Navigation path

Left navigation

Additional tools

Europese Commissie - Informatieblad

Digitale eengemaakte markt — Portabiliteit van online-inhoudsdiensten

Brussel, 8 februari 2017

Vragen en antwoorden

1/ Wat is de doelstelling van de verordening?

Europeanen die thuis online-inhoud kopen of thuis geabonneerd zijn op diensten die online toegang bieden tot films, sportuitzendingen, muziek, e-boeken en games, moeten daar ook toegang toe hebben als zij op reis zijn in andere EU-landen.

 

2/ Aan wie komen de nieuwe regels ten goede?

• Consumenten die in de EU wonen: online-inhoud — films, sportevenementen, muziek, e-boeken of games — is voor hen ook beschikbaar wanneer zij op reis zijn in andere EU-landen.

• Onlineplatforms: kunnen hun klanten grensoverschrijdende portabiliteit aanbieden zonder de rechten voor andere gebieden te hoeven kopen.

• Rechthebbenden: kunnen rekenen op een goede bescherming van hun rechten tegen misbruik.

 

3/ Hoe zal de controle op het land van verblijf plaatsvinden?

Aanbieders moeten nagaan waar een abonnee woont. Dat gebeurt bij het sluiten en verlengen van het contract.

Ze kunnen daarvoor o.a. betaalgegevens, omroepbijdragen, internet- of telefooncontracten, IP-adressen en adresgegevens gebruiken. Er mogen niet meer dan twee controlemiddelen uit de in de verordening opgenomen lijst worden gebruikt.

 

4/ Zal de verordening ook van toepassing zijn op gratis onlinediensten?

Aanbieders van gratis online-inhoud kunnen kiezen of zij deze nieuwe regels zullen toepassen. Als zij dat doen, gelden voor hen dezelfde regels als bij betaalde diensten.

 

5/ Hebt u voorbeelden van problemen die de verordening zal oplossen?

Mensen die in de EU reizen worden vaak geconfronteerd met beperkingen: soms worden ze afgesneden van hun online-inhoudsdiensten, soms hebben ze slechts beperkte toegang. Vooral wanneer mensen voor korte tijd in het buitenland zijn, is het niet praktisch om een lokaal abonnement te nemen. Soms zijn hun favoriete film of series daar ook alleen beschikbaar in een andere taal.

• Een abonnee van HBO Nordic die een film wil bekijken op vakantie in Italië, krijgt een bericht dat de dienst alleen in Zweden, Noorwegen, Denemarken en Finland beschikbaar is.

• Een Franse gebruiker van de MyTF1-dienst voor films en series kan geen nieuwe film huren tijdens zijn zakenreis in Engeland.

Vaak kunnen gebruikers alleen de films bekijken die ze al eerder hadden gedownload.

• Gebruikers van de Belgische filmdienst Universciné moeten eraan denken een gehuurde film te downloaden voordat zij op reis vertrekken. De Universciné-streaming is immers niet beschikbaar in een ander land.

Met de portabiliteit van abonnementen op online-muziekdiensten (zoals Spotify of Deezer) en e-boeken zijn er minder problemen. Maar toekomstige beperkingen kunnen niet worden uitgesloten, en daarom zijn de nieuwe regels ook belangrijk voor deze diensten.

 

6/ Kunnen aanbieders iets aanrekenen voor portabiliteit?

Nee, volgens de nieuwe regels mogen aanbieders hun klanten of abonnees geen extra kosten aanrekenen voor het verlenen van grensoverschrijdende portabiliteit.

 

7/ Valt de portabiliteit van online-abonnementen voor sportevenementen onder de nieuwe regels?

Ja, in de volgende gevallen: wanneer sport een onderdeel is van online beschikbare tv- of radioprogramma's, wanneer sport een onderdeel is van een pakket dat grotendeels bestaat uit werken die beschermd worden door auteurs- of andere rechten (bv. films en series), en ook wanneer een sportorganisator een specifieke online-dienst opzet.

 

Meer informatie

IP/17/225

Factsheet

MEMO/17/243

Contactpersoon voor de pers:

Voor het publiek: Europe Direct per telefoon 00 800 67 89 10 11 of e-mail


Side Bar