Navigation path

Left navigation

Additional tools

EURÓPAI UNIÓ

HU

Brüsszel, 2012. április 26.

(OR. en)

9265/1/12 REV 1

PRESSE 178

Catherine Ashton főképviselőnek az EU nevében tett nyilatkozata a Charles Taylor ügyében hozott ítéletről

„A Sierra Leone-i Különleges Bíróság által ma hozott ítélet a volt libériai elnök, Charles Taylor ügyében jelentős mérföldkő mind e bíróság történetében, mind a büntetlenség elleni küzdelem terén.

Az ítélet jelentősége messze túlmutat Sierra Leone határain, hiszen ez az első alkalom, hogy egy volt államfőt a nemzetközi közösség szemében súlyos bűntettekért ítéltek el. A bíróság ítélete jól demonstrálja, hogy az elkövetők – bárkiről is legyen szó – nem cselekedhetnek büntetlenül.

Az Európai Unió szilárdan elkötelezett a nemzetközi igazságszolgáltatás és a büntetlenség elleni küzdelem iránt, ezért erőteljesen támogatja a Sierra Leone-i Különleges Bíróság munkáját.”

A csatlakozó ország: Horvátország*, a tagjelölt országok: Törökország, Macedónia Volt Jugoszláv Köztársaság*, Montenegró*, Izland+ és Szerbia*, a stabilizációs és társulási folyamat országai és egyben potenciális jelöltek: Albánia és Bosznia-Hercegovina, valamint az Európai Gazdasági Térség EFTA-tagországai: Liechtenstein és Norvégia, továbbá Ukrajna, a Moldovai Köztársaság, Örményország és Grúzia csatlakoznak e nyilatkozathoz.

* Horvátország, Macedónia Volt Jugoszláv Köztársaság, Montenegró és Szerbia továbbra is részt vesz a stabilizációs és társulási folyamatban.

+ Izland továbbra is az EFTA és az Európai Gazdasági Térség tagja marad.


Side Bar