Navigation path

Left navigation

Additional tools

EUROOPAN UNIONI

FI

Bryssel, 17. toukokuuta 2012

(OR. en)

10167/12

PRESSE 213

EU:n ulkoasiainedustajan Catherine Ashtonin Euroopan unionin puolesta antama julkilausuma kansainvälisenä homo- ja transfobian vastaisena päivänä 17. toukokuuta 2012

"Eri puolilla maailmaa vietetään tänään kansainvälistä homo- ja transfobian vastaista päivää. Olen ylpeä voidessani osallistua päivän viettoon Euroopan unionin edustajana.

Monet joutuvat eri puolilla maailmaa kokemaan syrjintää ja väkivaltaa tai menettävät jopa henkensä sukupuolisen suuntautumisensa tai sukupuoli-identiteettinsä vuoksi. Samaa sukupuolta olevien väliset sukupuolisuhteet ovat yhä rikos 76 maassa, ja ainakin viidessä maassa tällainen suhde voi johtaa kuolemanrangaistukseen.

Joskus väitetään, että sukupuolinen suuntautuminen ja sukupuoli-identiteetti voivat olla ristiriidassa perinteisten arvojen kanssa. Haluan kuitenkin sanoa tämän mahdollisimman selkeästi: lesbojen, homoseksuaalien, biseksuaalien ja trans- tai intersukupuolisten henkilöiden oikeuksissa ei ole kyse siitä, että jollekin ihmisryhmälle myönnettäisiin uusia oikeuksia. Kyseessä ovat samat ihmisoikeudet, jotka kuuluvat kaikille heidän asuinpaikastaan riippumatta, ilman syrjintää. Kehotan kaikkia valtioita tunnustamaan nämä oikeudet poikkeuksetta."

Liittyvä maa Kroatia*, jäsenehdokasmaat entinen Jugoslavian tasavalta Makedonia*, Montenegro*, Islanti+ ja Serbia*, vakautus- ja assosiaatioprosessiin osallistuva maa ja mahdollinen jäsenehdokas Albania, Euroopan talousalueeseen kuuluvat EFTA-maat Liechtenstein ja Norja sekä Armenia ja Georgia yhtyvät tähän julkilausumaan.

* Kroatia, entinen Jugoslavian tasavalta Makedonia, Montenegro ja Serbia kuuluvat edelleen vakautus- ja assosiaatioprosessin piiriin.

+ Islanti on edelleen EFTAn ja Euroopan talousalueen jäsen.


Side Bar