Navigation path

Left navigation

Additional tools

Europa-Kommissionen

MEMO

Bruxelles, den 20. maj 2014

Ferietid: nyttige tips til en sommer uden bekymringer

Nu da feriesæsonen allerede er her, og millioner af europæere planlægger rejser i Europa og andre steder i verden, er her nogle tips til, hvad du skal gøre, hvis du støder på et problem. Hvis du tænker over, hvem der mon vil dække udgifterne til din behandling, hvis du kommer ud for en ulykke, eller hvis du gerne vil vide, hvilke papirer du skal have klar, før du tager din hund med, er her en liste over ting, som EU gør for at hjælpe dig på din rejse.

Jeg skal rejse til et land uden for EU, men mit hjemland har ingen ambassade eller konsulat på destinationen. Hvem skal jeg kontakte, hvis jeg får brug for hjælp?

Som borger i en EU-medlemsstat er du automatisk EU-borger, og du har derfor ret til konsulær bistand, hvis du er uden for EU (selv hvis dit hjemland ikke er repræsenteret). Du kan søge hjælp hos en hvilken som helst anden EU-medlemsstats konsulat eller ambassade, hvis du f.eks. bliver arresteret, kommer ud for en alvorlig ulykke eller mister vigtige dokumenter.

Du har også ret til bistand i krisesituationer: EU-lande skal hjælpe borgere med at blive evakueret, når der er behov for det, som om det var deres egne statsborgere.

Du kan se, om dit hjemland er repræsenteret på din destination, på Europa-Kommissionens hjemmeside for konsulær beskyttelse.

Hvem skal jeg ringe til, hvis mit barn forsvinder?

EU har oprettet et fælles hotline-nummer (116 000), hvor man kan melde børn savnet i en hvilken som helst EU-medlemsstat. Uanset om du er forælder til et barn, der er forsvundet, et barn, der er blevet væk eller løbet hjemmefra, eller du har oplysninger om et forsvundet barn, kan du ringe til samme nummer. Det sætter dig i forbindelse med en erfaren organisation, der kan yde støtte og praktisk bistand af enten psykologisk, juridisk eller administrativ art.

Hvem kan hjælpe mig, hvis jeg under min ferie får problemer med et luftfartsselskab, et biludlejningsfirma eller en rejsearrangør?

Hvis min fly-, tog-, bus- eller færgeafgang er forsinket eller aflyst...

Takket være EU's regler om passagerrettigheder skal transportselskabet, som du rejser med, kompensere dig på rimelig vis, hvis dit fly eller din rejse bliver forsinket med flere timer. Hvis rejsen bliver aflyst, og du bliver nødt til at overnatte på et hotel et andet sted end dit bestemmelsessted, skal flyselskabet eller togoperatøren betale for det. Før du rejser, bør du tjekke, hvordan du gør dine rettigheder gældende i lufthavne, havne og på bus- og togstationer i Europa, eller du kan downloade appen til smartphones.

Hvilke særlige rettigheder har jeg, hvis jeg er en handicappet rejsende?

EU's regler om passagerrettigheder beskytter personer med handicap og personer med nedsat mobilitet mod forskelsbehandling, når de rejser med fly eller tog, og giver dem samme adgang til transport som andre borgere.

Hvis du har ret til at benytte dig af handicapparkeringspladser, når du kører bil i dit hjemland, har du den samme ret til tilsvarende faciliteter i hele Europa. Det eneste, du har brug for, er dit standardiserede handicapparkeringskort.

Jeg har købt en pakkerejse, men selskabet er gået konkurs. Kan jeg få pengene tilbage?

Pakkerejsedirektivet beskytter europæiske forbrugere, der tager på ferie, og dækker arrangerede pakkerejser, der kombinerer mindst to af følgende: 1) transport, 2) hotelophold, 3) andre turistrelaterede tjenesteydelser, f.eks. udflugter (der kun sælges sammen med pakkerejsen).

Direktivet giver beskyttelse, der omfatter: information i brochurer, retten til at aflyse uden strafgebyr, ansvar for tjenesteydelserne (f.eks. hoteller under forventelig standard) og beskyttelse, i tilfælde af at rejsearrangøren eller flyselskabet går konkurs.

I fremtiden vil denne beskyttelse blive udvidet til også at omfatte ferierejsende, som booker skræddersyede pakker online (hos en eller flere indbyrdes forbundne rejsearrangører) i henhold til Europa-Kommissionens nye forslag, støttet af Europa-Parlamentet (MEMO/14/184). Det vil give omkring 120 millioner mennesker yderligere beskyttelse.

Min ferie var så god, at jeg nu overvejer at købe en timeshare samme sted. Hvad er vigtigt at vide?

Takket være EU-regler skal timesharesælgere give deres kunder detaljerede oplysninger i tilstrækkelig tid, før kunden er bundet af nogen kontrakt, herunder den pris, der skal betales, en beskrivelse af produktet og den præcise periode og længde af ophold, som kunden har krav på i henhold til kontrakten. Oplysningerne skal foreligge på kundens eget sprog, hvis vedkommende ønsker det.

