaság és Örményország csatlakoznak e nyilatkozathoz.

* Horvátország, Macedónia Volt Jugoszláv Köztársaság, Montenegró és Szerbia továbbra is részt vesz a stabilizációs és társulási folyamatban.

+ Izland továbbra is az EFTA és az Európai Gazdasági Térség tagja marad.


Side Bar