Navigation path

Left navigation

Additional tools

Other available languages: EN

Európai Bizottság - Tájékoztató

Antitrösztvizsgálat: a Bizottság észrevételeket vár a Gazprom közép- és kelet európai gázpiacokra vonatkozó kötelezettségvállalásaival kapcsolatosan – A magyar gázpiacot érintő előnyök

Brüsszel, 2017. március 13.

Az Európai Bizottság felkéri valamennyi érdekelt felet, hogy tegyenek észrevételeket a Gazprom által benyújtott kötelezettségvállalásokra, amelyek arra irányulnak, hogy eloszlassák a Bizottság Közép- és Kelet-Európa gázpiacaival kapcsolatos versenyjogi aggályait. A kötelezettségvállalások lehetővé teszik a versenyképes árú nemzetközi földgázáramlást.

A vizsgálat következő lépéseire is kiterjedő további részleteket lásd a sajtóközleményben.

Milyen előnnyel járnak a kötelezettségvállalások a magyar gázpiac számára?

A Bizottságnak az legfontosabb aggálya, hogy a Gazprom az országok közötti szabad földgázáramlást akadályozva elszigetelte a magyar gázpiacot. Ez főként annak következtében alakult ki, hogy a Gazprom exporttilalmat foglalt bele a magyar ügyfelekkel kötött gázszolgáltatási szerződésekbe.

Az elmúlt évek során javult a magyar gázpiac működése. Először is az antitrösztvizsgálat megindítása nyomán a kifejezett exporttilalmakat és a rendeltetési helyre vonatkozó kikötéseket törölték a Gazprom magyar ügyfelekkel kötött gázszolgáltatási szerződéseiből. Másodsorban a magyar gázpiac mostanra sokkal jobban összekapcsolódik a nyugat-európaival. A gázhálózati rendszerösszeköttetések fejlesztése 2012-től lehetővé teszi a Nyugat-Európából Magyarországra irányuló ellenirányú gázáramlásokat. Ez azt jelenti, hogy a Gazprom magyar ügyfelei hozzáférhetnek a likvid és versenyképes nyugat-európai gázelosztó központokhoz. Az alternatív szállítási források megjelenése arra késztette a Gazpromot, hogy a gázelosztó központok árait referenciaként figyelembe véve a versenyképes nyugat-európai árakhoz igazítsa a saját árait. A Bizottság ezért Magyarország vonatkozásában nem említette a túlzott árakkal kapcsolatos aggályait.

E jelentős fejlesztések ellenére a Gazprom változatlanul erőfölénnyel rendelkező szereplő a magyarországi upstream nagykereskedelmi gázpiacon. A Gazprom közép- és kelet-európai ügyfelekkel kötött gázellátási szerződéseibe foglalt területi korlátozások miatt továbbra is akadályokba ütközik a magyar határon keresztüli szabad gázáramlás, és a Gazprom még mindig meg tudná akadályozni, hogy a magyar ügyfelek továbbértékesíthessék a földgázt más országoknak.

A Gazprom kötelezettségvállalásai világos keretet teremtenek ebben a tekintetben, megnyitva az utat a magyar határokon keresztüli szabad gázáramlás előtt.

  • Lehetővé teszi a szabad gázáramlást a magyar határokon keresztül – a Gazprom egyszer és mindenkorra eltávolít valamennyi piacszegmentációs rendelkezést a kelet- és közép-európai ügyfelekkel kötött gázellátási szerződéseiből. Ez biztosítja a Kelet- és Közép-Európán belüli szabad gázáramlás lehetőségét. A magyar ügyfelek a Gazprom szállítási szerződéseiből eredő bármely korlátozás nélkül tudnak majd földgázt exportálni a többi uniós gázpiacra és importálni azokról.
  • Lehetőségeket teremt arra, hogy a magyar ügyfelek továbbértékesítsék a földgázt Bulgáriába – Bár a magyar gázpiac összekapcsolódik egyes szomszédos gázpiacokkal (pl. Ausztria, Németország), Bulgáriával továbbra sincs összekötő gázinfrastruktúra. Mivel azok az ügyfelek, akik a határokon túlra kívánnak földgázt továbbértékesíteni, a gázinfrastruktúrához való hozzáférés segítségével juttatják el oda a gázt, jelenleg korlátozott a földgáz- továbbértékesítési képességük. A Gazprom csereügylet-jellegű műveleteket kínál majd, amelyek lehetővé teszik az ügyfeleinek, hogy a magyarországi teljesítés céljából a szerződésben megjelölt leszállítási pontok helyett Bulgáriába szállíthassanak. A kötelezettségvállalás tehát lehetőséget nyújt a magyar nagykereskedőknek, hogy még az összekötő gázinfrastruktúra hozzáférhetővé válása előtt új vásárlókat keressenek a bulgáriai gázpiacon.

MEMO/17/552

Kapcsolattartás a sajtóval:

Tájékoztatás a nyilvánosság számára: Europe Direct a 00 800 67 89 10 11 telefonszámon vagy e-mailben


Side Bar