Navigation path

Left navigation

Additional tools

Európai Bizottság - Tájékoztató

A digitális tartalmak egységes piaca – az online tartalomszolgáltatások hordozhatósága

Brüsszel, 2017. február 8.

Kérdések és válaszok

1. Mi a rendelet célja?

A cél az volt, hogy biztosítsuk az uniós lakosok számára azt, hogy az Unión belüli utazásaik során igénybe tudják venni a lakóhelyük szerinti tagállamban megvásárolt vagy előfizetett, filmekhez, sportközvetítésekhez, zenéhez, e-könyvekhez és játékokhoz való hozzáférést biztosító online tartalomszolgáltatásokat.

 

2. Kinek válnak előnyére az új szabályok?

•  Az Unióban lakóhellyel rendelkező fogyasztók: az új szabályok jóvoltából a lakhelyüktől eltérő uniós tagállamokban tett látogatásaik során is igénybe vehetik az online tartalomszolgáltatásokat, ha filmet vagy sporteseményeket szeretnének nézni, zenét szeretnének hallgatni, online játékokkal szeretnének játszani vagy elektronikus könyvet szeretnének letölteni.

•  Az online platformok: más országokra vonatkozó engedélyek nélkül is biztosítani tudják a fogyasztók számára az online tartalomszolgáltatások határokon átnyúló hordozhatóságát.

• A jogtulajdonosok: erős biztosítékok garantálják számukra jogaik visszaélésektől való védelmét.

 

3. Miként fogják ellenőrizni a tartalomszolgáltatók a lakóhely szerinti országot?

A tartalomszolgáltatónak ellenőriznie kell az előfizető lakóhely szerinti országát. Erre a műveletre a szerződés megkötésekor és megújításakor kerül majd sor.

A szolgáltatók az ellenőrzés során olyan információkra támaszkodnak, mint a fizetési adatok, licencdíj-fizetés műsorszóró szolgáltatásokért, az internetes vagy telefonkapcsolatra vonatkozó szerződés megléte, IP-ellenőrzés vagy az előfizető nyilatkozata lakhelyéről. A szolgáltató a rendeletben megadott listán szereplő ellenőrzési módokból legfeljebb kettőt alkalmazhat.

 

4. A térítésmentesen nyújtott online szolgáltatásokra is vonatkozik majd az irányelv?

A térítésmentes online szolgáltatások nyújtói eldönthetik maguk, hogy kívánják-e alkalmazni ezeket az új szabályokat. Amennyiben e rendelet mellett teszik le voksukat, az online tartalmak hordozhatósága tekintetében a fizetés ellenében nyújtott szolgáltatásokkal megegyező szabályok vonatkoznak rájuk.

 

5. Milyen problémákra kínál megoldást a rendelet?

Ha az Unón belül külföldre utazunk, gyakran találjuk szemben magunkat különböző korlátozásokkal: sokszor csak részlegesen vagy egyáltalán nem tudunk hozzáférni online tartalomszolgáltatásainkhoz. Sokan – főként azok, akik csak rövid utazást tesznek – nem találják előnyös megoldásnak a helyi előfizetés megkötését vagy azzal kell szembesülniük, hogy kedvenc filmjük vagy sorozatuk csak idegen nyelven nézhető.

•  A Home Box Office (HBO) Nordic szolgáltatásaira előfizető fogyasztó olaszországi tartózkodása során a következő üzenettel kénytelen beérni, ha filmet szeretne nézni: „a szolgáltatás csak Svédország, Norvégia, Dánia és Finnország területén vehető igénybe”.

• A MyTF1 film- és sorozatszolgáltató francia ügyfelei nem tudnak új filmeket kikölcsönözni, ha éppen üzleti úton Angliában járnak.

A felhasználók például csak akkor tudják megtekintetni a tartalmakat, ha azokat előzetesen letöltötték mobile eszközeikre.

•  Az Universciné belga filmszolgáltató felhasználóinak észben kell tartaniuk, hogy le kell tölteniük az általuk kikölcsönzött filmet, mielőtt egy másik uniós országba mennének, mivel külföldön nem tudják használni az Universciné streaming szolgáltatását.

Az online zenei szolgáltatásokra vagy elektronikus könyvekre való előfizetések hordozhatósága tekintetében kevésbé kell lényeges problémákra vagy korlátozásokra számítani. Azonban nem zárható ki, hogy a jövőben megváltozik a helyzet, ezért fontosak e szolgáltatások szempontjából is az új szabályok.

 

6. Számíthat-e fel díjat a szolgáltató a hordozhatóság fejében?

Nem, az új szabályok értelmében az online tartalomszolgáltatást nyújtók nem számíthatnak fel további díjakat a fogyasztóknak/előfizetőknek a tartalomszolgáltatások határokon átnyúló hordozhatóságának biztosításakor.

 

7. Az új szabályok az online sportprogramokra való előfizetések hordozhatóságára is vonatkoznak majd?

Igen, a rendelet hatálya alá tartozik majd számos, sporttal kapcsolatos online tartalomszolgáltatás is: például ha az online hozzáférhető rádió- és televízióprogramok között vannak sportprogramok is, ha a főként szerzői jog vagy szomszédos jogok védelme alá tartozó tartalmakat (pl. filmek és sorozatok) kínáló online szolgáltatáscsomag részét képezi a sport is, illetve ha kifejezetten a sportokra szakosodó online tartalomszolgáltatásról van szó.

 

További információk

IP/17/225

Tájékoztató

MEMO/17/243

Kapcsolattartás a sajtóval:

Tájékoztatás a nyilvánosság számára: Europe Direct a 00 800 67 89 10 11 telefonszámon vagy e-mailben


Side Bar