Navigation path

Left navigation

Additional tools

Európai Bizottság - Tájékoztató

WiFi4EU kezdeményezés: hogyan működik majd a gyakorlatban?

Brüsszel, 2017. június 2.

Az európai polgárok hamarosan EU-szerte élvezhetik az ingyenes wifipontok előnyeit, amelyeket a WiFi4EU kezdeményezés támogatásával létesítenek majd a településeken: köztereken, városházákon, parkokban, könyvtárakban és a közösségi élet egyéb színterein.

Május 29-én az Európai Parlament, a Tanács és a Bizottság politikai megállapodásra jutott a WiFi4EU kezdeményezést és annak finanszírozását illetően. A megállapodás szerint a három intézmény együttesen biztosítja majd a 120 millió eurós finanszírozást ahhoz, hogy 2020-ra EU-szerte 6000–8000 település területén létesüljenek wifipontok.

Kinek a javát szolgálja majd a WiFI4EU program?

A WiFi4EU finanszírozásának biztosítása földrajzilag kiegyensúlyozott módon történik majd úgy, hogy mind a települések lakói, mind az odalátogatók élvezhessék a nagy sebességű internetkapcsolat előnyeit szerte az EU-ban. A becslések szerint 2020-ig 6000–8000 helyi önkormányzat részesül majd a WiFi4EU kezdeményezés támogatásából.

Ki pályázhat?

A WiFi4EU kezdeményezés a közszféra intézményei, így önkormányzatok, közkönyvtárak, kórházak stb. számára nyújt támogatást.

Az egyes tagállamok bizonyos számú utalványt kapnak. A részleteket még ezután kell kidolgozni a tagállamokkal közösen.

A kedvezményezettek (például az önkormányzatok) dönthetnek majd arról, hogy mely nyilvános helyeken hozzák létre a WiFi4EU hotspotokat. Felszerelhetik azokat vasútállomásokon, parkokban, könyvtárakban vagy a nyilvánosság által látogatott bármely más helyszínen.

Ezenkívül a kezdeményezés nyitva áll a már létező nyilvános hálózatok számára – a helyi hatóságok dönthetnek úgy, hogy meglévő nyilvános hálózataikat csatlakoztatják a WiFi4EU kezdeményezéshez. Ezzel egységes azonosítási rendszert biztosíthatnak a már létező nyilvános hálózatok tekintetében is a végfelhasználók számára, akik tehát nem csak az általuk már használt wifipontra, hanem Európa-szerte a WiFi4EU hálózat bármely más wifipontjára is automatikusan rá tudnak majd csatlakozni.

Mikor teszik közzé az első pályázati felhívást?

Amint az új jogszabály hatályba lép (leghamarabb idén ősszel), a Bizottság megteheti a további szükséges lépéseket: módosíthatja az Európai Hálózatfinanszírozási Eszköz munkaprogramját, amely a kezdeményezés finanszírozásának az alapja, közzéteheti a pályázati weboldalt, stb.

E lépésektől függően az első pályázat kiírására az év végén vagy 2018 elején kerülhet sor.

Vannak megkötések a projektekre vonatkozóan?

A pályázó közintézményeknek olyan területek wifiponttal való felszerelésére kell pályázniuk, ahol még nem létezik hasonló ingyenes wifiszolgáltatás.

A finanszírozásban részesülőknek vállalniuk kell, hogy legalább három éven át biztosítják a lakosságnak és az odalátogatóknak az ingyenes és kiváló minőségű wifikapcsolatot.

Hogyan lehet pályázni a WiFi4EU programra?

Külön online felület készül a pályázók számára. A nyertes pályázatokat beérkezési sorrendben fogják kiválasztani, szem előtt tartva azt, hogy valamennyi tagállam részesüljön a kezdeményezés előnyeiben.

Mihez biztosít finanszírozást az EU?

Az EU finanszírozza a wifipontok (internet-hozzáférési pontok) berendezéseinek és létesítésének költségeit, míg a kedvezményezett (például a helyi önkormányzat vagy bármely más helyi közintézmény) fizeti az internetkapcsolatot (internet-előfizetést) és a berendezések karbantartásának költségeit.

Mekkora a WiFi4EU költségvetése?

Az Európai Bizottság tavalyi javaslata szerint összesen 120 millió euró. Ezt a javaslatot a három intézmény támogatta, de még függ a többéves pénzügyi keretre vonatkozó tárgyalások és a költségvetési eljárás eredményétől.

Honnan lesz erre pénz?

A pénzügyi keretösszeget az Európai Hálózatfinanszírozási Eszközből biztosítják (CEF – távközlési rész).

A többéves pénzügyi keret felülvizsgálatának részeként a WiFi4EU kezdeményezés számára az Európai Hálózatfinanszírozási Eszközön kívül várhatóan további 25–50 millió eurót fognak biztosítani.

Hogyan vesznek mindebben részt a szolgáltatók?

Minden kedvezményezett (például helyi önkormányzat vagy bármely más helyi közintézmény) maga választja ki azt a távközlési szolgáltatót, amellyel a wifihozzáférés kiépítésére és legalább három évi működtetésének biztosítására szerződést köt.

Melyek a következő lépések?

Az Európai Parlament és a Tanács a lehető leghamarabb elfogadja az új jogszabályt, amelynek a szövegét várhatóan ősszel teszik majd közzé (és akkor is lép majd hatályba). Ez a lépés szükséges ahhoz, hogy meg lehessen hozni a finanszírozási határozatot, és közzé lehessen tenni az első pályázati felhívást.

További információk

Sajtóközlemény a WiFi4EU kezdeményezés tárgyában született politikai megállapodásról

A WiFi4EU kezdeményezés honlapja

Tájékoztató kiadvány a WiFi4EU-ról

Sajtóközlemény a digitális egységes piaci stratégia félidős értékeléséről

MEMO/17/1536

Kapcsolattartás a sajtóval:

Tájékoztatás a nyilvánosság számára: Europe Direct a 00 800 67 89 10 11 telefonszámon vagy e-mailben


Side Bar