Navigation path

Left navigation

Additional tools

Európai Bizottság - Tájékoztató

Az új energiahatékonysági címkékről közérthetően

Brüsszel, 2019. március 11.

Az új energiahatékonysági címkékről közérthetően

 1. Mit fogadott el a Bizottság? Mikor fogják látni mindezt a fogyasztók a boltokban? Milyen lesz az új címke?

A Bizottság a mai napon elfogadta az új energiahatékonysági címke végleges formátumát és vizuális arculatát 6 termékcsoport esetében:

 • az energiaosztály szempontjából felülvizsgált címke a háztartási készülékek 5 termékcsoportja esetében:

1) mosogatógépek,

2) mosógépek és mosó-szárító gépek,

3) hűtőgépek, beleértve a bortároló hűtőgépeket is,

4) lámpák,

5) elektronikus kijelzők, köztük televíziókészülékek, képernyők és digitális reklámkijelzők;

 

 • valamint egy új termékcsoport, a boltokban és automatákban használt, kiskereskedelmi használatra szánt hűtőkészülékek (más néven ipari hűtőgépek) esetében.

 

Az új címkéket az európai fogyasztók az üzletekben és az online felületeken 2021. március 1-jétől láthatják. 2021-ben uniós szintű tájékoztató kampány indul az EU polgárai számára.

 

A szóban forgó címkék új eleme egy olyan QR-kód, amelynek segítségével a fogyasztók további, hivatalos (nem kereskedelmi) információkat kaphatnak, ha a kódot egy szokványos okostelefonnal beszkennelik. Ezeket az adatokat a gyártók töltik fel az EPREL uniós adatbázisba, amelyet pár hónap múlva az európai fogyasztók is megtekinthetnek. A magánszektor és különböző nem kormányzati szervek szintén dolgoznak olyan alkalmazásokon, amelyek további segítséget fognak nyújtani a vásárlás során (például a megtérülési költségek kiszámításához vagy az egyes termékek összehasonlításához).

A termékek összehasonlítása és a megalapozottabb vásárlói döntés elősegítése céljából – az egyes termékektől függően – az energiahatékonysági címkén nemcsak a villamosenergia-fogyasztás fog szerepelni, hanem az energiával és nem energiával kapcsolatos egyéb információk is, valamint intuitív piktogramok: például a mosási ciklusonként használt víz mennyisége, a tárolási kapacitás, a kibocsátott zaj szintje.

 

 

Mosogatógépek

mosogatógépek 

 

Mosógépek és mosó-szárító gépek

 mosógépek

 

mosó-szárító gépek

 

Hűtők

 hűtők1

 

hűtők2

 

Lámpák

világítás1

világítás2

Elektronikus kijelzők

elektronikus kijelzők 

 

 

Ipari hűtőgépek

ipari hűtőgépek1

 

 ipari hűtőgépek2

 

 ipari hűtőgépek3

 

 1. Miért térünk át az egységes, A-tól G-ig terjedő energiacímkére?

1995-ös bevezetése óta az uniós energiacímke nagy sikernek örvend: az európai fogyasztók 85%-a figyelembe veszi vásárlási döntései során. Az energiacímke ösztönzőleg hatott az ágazati innovációra és a versenyre is: a forgalomba hozott új termékek fokozatosan egyre magasabb osztályba tartoznak. Kezdetben ugyan a modellek többsége a legalacsonyabb energiaosztályba (E, F ,G) tartozott, az új modellek magasabba, ma már pedig a többség a legjobb energiaosztályba tartozik (A+++, A++, A+), a legalsóbb osztályokba pedig már egy termék sem (némely esetben már az A energiaosztályba sem). A fogyasztók éppen e kitűnő eredmények miatt csak nehezen tudnak különbséget tenni a legjobb teljesítményű termékek között: előfordulhat, hogy abban a tudatban vesznek meg egy A+ besorolású terméket, hogy az az egyik leghatékonyabb a kapható árucikkek között, holott néha egy átlagos vagy akár az egyik legkevésbé hatékony terméket vásárolják meg.

