Navigation path

Left navigation

Additional tools

EURÓPAI UNIÓ

HU

Brüsszel, 2012. július 12.

(OR. en)

12554/12

PRESSE 338

Catherine Ashton főképviselőnek az Európai Unió nevében tett nyilatkozata Beninnek a Polgári és Politikai Jogok Nemzetközi Egyezségokmányának a halálbüntetés eltörléséről szóló Második Fakultatív Jegyzőkönyvéhez való csatlakozásáról

Az Európai Unió üdvözli Benin 2012. július 5-i hivatalos csatlakozását a Polgári és Politikai Jogok Nemzetközi Egyezségokmányának a halálbüntetés eltörléséről szóló, 1989. évi Második Fakultatív Jegyzőkönyvéhez.

Az Európai Unió elismerését fejezi ki Beninnek, amiért a halálbüntetés eltörlésének világszinten érvényesülő tendenciáját erősítve 75. részes államként csatlakozott e fontos szerződéshez. Benin csatlakozása nyomatékosítja az abolicionizmus figyelemreméltó terjedését az afrikai régióban, ahol már 16 olyan ország van, amely – jogi vagy gyakorlati szinten – véget vetett a halálbüntetés alkalmazásának.

Az Európai Unió ismételten megerősíti a halálbüntetés általános eltörlésére irányuló célkitűzését. Reményét fejezi ki az iránt, hogy Beninnek a Polgári és Politikai Jogok Nemzetközi Egyezségokmányának Második Fakultatív Jegyzőkönyvéhez való csatlakozása más országokat is arra fog ösztönözni, hogy kövessék e példát.

A csatlakozó ország: Horvátország*, a tagjelölt országok: Törökország, Macedónia Volt Jugoszláv Köztársaság*, Montenegró*, Izland+ és Szerbia*, a stabilizációs és társulási folyamat országai és egyben potenciális jelöltek: Albánia és Bosznia-Hercegovina, valamint az Európai Gazdasági Térség EFTA-tagországai: Liechtenstein és Norvégia, továbbá Ukrajna, a Moldovai Köztársaság és Grúzia csatlakoznak e nyilatkozathoz.

* :

Horvátország, Macedónia Volt Jugoszláv Köztársaság, Montenegró és Szerbia továbbra is részt vesz a stabilizációs és társulási folyamatban.

+ :

Izland továbbra is az EFTA és az Európai Gazdasági Térség tagja.


Side Bar