Navigation path

Left navigation

Additional tools

UNIUNEA EUROPEANĂ

RO

Bruxelles, 10 septembrie 2012

(OR. en)

13600/1/12 REV 1

PRESSE 374

Declarația Înaltului Reprezentant în numele Uniunii Europene privind încheierea perioadei de tranziție în Somalia

Uniunea Europeană îl felicită pe Hassan Sheikh Mohamoud cu ocazia alegerii sale în funcția de președinte al Somaliei.

Astăzi este o zi însemnată în istoria Somaliei. La opt ani de la înființarea instituțiilor federale de tranziție, perioada de tranziție s-a încheiat odată cu alegerea președintelui de către noul parlament federal. UE salută perspectivele de pace, prosperitate și stabilitate durabile, ocazionate de acest eveniment, pentru milioanele de persoane din Somalia care au suferit în ultimii ani din cauza unui conflict prelungit. Adoptarea unei noi constituții provizorii, îndeosebi, marchează începutul unei perioade noi, democratice, în Somalia.

Rămân însă multe lucruri de făcut. Noile instituții federale trebuie să finalizeze elemente esențiale restante ale constituției provizorii și să inițieze eforturi de stabilizare în toate zonele accesibile ale țării, ambele aspecte fiind cruciale pentru viitorul unei Somalii federale viabile. Poporul din Somalia trebuie să primească garanția unei bune guvernanțe, a transparenței și a responsabilizării, a justiției și a respectării drepturilor și a libertăților lor fundamentale, inclusiv a libertății de cult. Mai presus de orice, noile instituțiile federale trebuie să se adreseze somalezilor din toate categoriile sociale, urmărind de urgență să realizeze reconcilierea și dezvoltarea după mai bine de douăzeci de ani de conflict. UE îndeamnă liderii somalezi să demareze acest proces, acționând cu integritate și ținând seama de interesele poporului somalez.

UE așteaptă cu interes noul plan de lucru al guvernului și subliniază necesitatea presantă a unui mecanism care să garanteze utilizarea riguroasă a resurselor financiare. UE se folosește de acest prilej pentru a asigura poporul somalez de sprijinul său permanent. În acest cadru, UE sprijină AMISOM în misiunea sa de creare a condițiilor necesare pentru dezvoltarea forțelor de securitate somaleze și contribuie la consolidarea acestora prin implicarea PSAC (EUTM și EUCAP Nestor).

Croația*, țară aderentă, fosta Republică iugoslavă a Macedoniei*, Muntenegru*, Islanda+ și Serbia*, țări candidate, Albania și Bosnia și Herțegovina, țări din cadrul procesului de stabilizare și de asociere și potențiale țări candidate, Liechtenstein, țară AELS membră a Spațiului Economic European, precum și Ucraina, Republica Moldova, Armenia și Georgia, se aliniază prezentei declarații.

* Croația, fosta Republică iugoslavă a Macedoniei, Muntenegru și Serbia continuă să facă parte din procesul de stabilizare și de asociere.

+ Islanda continuă să fie membru al AELS și al Spațiului Economic European.


Side Bar