Navigation path

Left navigation

Additional tools

Európai Bizottság - Tájékoztató

Az Erasmustól az Erasmus+-ig: 30 év története

Brüsszel, 2017. január 26.

A Bizottság az egyik legsikeresebb európai uniós program, az Erasmus indításának 30. évfordulóját ünnepli.

Ez alkalomból napvilágot lát a Bizottság 2015. évre vonatkozó Erasmus+ éves jelentése is, amely a 2014-től 2020-ig futó Erasmus+ oktatási, képzési, ifjúsági és sportprogram második évéről számol be.

Hogyan fejlődött az Erasmus program az elmúlt 30 év alatt?

Az Erasmus program1987-ben jött létre a felsőoktatási hallgatók csereprogramjaként. Az első év óta, amikor 11 európai ország (Belgium, Dánia, Németország, Görögország, Franciaország, Írország, Olaszország, Hollandia, Portugália, Spanyolország és az Egyesült Királyság) 3 200 hallgatója vett részt benne, a program folyamatosan bővült. Ma az Erasmus+ lehetőségek széles skáláját kínálja a felsőoktatás mellett a szakoktatásban és szakképzésben, az iskolai oktatásban, a felnőttoktatásban, valamint az ifjúsági- és sportpolitikában. E lehetőségek nemcsak a tanulók, hanem az oktatók és az ifjúságsegítők előtt is nyitva állnak. Az elmúlt 30 évben a programnak köszönhetően 9 millióan vehettek részt külföldi oktatásban, képzésben, önkéntes munkában vagy szakmai gyakorlaton. Az Erasmus+ az elődjeinél szorosabban kötődik a munkaerőpiachoz, ugyanis lehetővé teszi a tanulók számára, hogy egy meghatározott időszakot külföldi vállalatoknál vagy szervezeteknél töltsenek gyakornokként, és informális tanulás keretében készülhessenek fel a munkaerőpiac elvárásaira, illetve a társadalmi részvételre.

Az Erasmus+ 30 éves története

Mennyire volt sikeres az Erasmus program?

Az Erasmus keretében biztosított mobilitás 30 éven át segített embereket olyan tanulmányokhoz, készségek és szakértelem elsajátításához, ami megalapozta független és sikeres életüket. Európai tapasztalatszerzést tett lehetővé, és egyfajta közösséghez tartozás érzését adta. Számos elemzés és vizsgálat támasztotta alá e mobilitás hasznosságát. Ezek szerint a külföldi tapasztalatszerzés lehetősége felruházza az európai fiatalokat a jelenleg és a jövőben szükséges munkaerőpiaci készségekkel, és javítja karrierlehetőségeiket. A mobilitást gyakorló hallgatók kétszer akkora valószínűséggel helyezkednek el a tanulmányaik végét követő éven belül, mint a mobilitással nem élők, és a külföldi gyakorlaton részt vevő tanulók harmada kap munkaajánlatot az őt fogadó vállalattól.A résztvevőkkel 2014 óta kitöltetett kérdőívek alapján a hallgatók egyértelműen pozitívan ítélik meg tapasztalataikat: 96%-uk nyilatkozik úgy, hogy örül, hogy részt vett a programban.

Mit kínál az Erasmus+ a mobilitáson túl?

Az Erasmus+ ma már többet jelent a külföldi tanulás lehetőségénél. Az együttműködési projektek keretében az oktatás, képzés, ifjúság és sport területén tevékeny szervezetek partnerségeket alakíthatnak ki egyrészt egymás közt, másrészt más szereplőkkel, például vállalatokkal és hatóságokkal. Az ilyen együttműködési projektek jobb minőségű munkát eredményeznek és innovációra ösztönöznek, többek között előmozdíthatják a gazdasági növekedéshez és a munkahelyteremtéshez alapvető jelentőségű szakpolitikák fejlődését. A lezárult és még futó projektek áttekintése itt található.

Hogyan ünnepli az EU az Erasmus 30. születésnapját?

A 30. évforduló alkalmából európai, nemzeti és helyi eseményekből álló egyéves rendezvénysorozat kezdődik az Erasmus program korábbi résztvevőinek segítségével és ihletésére. A Bizottság e rendezvények és az online kommunikáció segítségével nyitott párbeszédet szeretne indítani a program jövőjéről, az európai társadalomban betöltött szerepének megerősítéséről.


Az Erasmus+ program második éve

Az Erasmus+-ról szóló 2015. évi jelentés áttekinti a jelenlegi keretprogram végrehajtásának második évében elért sikereket, és ismerteti, hogy a társadalmi fejlemények hogyan befolyásolták a program prioritásait.

Mik voltak a 2015. év fő fejleményei?

Az Erasmus+ jelentős szerepet játszhat a társadalmi befogadás előmozdításában, és ez a közelmúltban érkezett menekültek és migránsok befogadására is igaz. A program immár nagyobb figyelmet fordít e csoport oktatási és képzési szükségleteire; az online nyelvi támogatási modul költségvetése 4 millió euróval nőtt annak érdekében, hogy a következő három év folyamán 100 000 menekült élhessen e lehetőséggel.

