Navigation path

Left navigation

Additional tools

Европейска комисия - Информационен документ

Цифров единен пазар — преносимост на услугите за онлайн съдържание

Брюксел, 8 февруари 2017 r.

Въпроси и отговори

1) Каква е целта на регламента?

Целта е да се гарантира, че европейските граждани, които купуват или се абонират за услуги за онлайн съдържание, осигуряващи достъп до филми, спортни предавания, музика, електронни книги и игри у дома, имат достъп до тях, когато пътуват в други страни от ЕС.

 

2) Кой ще има полза от новите правила?

• Потребителите, които пребивават в ЕС: новите правила ще им позволят да продължат да използват услугите за онлайн съдържание, за да гледат филми или спортни събития, да слушат музика, да изтеглят електронни книги или игри — при посещенията си в други страни от ЕС.

• Онлайн платформите: те ще могат да осигуряват трансгранична преносимост, без да се налага да придобиват лицензи за други територии.

• Носителите на права: те ще могат да разчитат на надеждни механизми за защита на техните права от злоупотреби.

 

3) Как доставчиците на съдържание ще проверяват страната на пребиваване?

Доставчикът на услуги ще трябва да проверява държавата на пребиваване на абоната. Това ще се прави при сключване или подновяване на договора.

Доставчиците на услуги ще могат да проверяват страната на пребиваване въз основа на информация като данни за плащане, плащане на лицензионна такса за радиотелевизионни услуги, наличие на договор за интернет или телефонна връзка, проверка на IP адреси или декларация на абоната за неговия адрес. Доставчикът на услуги ще може да прилага до два начина за проверка от списъка, включен в регламента.

 

4) Регламентът ще се прилага ли и за онлайн услугите, предоставяни безплатно?

Доставчиците на безплатни услуги за онлайн съдържание ще имат възможност да избират дали да се възползват от новите правила. След като веднъж решат да участват и предоставят преносимост съгласно регламента, всички правила ще се прилагат за тях по същия начин, както за платените услуги.

 

5) Какви проблеми ще бъдат разрешени с регламента?

Хората, които пътуват в други страни от ЕС, често се сблъскват с ограничения — достъпът им до услугите за онлайн съдържание може да бъде прекъснат или ограничен. Много хора — особено когато тръгват на кратки пътувания — намират за неудобно сключването на абонамент за местни услуги или могат да установят, че предпочитаните от тях филми и сериали не са на разположение или са само на чужд език. Ето няколко примера:

• Абонат, който се опитва да гледа филми, използвайки своя скандинавски абонамент за Home Box Office (HBO), докато е на почивка в Италия, вижда съобщение, че услугата „е достъпна само в Швеция, Норвегия, Дания и Финландия“.

• Френски потребител на онлайн услугата MyTF1 за филми и сериали не може да наеме нов филм по време на своята командировка в Обединеното кралство.

Възможно е например потребителите да могат да гледат само съдържанието, което вече са изтеглили на своето преносимо устройство.

• Потребителите на белгийската услуга за филми Universciné не трябва да забравят да изтеглят филма, който са наели, преди да заминат в друга страна от ЕС. Те не могат да използват възможността за стрийминг, когато са извън своята страна.

Съществуват и по-малко значими проблеми или ограничения във връзка с преносимостта на абонамент за онлайн музикални услуги (като Spotify или Deezer) или електронни книги. Не е изключено обаче в бъдеще да се появят ограничения, затова днешните правила са важни и за тези услуги.

 

6) Доставчикът на услуги ще може ли да налага такса за преносимост?

Не, съгласно новите правила, доставчиците на онлайн съдържание няма да могат да налагат допълнителни такси за потребителите/абонатите за трансгранична преносимост.

 

7) Преносимостта на онлайн абонаментите за спортни предавания ще бъде ли обхваната от новите правила?

Да, различни услуги за онлайн спортно съдържание ще бъдат обхванати: когато спортът е част от онлайн телевизионни или радиопрограми, когато спортът е част от пакета за онлайн услуга, чиято основна характеристика е предоставяне на произведения, защитени с с авторски или сродни права (напр. филми и сериали), но също и в случаите, когато спортни организатори създават специална услуга за онлайн съдържание.

За повече информация

Съобщение за медиите (IP/17/225)

Информационен документ

MEMO/17/243

Лица за контакти с медиите:

Въпроси на граждани: Europe Direct на телефон 00 800 67 89 10 11 или на електронния адрес на информационната служба


Side Bar