Annak érdekében, hogy a fogyasztók számára egyszerűbb legyen a termékek energiahatékonyságának értelmezése és összehasonlítása, az EU úgy döntött, hogy a jövőben ugyanazt az egységes, A-tól G-ig terjedő energiacímke-beosztást használja. Az EU 2017-ben felülvizsgált energiacímke-rendszert fogadott el, amely a következőkből áll:

 • visszatérés az energiahatékony termékek széles körben ismert és hatékony, A-tól G-ig terjedő besorolásához, és ennek keretében eljárás arra, hogy a most használatos címkéket új beosztású címkék váltsák fel.
 • Digitális adatbázis az új energiahatékony termékek számára, hogy minden, az EU-ban forgalomba hozott új terméket kötelező legyen egy online adatbázisban regisztrálni, ami fokozza az átláthatóságot, és megkönnyíti a tagállami hatóságok piacfelügyeleti tevékenységét.

Mindez javítja az érthetőséget és a koherenciát, ezáltal pedig megkönnyíti a fogyasztók számára a leghatékonyabb termékek felismerését.

 

 1. Miért van szükség az új termékek adatbázisára?

A becslések szerint a forgalomba hozott termékek 10–25%-a nem felel meg teljes mértékben az energiahatékonyságot jelölő címkékre vonatkozó rendelkezéseknek, és a célul kitűzött energiamegtakarítás mintegy 10%-a emiatt nem valósul meg. Ez legalább részben annak tulajdonítható, hogy a nemzeti piacfelügyeleti hatóságok a hosszadalmas ellenőrzések miatt csak nehezen tudják érvényre juttatni az említett jogszabályokat.

A megfelelőség eredményesebb és hatékonyabb ellenőrzése érdekében terméknyilvántartási adatbázis (EPREL) jött létre, amelyben a gyártóknak és az importőröknek regisztrálniuk kell termékeiket, beleértve a megfelelés ellenőrzéséhez szükséges valamennyi részletes műszaki dokumentációt. Ennek köszönhetően központilag elérhetők az alapvető információk, ezáltal pedig észszerűsödik a piaci ellenőrzés.

Ugyanitt a fogyasztók és a kereskedők is utánanézhetnek a termék energiacímkéjének és legfontosabb jellemzőinek, tehát elmondható, hogy az adatbázis elősegíti az energiacímkék digitalizálását.

 

 1. Milyen előnyökkel jár az energiacímkézésről és a környezettudatos tervezésről szóló csomag?

A Bizottság becslései szerint az új címkézésnek köszönhető végleges teljes energiamegtakarítás éves szinten 2030-ra 38 TWh, amely Magyarország éves villamosenergia-fogyasztásának felel meg. Az energiacímkézésről szóló csomag jelentős mértékben hozzájárul az Unió energiaügyi és éghajlati célkitűzéseihez.

A Bizottság úgy tervezi, hogy 2019. július elején 11, környezettudatos tervezésről szóló rendeletet fogad el. A csomag 6, új címkézésű termékcsoportra és további 5 termékcsoportra (amelynek esetében nincs címke) terjed ki. A környezettudatos tervezésről szóló szabályozás az energiacímkézést kiegészítő szempontokkal foglalkozik, és minimumkövetelményeket határoz meg többek között a készenléti üzemmódban használt energia, a javíthatóság, a pótalkatrészek beszerezhetősége vagy az életciklusa végére érkezett termékek szétszerelésének és újrahasznosításának megkönnyítése tekintetében, ezáltal pedig támogatja a körforgásos gazdaság megvalósítását. A várakozások szerint ezek az új intézkedések összességében 2030-ra évente 94 TWh további energiamegtakarítást fognak eredményezni, amely meghaladja Belgium és Luxemburg éves villamosenergia-fogyasztását.

 

 1. Mi a helyzet a javíthatósággal?

A környezettudatos tervezésre vonatkozó munkaterv (2016–2019) [1] kiemeli a környezettudatos tervezés szerepét a körforgásos gazdaságra vonatkozó menetrend megvalósítása szempontjából: a végrehajtási intézkedések előkészítése vagy felülvizsgálata során a Bizottság jelenleg módszeresen figyelmet szentel az olyan erőforrás-hatékonysági szempontoknak, mint például a tartósság, javíthatóság és korszerűsíthetőség, újrahasznosíthatóság és újrahasznosítottanyag-tartalom.

