Navigation path

Left navigation

Additional tools

Europa-Kommissionen - Faktaark

Det digitale indre marked – Onlineindholdstjenesters portabilitet

Bruxelles, den 8. februar 2017

Spørgsmål og svar

1/ Hvad er formål med forordningen?

Formålet er at sikre, at europæere, der køber eller abonnerer på onlineindholdstjenester, som giver adgang til film, sportsudsendelser, musik, e-bøger og spil i hjemlandet, kan få adgang til dem, når de rejser i andre EU-lande.

 

2/ Hvem får gavn af de nye regler?

•  Forbrugere, der bor i EU: nye regler vil gøre det muligt for forbrugerne at fortsætte med at bruge onlineindholdstjenester – til at se film eller sportsbegivenheder, lytte til musik, downloade e-bøger eller spille spil – under besøg i andre EU-lande.

•  Onlineplatforme: de vil være i stand til at levere grænseoverskridende portabilitet til forbrugerne uden at skulle indhente licenser til andre områder.

• Rettighedsindehavere: de vil kunne arbejde på grundlag af stærke garantier, som beskytter des rettigheder mod misbrug.

 

3/ Hvordan vil indholdsudbydere kontrollere bopælslandet?

Tjenesteudbyderen vil skulle kontrollere abonnentens bopælsland. Det vil ske ved indgåelse og fornyelse af kontrakten.

Tjenesteudbydere vil kunne kontrollere bopælslandet på grundlag af oplysninger såsom betalingsoplysninger, betaling af en licensafgift for radio- og tv-spredningstjenester, eksistensen af en kontrakt om internet- eller telefonforbindelse, IP-kontrol eller abonnentens erklæring om vedkommendes adresse. Tjenesteyderen kan anvende op til to midler til kontrol fra listen i forordningen.

 

4/ Vil forordningen også finde anvendelse på gratis onlinetjenesteydelser?

Udbydere af gratis onlineindholdstjenester vil kunne vælge, om de ønsker at drage fordel af disse nye regler. Når de én gang har valgt at tilslutte sig reglerne og levere portabilitet under forordningen, vil alle regler gælde for dem på samme måde som for betalingstjenesterne.

 

5/ Er der eksempler på problemer, som forordningen vil løse?

Personer, der rejser i udlandet i EU, støder ofte på begrænsninger: de kan blive afskåret fra deres onlineindholdstjenester eller kun have begrænset adgang til dem. Mange – navnlig når de tager på korte rejser – vil ikke finde det hensigtsmæssigt at tegne abonnement hos en lokal tjeneste eller kan komme ud for, at deres foretrukne film og serier ikke er til rådighed eller kun er til rådighed på et fremmedsprog.

• En abonnent forsøger under sin ferie i Italien at se film via sit Home Box Office (HBO) Nordic-abonnement, men får en besked om, at tjenesten kun er tilgængelig i Sverige, Norge, Danmark og Finland.

• En fransk bruger af MyTF1's film- og serietjeneste er ikke er i stand til at leje en ny film under sin forretningsrejse til Storbritannien.

Brugerne kan f.eks. kun være i stand til at se indhold, som de allerede har downloadet på deres bærbare udstyr.

• Brugere af den belgiske filmtjeneste Universciné skal huske at downloade lejefilm, inden de rejser til et andet EU-land. De er ikke i stand til at benytte Universcinés streamingfunktion, når de ikke er i deres hjemland.

Der er væsentligt færre problemer eller begrænsninger med portabiliteten af abonnementer på onlinemusiktjenester (som Spotify eller Deezer) eller e-bøger. Men det kan ikke udelukkes, at der i fremtiden vil være begrænsninger, og derfor er de nye regler også vigtige for disse tjenester.

 

6/ Vil tjenesteyderen kunne kræve betaling for portabilitet?

Nej, under de nye regler vil udbydere af onlineindholdstjenester ikke have lov til at pålægge forbrugere/abonnenter ekstrabetaling for grænseoverskridende portabilitet.

 

7/ Vil onlinesportsabonnementer være omfattet af de nye regler?

Ja, en række sportsindholdstjenester vil være omfattet: når sport indgår i TV- eller radioprogrammer online, når sport er en del af den samlede onlinetjenestepakke, hvis vigtigste funktion er at stille værker til rådighed, der er beskyttet af ophavsrettigheder og beslægtede rettigheder (f.eks. film og serier), men også når en sportsarrangør etablerer en onlineindholdstjeneste til spredning af sine egne arrangementer.

 

Yderligere oplysninger

IP/17/225

Faktablad

MEMO/17/243

Pressehenvendelser:

Borgerhenvendelser: Europe Direct på tlf. 00 800 67 89 10 11 eller pr. mail


Side Bar