Navigation path

Left navigation

Additional tools

EURÓPAI UNIÓ

HU

Brüsszel, 2011. szeptember 15.

(OR. en)

14281/1/11 REV 1

PRESSE 310

Catherine Ashton főképviselőnek az Európai Unió nevében tett nyilatkozata az Eritreában fogva tartott politikai foglyokról a bebörtönzésük 10. évfordulója alkalmából

Az Európai Uniót továbbra is mély aggodalommal tölti el, hogy Eritrea Állam kormánya súlyosan megszegi a hazai és nemzetközi jogból fakadó emberi jogi kötelezettségeit. Az Európai Unió elsősorban azt nehezményezi, hogy 2001. szeptember 18. óta tárgyalás nélkül fogva tartanak tizenegy prominens személyt – a parlament, illetve a Népfront a Demokráciáért és az Igazságért párt tagjait –, valamint 2001. szeptember 23. óta tíz független újságírót, köztük a svéd-eritreai állampolgárságú Dawit Isaakot. A nemzetközi közösség, köztük az Európai Unió többszöri felhívása ellenére az említett személyeket a tíz évvel ezelőtti bebörtönzésük óta a külvilágtól teljesen elzárva, jogaik felfüggesztésével tartják fogva.

Továbbra sem áll semmilyen információ rendelkezésre a fogvatartottak hollétéről és egészségi állapotáról, ami több emberi jogi kötelezettség, így az önkényes fogva tartás tilalmának és a szabadságuktól megfosztottak emberi méltósághoz és emberséges bánásmódhoz fűződő jogának súlyos megsértését jelenti. Ezeket az alapjogokat az ENSZ által elfogadott és Eritrea által is ratifikált Polgári és Politikai Jogok Nemzetközi Egyezségokmánya is tartalmazza.

Az Európai Unió nyomatékosan felszólítja Eritrea Állam kormányát, hogy feltétel nélkül engedje szabadon ezeket a foglyokat, és minden más, politikai nézete miatt fogva tartott személyt. Az Európai Unió arra kéri Eritrea Állam kormányát, hogy hozzon nyilvánosságra minden olyan információt, amely e foglyok hollétével kapcsolatos, és – humanitárius szempontok által vezérelve – tegye lehetővé számukra, hogy kapcsolatba lépjenek családjukkal és jogi képviselőikkel.

A tagjelölt országok: Törökország, Horvátország*, Macedónia Volt Jugoszláv Köztársaság*, Montenegró* és Izland+, a stabilizációs és társulási folyamat országai és egyben potenciális jelöltek: Albánia, Bosznia-Hercegovina, Szerbia, valamint az Európai Gazdasági Térség EFTA-tagországai: Liechtenstein és Norvégia, továbbá Ukrajna és a Moldovai Köztársaság csatlakoznak e nyilatkozathoz.

* Horvátország, Macedónia Volt Jugoszláv Köztársaság és Montenegró továbbra is részt vesz a stabilizációs és társulási folyamatban.

+ Izland továbbra is az EFTA és az Európai Gazdasági Térség tagja marad.


Side Bar