Navigation path

Left navigation

Additional tools

Comisia Europeană - Fișă informativă

Cum va funcționa inițiativa WiFi4EU?

Bruxelles, 2 iunie 2017

În curând, cetățenii europeni vor beneficia de inițiativa WiFi4EU, care sprijină instalarea unor puncte de acces Wi-Fi publice gratuite în comunitățile locale de pe întreg teritoriul UE: în piețele publice, în primării, parcuri, biblioteci și în alte spații publice.

La 29 mai, Parlamentul European, Consiliul și Comisia Europeană au ajuns la un acord politic privind inițiativa WiFi4EU și finanțarea acesteia. Conform acordului, cele trei instituții vor coopera pentru a asigura finanțare în valoare de 120 de milioane EUR pentru înființarea, până în 2020, a unor puncte de acces la internet fără fir în întreaga UE în 6 000 - 8 000 de municipalități.

Cine va beneficia de programul WiFi4EU?

Finanțarea pentru inițiativa WiFi4EU va fi acordată în mod echilibrat din punct de vedere geografic, astfel încât conexiunile de mare viteză să poată aduce beneficii atât locuitorilor comunităților locale din întreaga UE, cât și vizitatorilor. Se estimează că un număr cuprins între circa 6 000 și 8 000 de comunități locale vor beneficia de programul WiFi4EU până în 2020.

Cine poate participa?

Inițiativa WiFi4EU va fi deschisă organismelor din sectorul public, cum ar fi administrațiile locale, bibliotecile publice, spitalele etc.

Fiecare stat membru va dispune de un anumit număr de cupoane valorice. Detaliile nu sunt stabilite încă, ci vor fi convenite împreună cu statele membre.

Spațiile publice în care vor fi instalate punctele de acces „WiFi4EU” vor fi stabilite de beneficiari (de exemplu, autoritățile locale). Aceste puncte ar putea fi instalate în gări, în parcuri, în biblioteci sau în alte spații publice.

În plus, inițiativa este deschisă rețelelor publice existente: dacă doresc acest lucru, autoritățile locale pot să aibă acces la punctele „WiFi4EU”. Astfel, rețelele publice existente vor putea dispune, de asemenea, de un sistem de autentificare unificat destinat utilizatorilor finali, astfel încât, după prima conectare, aceștia să se poată conecta automat la același punct de acces la internet sau la orice alt punct de acces „WiFi4EU” din Europa.

Când se va publica prima cerere de propuneri?

În momentul în care noua legislație va intra în vigoare (după perioada de vară), Comisia poate finaliza demersurile administrative necesare: modificarea programului de lucru al Mecanismului pentru interconectarea Europei, care constituie temeiul pentru finanțarea inițiativei, publicarea site-ului web destinat candidaților etc.

În funcție de data la care vor fi înfăptuite aceste măsuri, prima cerere de propuneri de proiecte ar putea fi lansată spre sfârșitul anului 2017 sau la începutul anului 2018.

Există cerințe specifice pentru aceste proiecte?

Instituțiile publice care doresc să participe la acest program ar trebui să propună echiparea unor zone în care nu există încă o conexiune Wi-Fi gratuită care să ofere caracteristici similare.

Beneficiarii se vor angaja să le furnizeze cetățenilor și vizitatorilor conectivitate Wi-Fi gratuită și de înaltă calitate pentru o perioadă de cel puțin 3 ani.

Cum vă puteți depune proiectul pentru inițiativa WiFi4EU?

Va exista o platformă online specifică destinată candidaților. Selecția proiectelor se va face pe baza principiului „primul venit, primul servit”, garantându-se totodată faptul că toate statele membre vor beneficia de acest program.

Ce anume va finanța UE?

UE va finanța echipamentele și costurile de instalare a punctelor de acces Wi-Fi (puncte de acces la internet), în timp ce beneficiarul (de exemplu, municipalitatea sau orice altă instituție publică locală) va plăti pentru conectivitate (abonamentul la internet) și întreținerea echipamentelor.

Care este bugetul alocat inițiativei WiFi4EU?

Un total de 120 de milioane EUR, astfel cum a propus Comisia Europeană anul trecut. Acest buget a fost aprobat de cele trei instituții, sub rezerva finalizării negocierilor privind cadrul financiar multianual și a procedurii bugetare.

De unde va proveni acest buget?

Finanțarea va fi asigurată de către Mecanismul pentru interconectarea Europei (secțiunea Telecom a MIE).

Cu ocazia revizuirii cadrului financiar multianual, inițiativa Wifi4EU ar urma să fie consolidată cu ajutorul unei sume suplimentare cuprinse între 25 și 50 de milioane EUR, care nu va proveni de la MIE.

În ce fel vor fi implicați operatorii?

Fiecare beneficiar (de exemplu, o municipalitate sau orice altă instituție publică locală) va încheia un contract cu operatorul de telecomunicații pe care îl va fi ales și care va asigura instalarea și funcționarea conexiunii Wi-Fi timp de cel puțin 3 ani.

Care sunt etapele următoare?

Parlamentul European și Consiliul vor aproba în mod oficial noua legislație cât mai curând posibil, textul acestei legislații urmând să fie publicat oficial (și să intre în vigoare) după perioada de vară. Acest demers reprezintă un pas necesar înainte de luarea deciziei de finanțare și de lansarea primei cereri de propuneri de proiecte.

Pentru informații suplimentare

Comunicat de presă referitor la acordul politic la care s-a ajuns cu privire la inițiativa WiFi4EU

Site-ul web al inițiativei WiFi4EU

Fișa informativă privind inițiativa WiFi4EU

Comunicat de presă referitor la evaluarea la jumătatea perioadei a Strategiei privind piața unică digitală

MEMO/17/1536

Persoane de contact pentru presă:

Întrebări din partea publicului larg: Europe Direct la numărul de telefon 00 800 67 89 10 11 sau prin email


Side Bar