Reglerne sikrer også, at kunder kan trække sig ud af en kontrakt inden for en fortrydelsesperiode på 14 kalenderdage, og at sælgere ikke må bede kunderne om nogen form for forudbetaling eller depositum i løbet af denne periode. Inden indgåelse af kontrakten skal sælgeren gøre kunden udtrykkeligt opmærksom på retten til at fortryde, fortrydelsesperiodens længde og forbuddet mod forudbetaling i løbet af denne periode.

Ekstremt høje telefonregninger sprænger mit feriebudget. Hvordan kan jeg undgå dette, når jeg rejser?

EU sparer dig endda penge, når du rejser. Denne sommer er der yderligere prisfald, hvor det største er for dataroaming, som falder fra 45 cent pr. MB til 20 cent pr. MB (beregnes pr. KB). Se tabellen nedenfor med alle de nye priser. Derudover vil nogle europæiske mobilselskaber fra 1. juli 2014 lade dig vælge en særlig roamingkontrakt, før du rejser, og, hvor det er muligt, lade dig vælge en lokal udbyder af mobile dataroamingservices i det land, du besøger. På den måde kan du sammenligne roamingtilbud og få gavn af bedre tilbud og priser, mens du er på ferie. Dette er alt sammen godt for dig, da du kan slappe af og nyde din sommer, mens du holder kontakten til familie og venner derhjemme. Endnu bedre er det, at EU er i gang med at arbejde på nye regler for helt at afskaffe roamingtakster! Så til næste jul forventer vi, at roamingtaksterne ikke findes længere, og at du kan chatte, sende sms'er, downloade og surfe hvor som helst i EU, præcis som du ville derhjemme!

Mobilaktivitet i EU

Prisloft i 2013

Prisloft i 2014

Opkald

24 cent pr. min.

19 cent pr. min.

Modtage opkald

7 cent pr. min.

5 cent pr. min.

Sende en sms

Maks. 8 cent

Maks. 6 cent

Downloade data/browse på nettet

45 cent pr. MB

20 cent pr. MB

Hvad skal jeg vide, hvis jeg vil tage mit kæledyr (kat, hund eller fritte) med på ferie i EU?

Hvis du rejser inden for EU, kan du let tage dit kæledyr med dig, hvis du overholder følgende regler:

Hvis du tager din hund, kat eller fritte med dig, skal den være vaccineret mod rabies, og vaccinationen skal være noteret i dit kæledyrs pas.

Hvis du skal til Irland, Finland, Malta eller Det Forenede Kongerige, er det desuden et krav, at dit kæledyr behandles mod parasitter.

Hvis din hund eller kat er under tre måneder gammel, eller hvis du har et kæledyr, som ikke er en hund, kat eller fritte, kan der være særlige regler for de forskellige lande.

Tjek vores hjemmeside for mere information om emnet.

Hvis du er en EU-borger på vej hjem med dit kæledyr fra et land uden for EU, har du stadig brug for et pas til dit kæledyr. Afhængigt af din feriedestination skal dit kæledyr måske også ud over rabiesvaccinationen have foretaget yderligere undersøgelser, før det kan komme med på ferie.

Hvis du er bosiddende i Andorra, Island, Liechtenstein, Monaco, Norge, San Marino, Schweiz eller Vatikanstaten og har et pas til dit kæledyr, har du samme rettigheder som EU-borgere.

Før afgang bør du tjekke reglerne for det land, du planlægger at besøge.

Må jeg tage kød eller ost med hjem fra min ferie i udlandet?

Når du vender hjem fra de fleste lande uden for EU, er det ulovligt at medbringe kød eller mælkeprodukter, uanset om det er til dig selv eller en gave til andre.

Hvis du vender hjem fra Færøerne, Grønland eller Island, kan du medbringe op til 10 kg af visse animalske produkter, modermælkserstatning, babymad, særlige fødevarer eller særligt foder til kæledyr, der er påkrævet af medicinske årsager. For at kunne transportere disse produkter skal de opbevares i forseglede pakker og må ikke veje mere end 2 kg eller kræve nedkøling før åbning.

Du kan også medbringe fisk og visse skaldyr fra Grønland, hvis de vejer op til 20 kg. Der er ingen vægtrestriktioner for Færøerne eller Island.

For andre animalske produkter, f.eks. honning, er du også begrænset til 2 kg.

Når du transporterer animalske produkter mellem lande inden for EU, gælder disse regler ikke. De gælder heller ikke, hvis du rejser fra Andorra, Liechtenstein, Norge, San Marino eller Schweiz.

EU kan indføre yderligere begrænsninger i tilfælde af udbrud af infektionssygdomme hos dyr i tredjelande.