Emellett nagyobb hangsúly került az Erasmus+-on belül a radikalizálódás elleni küzdelmet szolgáló intézkedésekre. Az oktatással és az ifjúsággal kapcsolatos fellépések kulcsfontosságúak a társadalmi befogadás támogatásában, a kultúrák közötti párbeszéd elmélyítésében és a közösséghez tartozás érzésének kialakításában. Az Erasmus+ olyan projekteket is támogat, amelyek keretében az európai és szomszédos országokbeli ifjúságsegítők kapnak továbbképzést a fiatalok társadalmi integrációját elősegítő munkájuk végzéséhez. 2015-ben hozzávetőleg 28 millió eurót fordítottak mintegy 38 000 ifjúságsegítő képzésére az Erasmus+ égisze alatt.

Az Erasmus+ 2015-ben számokban

Nőtt-e a mobilitás 2015-ben?

A mobilitást lehetővé tévő intézkedések népszerűsége 2015-ben is töretlen volt: az előző évhez képest 10%-kal többen jelentkeztek ilyen programokra.

Az Erasmus+ második évében összesen 678 000 hallgató és dolgozó vett részt 19 600 projektben az oktatás, képzés, ifjúsági és sportpolitika különböző területein, és ezek támogatásának összköltsége 2,1 milliárd euró volt. Ezek a számok minden korábbi év adatait felülmúlják. Ez volt az első olyan év, amikor az európai felsőoktatási intézmények a világ bármely más pontján található intézménnyel pályázhattak együttműködésre, melynek keretében 110 millió eurónyi ösztöndíj került kiosztásra több mint 28 000 résztvevő között. Az Erasmus+ második évében az Erasmus Mundus programág keretében 32 új közös mesterképzés indult a felsőoktatási intézmények nemzetközi konzorciumainak köszönhetően, melyek mindegyike uniós támogatással kínál hallgatói ösztöndíjakat szerte a világban.

Milyen egyéb oktatási, képzési és ifjúsági projektek kaptak támogatást 2015 során?

A program végrehajtásának második évében az Erasmus+ több mint 1 900 stratégiai partnerségi projektet támogatott az oktatási, képzési és ifjúsági ágazatban, hozzávetőleg 11 000 szervezet részvételével. E projektek többek között az oktatás és a képzés minőségével, a foglalkoztathatósággal, az új technológiákkal és a digitális készségekkel, valamint a befogadás és a tolerancia erősítésével kapcsolatos kihívásokra koncentrálnak.

2015-ben 10 új, felsőoktatási és vállalati együttműködési projekt (tudásfejlesztési szövetség) és 8 szakképzési és vállalati együttműködési projekt (ágazati szakképzettség-fejlesztési szövetség) részesült támogatásban, valamint 279 kapacitásépítési kezdeményezés, melyek a fejlődő országokban, többek között Ázsiában, Afrikában és Latin-Amerikában az oktatás és az ifjúsági munka színvonalát hivatottak javítani.

Hogyan segíti a program a hátrányos helyzetből induló fiatalokat?

Az Erasmus csereprogramok mindenki előtt nyitva állnak. Az esélyegyenlőség és az integráció előmozdításának jegyében a program a különböző nehézségekkel küzdő fiatalok részvételét is lehetővé teszi, legyen szó anyagi nehézségről, fogyatékról, társadalmi helyzetről, földrajzi elszigeteltségről vagy egészségi állapotról. A mobilitásban résztvevők mintegy 10%-a kerül ki közülük. Az Erasmus+ havi 100–200 eurós kiegészítő támogatás nyújtását teszi lehetővé a hátrányos helyzetű pályázók számára, a jogosultságot országspecifikus kritériumok alapján állapítva meg. Jelenleg is több mint 39 000 hátrányos helyzetű hallgató kap ösztöndíj-kiegészítést. Az ifjúságpolitika területén a csereprogramokban résztvevők harmada szenved valamilyen társadalmi-gazdasági hátránytól. Az Európai önkéntes szolgálat és az ifjúsági csereprogramok keretében ingyenes és mindenki előtt nyitott a részvétel. A program fedezi az önkéntesek utazási és lakhatási költségeit, költőpénzét, biztosítását, és egy kedvezménykártya igénybevételére is jogosít.

Mi történt a sport területén?

2015-ben az Erasmus+ Sport alprogramja már 53 projektet támogatott. Ezek közül 8 közvetlenül kapcsolódott az első európai sporthéthez, míg a másik 45 a sport számos különböző területén megvalósított, különösen az egészségfejlesztő testmozgással és a sportolók kettős karrierjével kapcsolatos projekt volt.

Mit lehet tudni a lezárult Erasmus+ projektekről?

Az első Erasmus+ mobilitási projektek már véget értek, a 2014/2015-ös tanévben támogatott lezárult tevékenységek adatai elérhetők. A számok azt mutatják, hogy az Erasmus+ keretében a mobilitással élő tanulók és gyakornokok száma minden eddigi évet meghaladva több mint 290 000 résztvevővel újabb rekordot döntött. A legtöbb diákot külföldre küldő országok ugyanazok, mint a korábbi években: Franciaország (39 985), Németország (39 719) és Spanyolország (36 842) áll az élen. A legnépszerűbb fogadó országok pedig Spanyolország (42 537), Németország (32 871) és az Egyesült Királyság (30 183). Az egyhavi hallgatói ösztöndíj átlagos összege 281 euró.

További információk

IP/17/82

Erasmus+ (Erasmus+-ról szóló 2015. évi jelentés; tájékoztatók, videók, beszámolók és grafikonok)

MEMO/17/83


Side Bar