Navigation path

Left navigation

Additional tools

EURÓPAI UNIÓ

HU

Brüsszel, 2012. június 8.

(OR. en)

11100/12

PRESSE 252

A főképviselőnek az Európai Unió nevében tett nyilatkozata egyes harmadik országoknak az iráni helyzetre tekintettel egyes személyekkel és szervezetekkel szemben hozott korlátozó intézkedésekről szóló 2011/235/KKBP határozat módosításáról szóló 2012/168/KKBP tanácsi határozathoz történő csatlakozásáról

A Tanács 2012. március 23-án elfogadta a 2012/168/KKBP tanácsi határozatot1. A Tanácsi határozat módosítja a 2011/235/KKBP határozatban foglalt korlátozó intézkedéseket, és további személyek felvételét írja elő az említett határozat mellékletében szereplő, korlátozó intézkedések hatálya alá tartozó személyek és szervezetek jegyzékébe.

A módosítások értelmében meg kell tiltani mindazon felszerelések vagy szoftverek értékesítését, szolgáltatását, átadását vagy kivitelét, amelyek elsődlegesen az iráni mobil-, illetve vezetékes hálózatokon keresztüli internethasználatnak vagy telefonbeszélgetéseknek az iráni rezsim általi ellenőrzésére vagy lehallgatására szolgálnak. Ezenfelül felveszi a 2011/235/KKBP határozatba – annak céljaira figyelemmel – a belső elnyomás céljára felhasználható felszerelések szállításának, eladásának vagy átadásának tilalmát, és e tilalmat ezzel egyidejűleg törli a 2010/413/KKBP határozatból.

A csatlakozó ország: Horvátország*, a tagjelölt országok: Macedónia Volt Jugoszláv Köztársaság*, Montenegró* és Szerbia*, a stabilizációs és társulási folyamat országa és egyben potenciális jelölt: Albánia, valamint az Európai Gazdasági Térség EFTA-tagországai: Liechtenstein és Norvégia, továbbá a Moldovai Köztársaság csatlakoznak e határozathoz.

A felsorolt országok biztosítani fogják, hogy nemzeti politikáik összhangban legyenek e tanácsi határozattal.

Az Európai Unió tudomásul veszi és üdvözli ezt a kötelezettségvállalást.

1 :

A határozatot 2012. március 24-én hirdették ki az Európai Unió Hivatalos Lapjában: L 87., 85. o.

* Horvátország, Macedónia Volt Jugoszláv Köztársaság, Montenegró és Szerbia továbbra is részt vesz a stabilizációs és társulási folyamatban.


Side Bar