Navigation path

Left navigation

Additional tools

AZ EURÓPAI UNIÓ
TANÁCSA

HU

Brüsszel, 2011. május 3.

(OR. en)

9607/1/11 REV 1

PRESSE 122

Catherine Ashton főképviselőnek az EU nevében tett nyilatkozata a sajtószabadság világnapja alkalmából (2011. május 3.)

„A véleményalkotás és a véleménynyilvánítás szabadsága minden ember alapvető joga, az emberi méltóság elválaszthatatlan része, és egyúttal a demokrácia sarokköve, valamint a mindenkit megillető szabad információáramlás elengedhetetlen feltétele is. A sajtószabadság világnapja alkalmából az Európai Unió emlékeztetni kíván mind a nemzetközi jogban is rögzített fenti alapelvekre, mind pedig a független és szabad sajtó és média alapvető szerepére. Az EU külön elismeréssel adózik az iránt a felbecsülhetetlen értékű munka iránt, amelynek révén a világ újságírói és médiaszakemberei elkötelezetten és bátorsággal követik a kibontakozó eseményeket, segítve az igazság feltárását.

Az Európai Unióval szomszédos országokban nemrégiben lezajlott események jól illusztrálták azt a tényt, hogy nem csupán az újságírók és a médiaszakemberek szakmai elkötelezettségének, hanem számos, blogokat író magánembernek is köszönhető az, hogy a világ tudomást szerez a helyszínen zajló történésekről és az embereknek a szabadság és a társadalmi igazságosság iránti törekvéseiről. Mindemellett sok újságíró, különösen a konfliktus sújtotta övezetekben, folyamatos veszéllyel néz szembe, és néhányan saját életüket teszik kockára, hogy első kézből származó információkkal tájékoztassák a közvéleményt. Az újságírók sokszor céltábláivá válnak azoknak, akik rossz szemmel nézik az általuk folytatott tényfeltáró tevékenységet: többször előfordul, hogy újságírókat tartóztatnak le, rabolnak el, kínoznak vagy ölnek meg. Az EU felszólít minden kormányt arra, hogy tegyenek eleget a sajtó- és a médiaszabadság védelmét biztosító nemzetközi előírásoknak, és haladéktalanul bocsássanak szabadon minden jogellenesen fogva tartott újságírót vagy blogírót.

A cenzúra és az újságírók zaklatása elfogadhatatlan. Sajnálatos módon még mindig túl sok országban korlátozott az információhoz való hozzáférés és az újságírói szabadság. Az internet és a közösségi média fontos tényezőkké váltak a véleménynyilvánítás szabadságának előmozdításában, hiszen eddig soha nem látott módon biztosítanak hozzáférést az információkhoz, és rajtuk keresztül a kommunikáció a lehető legszélesebb körben zajlik. Az EU éppen ezért határozottan elutasítja az internet és az egyéb új médiák indokolatlan korlátozását.

Az EU felszólít minden államot arra, hogy proaktív módon támogassa a véleményalkotás és a véleménynyilvánítás szabadságát, valamint a média pluralizmusát és függetlenségét.”

A tagjelölt országok: Törökország, Horvátország*, Macedónia Volt Jugoszláv Köztársaság*, Montenegró* és Izland+, a stabilizációs és társulási folyamat országai és egyben potenciális jelöltek: Albánia, Bosznia-Hercegovina, Szerbia, valamint az Európai Gazdasági Térség EFTA-tagországai: Liechtenstein és Norvégia, továbbá Ukrajna, a Moldovai Köztársaság, Azerbajdzsán és Grúzia csatlakoznak e nyilatkozathoz.

* Horvátország, Macedónia Volt Jugoszláv Köztársaság és Montenegró továbbra is részt vesz a stabilizációs és társulási folyamatban.

+ Izland továbbra is az EFTA és az Európai Gazdasági Térség tagja marad.


Side Bar