Ez érvényes ennek a csomagnak a termékcsoportjaira, csak a környezettudatos tervezésre vonatkozó „rokon” rendeletekben. A környezettudatos tervezésre vonatkozó intézkedések terén a készülékek javíthatóságára és újrafeldolgozhatóságára vonatkozó új követelmények kerültek bevezetésre: a hűtőkészülékek, háztartási mosogatógépek, háztartási mosógépek és háztartási mosó-szárító gépek, elektronikus kijelzők és a kiskereskedelmi használatra szánt hűtőkészülékek esetében a pótalkatrészek beszerezhetősége, könnyű cserélhetőség, valamint a javítási és karbantartási információkhoz való hozzáférés a hivatásos szerelők számára.

Ezek nem szerepelnek az e csomag keretében elfogadott energiahatékonysági címkézésre vonatkozó rendeletekben, de az ugyanezen termékekre vonatkozó, 2019. július elejére tervezett, környezettudatos tervezésről szóló rendeletek már tartalmazni fogják őket. Az Eur-Lex-en várhatóan 2019 szeptemberében lesznek közzétéve.
 

 

 1. Más nem uniós országok is átveszik a címkéinket?

A világszerte számos országot lefedő, meglévő energiahatékonysági minimumkövetelményekkel és energiahatékonysági programmal foglalkozó, 2014-ben lezárult felülvizsgálat már elkészülésének évében arra a megállapításra jutott, hogy 59 nem uniós ország fogadott el energiacímkét az energiafogyasztó berendezések tekintetében (lásd az alábbi ábrát).

térkép 

 

Az ausztrál Ipari Minisztérium által párhuzamosan végzett hasonló vizsgálat szintén kiemelte, hogy figyelemreméltó számú harmadik ország másolja le az uniós címkét.

Az uniós energiacímke az energiahatékonyság nemzetközi szimbólumává vált, és hatása jóval túlmutat az EU határain és azon a gépgyártó ágazaton, amelynek keretében létrejött. Az A-tól (zöld) G-ig (piros) terjedő, színes nyilakat ábrázoló uniós címkemotívum a nem uniós országokban is használatos az épületek, kerekek és gépkocsik energiahatékonyságának feltüntetésére, valamint más típusú fogyasztói vagy kereskedelmi ágazati berendezések esetében. A motívum elemei világszerte megtalálhatók az energiacímkéken, egyező vagy szinte egyező másolatban (Közép- és Dél-Amerika, Afrika országainak többsége, a Közép-Kelet több országa, Oroszország és más volt szovjet államok esetében), kissé megváltoztatott formában (Kína, Hongkong, Irán és Tunézia esetében) vagy csak a színkódokat lemásoló változatban (Korea és Tajvan esetében). Az alábbiakban bemutatunk néhány példát.

 

 1. Milyen jogszabályi keret van érvényben az energiahatékony termékekre vonatkozóan?

Az energiahatékony termékeket jelenleg két uniós keretjogi aktus szabályozza: egy irányelv és egy rendelet:

Az egyes termékekre vonatkozó, ezen jogi aktusok alapján elfogadott intézkedések lehetővé teszik a fogyasztók számára, hogy a leghatékonyabb energiafelhasználású termékeket vegyék meg, és egyben egyenlő versenyfeltételeket teremtenek az európai vállalatok számára.

Jelenleg (figyelmen kívül hagyva az energiacímkézésről szóló csomag és a 2019 júliusában elfogadásra kerülő, környezettudatos tervezésről szóló jövőbeli csomag új termékcsoportjait), a következő energiahatékony termékek kaphatók:

 • 14 termékcsoport tartozik az energiahatékonysági és a címkézési szabályok hatálya alá: a mosogatógépek, a mosógépek, a szárítógépek, a hűtők, a lámpák, a televíziók, a légkondicionáló berendezések, a háztartási konyhai készülékek, fűtőberendezések, vízmelegítők, a lakóépületek szellőztető berendezései, a professzionális hűtőberendezések, egyedi helyiségfűtő berendezések és a szilárd tüzelőanyaggal működő kazánok.
 • 9 termékcsoport csak az energiahatékonysági szabályok hatálya alá tartozik (de a címkézési előírások nem vonatkoznak rájuk): az egyszerű set-top boxok, a külső tápegységek, a villanymotorok, a keringetőszivattyúk, az ipari ventilátorok, a vízszivattyúk, a számítógépek és szerverek, a transzformátorok és a légfűtő eszközök.
 • két horizontális intézkedés pedig a következőkre vonatkozik: az elektromos és elektronikai árucikkek áramfogyasztása készenléti üzemmódban, illetve kikapcsolt állapotban, valamint az összekapcsolt berendezések energiafogyasztása készenléti üzemmódban.

 

 1. Hogyan zajlik az energiahatékony termékekkel kapcsolatos döntéshozatal?

Az EU-ban az összes energiahatékonysági intézkedés kidolgozásának szigorú és teljes mértékben transzparens a folyamata, melynek minden szakasza az érdekelt felekkel és a tagállamokkal szoros együttműködésében zajlik. A folyamat részei:

 1. az érdekelt felek részvételével végzett mélyreható „előkészítő tanulmány”, amelyben az adott termékcsoport műszaki, gazdasági, környezeti és társadalmi vonatkozásait tárják fel,
 1. az ún. konzultációs fórumon keresztül a különféle érdekeltekkel (ágazati képviselők, fogyasztói szervezetek, környezetvédelmi civilszervezetek, tagállami szakemberek stb.) folytatott kiterjedt konzultáció,
 1. a környezetre, az iparra és a fogyasztókra gyakorolt hatások vizsgálata, amelyet szakértői megbeszélések és a tagállami képviselőkből álló bizottságban tartott szavazás követ,
 1. végső ellenőrzés az Európai Parlament és a Tanács által, akik el is utasíthatják az intézkedést (az erős politikai támogatottság jele, hogy erre eddig nem került sor).

process_graph

 

 

 

 1.  Mi lesz a következő lépés?

Az új címkéket meghatározó felhatalmazáson alapuló jogi aktusok Bizottság általi mai elfogadását követően az Európai Parlamentnek és a Miniszterek Tanácsának két hónapig kifogásolási joga van, majd az időszak végén – amennyiben nem érkezik be kifogás – a jogi aktusok kihirdetésre kerülnek az Európai Unió Hivatalos Lapjában. Az új címkék bevezetésére Európa-szerte az üzletekben és az online felületeken 2021. március 1-jétől kerül sor. 2021-ben uniós szintű tájékoztató kampány indul az EU polgárai számára.

Ezenkívül a Bizottság úgy tervezi, hogy 2019. július elején 11, környezettudatos tervezésről szóló rendeletet fogad el. A csomag 6 felülvizsgált és új címkézésű termékcsoportra (mosogatógépek, mosógépek és mosó-szárító gépek, hűtők, lámpák, elektronikus kijelzők és ipari hűtőgépek) és további 5, címke nélküli termékcsoportra (villanymotorok, külső tápegységek, transzformátorok, szerverek és adattárolók, valamint hegesztőberendezések) terjed ki.

 

 

További információk

A Bizottság által a mai napon elfogadott, felhatalmazáson alapuló jogi aktusok:

1. A BIZOTTSÁG (EU) …/... FELHATALMAZÁSON ALAPULÓ RENDELETE a hűtőkészülékek energiafogyasztásának címkézése vonatkozásában

2. A BIZOTTSÁG (EU) …/... FELHATALMAZÁSON ALAPULÓ RENDELETE a fényforrások energiacímkézése vonatkozásában

3. A BIZOTTSÁG (EU) …/... FELHATALMAZÁSON ALAPULÓ RENDELETE az elektronikus kijelzők energiacímkézése vonatkozásában

4. A BIZOTTSÁG (EU) …/... FELHATALMAZÁSON ALAPULÓ RENDELETE a háztartási mosogatógépek energiacímkézése vonatkozásában

5. A BIZOTTSÁG (EU) …/... FELHATALMAZÁSON ALAPULÓ RENDELETE a háztartási mosógépek és a háztartási mosó-szárítógépek energiahatékonysági címkézése vonatkozásában

6. A BIZOTTSÁG (EU) …/... FELHATALMAZÁSON ALAPULÓ RENDELETE a kiskereskedelmi használatra szánt hűtőkészülékek energiacímkézése vonatkozásában

 

[1] Lásd: A környezettudatos tervezésre vonatkozó munkaterv (2016–2019) (COM(2016) 773)

 

MEMO/19/1596

Kapcsolattartás a sajtóval:

Tájékoztatás a nyilvánosság számára: Europe Direct a 00 800 67 89 10 11 telefonszámon vagy e-mailben


Side Bar