Hvis du er i tvivl, kan du forhøre dig hos veterinærtjenesten på indgangsstedet til EU (lufthavn, havn, grænse osv.).

Det er vigtigt at huske på, at reglerne er til for at beskytte dig og EU's husdyr mod alvorlige dyresygdomme.

For yderligere oplysninger se siden At rejse.

Svar på flere ofte stillede spørgsmål findes her.

Hvis du vil stille et andet spørgsmål, kan du gøre det på denne adresse.

Hvad skal jeg vide, hvis jeg køber min pakkerejse på kredit?

EU's forbrugerkreditdirektiv giver dig visse rettigheder, når du køber noget på kredit. De fem vigtigste er:

De forbrugerkreditreklamer, du ser på, skal være klare og lette at forstå.

Før du skriver under på noget, skal du have modtaget tilstrækkelige oplysninger til at kunne sammenligne de forskellige tilbud på markedet.

Når du har underskrevet aftalen, skal du have en kopi af den.

Hvis du fortryder, har du 14 dage til at trække dig ud af kontrakten.

Du skal have mulighed for at tilbagebetale din kredit tidligere end forudset mod en rimelig kompensation.

Hvis jeg har problemer med indkøb på min ferie i udlandet, hvem kan jeg så kontakte derhjemme for at få hjælp til erstatning?

Hvis du bor i EU, Norge eller Island, kan du få gratis hjælp, når du er kommet hjem! Kontakt det europæiske forbrugercenter (ECC) i dit land, hvis du har haft problemer med billeje eller bookning af pakkerejse eller flybillet, mens du har rejst i EU, Norge eller Island. Her kan du også få hjælp til at løse eventuelle problemer, du kan have haft, ved at bestille tilbehør til din ferie online fra et andet europæisk land. De, der skal til Brasilien at se VM, kan også få gavn af ECC's ekspertbistand. Du kan downloade en særlig VM-guide til dine rettigheder som forbruger i Brasilien her.

På min ferie købte jeg et par nye sko, men de gik i stykker efter en uge. Hvordan kan jeg få pengene tilbage? Hvad er reglerne?

Uanset hvor du handler inden for EU, er du sikret en række grundlæggende forbrugerrettigheder. 2 års garanti – sælgeren skal reparere eller erstatte defekte varer uden omkostninger for dig. Hvis det ikke er muligt inden for rimelig tid eller uden besvær, kan du bede om pengene tilbage eller et nedslag i prisen. Kommercielle garantier erstatter ikke mindstegarantien på to år, men kan supplere den.

Uanset hvor du kommer fra, gælder EU's forbrugerlovgivning for varer eller tjenesteydelser købt hvor som helst i EU. Garantier er reguleret ved lov i hele EU. Et EU-direktiv fastsætter et mindstekrav til beskyttelse af købere. Medlemsstaterne skal gennemføre EU-kravene i deres nationale lovgivning, men de må gerne tilbyde et højere niveau af beskyttelse.

Takket være den europæiske småkravsprocedure kan du også kræve pengene tilbage i tre simple trin, hvis du har købt et defekt produkt i udlandet. I mange tilfælde og i alle EU-lande – med undtagelse af Danmark – kan du benytte dig af denne proces. Det er et hurtigt, billigt alternativ til almindelige retssager og kan bruges til handler, herunder forbrugertransaktioner, på op til 2 000 EUR. Du skal blot indsende en standardformular til den kompetente domstol.

Endnu en glædelig nyhed for forbrugerne er, at nye EU-regler for forbrugerrettigheder træder i kraft pr. 13. juni 2014. Disse regler sikrer, at alle EU-borgere har 14 dage til at returnere varer, der er købt ved fjernkøb, uanset om det er via internettet, post eller telefon (MEMO/14/1144).

Hvad skal jeg gøre, hvis jeg har brug for at gå til lægen i udlandet?

Hvis du bliver syg eller kommer ud for en ulykke, mens du rejser til et andet EU-land, Island, Liechtenstein, Norge eller Schweiz, har du ret til akut behandling. For at kunne få dette, skal du have det europæiske sygesikringskort (EHIC) på dig. Du vil modtage behandling på samme vilkår og med samme omkostninger som er gældende for de mennesker, der er forsikrede i det land, du besøger. Så husk at bede din nationale sygesikringsudbyder om at udstede kortet til dig, helt gratis.

For at have de nødopkaldsnumre, du kan få brug for, på dig og samtidig få mere information om, hvilke behandlinger der er dækket, og hvor meget de koster, hvordan du kan få refunderet dine udgifter, og hvem du skal kontakte, hvis du mister dit kort, så kan du downloade den særlige smartphoneapp.

Appen findes på 24 sprog. Appen erstatter ikke EU-sygesikringskortet.

Hvis du lider af en kronisk sygdom, og du har brug for at få fat på medicin på rejsen, skal du bede din læge om en grænseoverskridende recept, før du tager af sted.

Yderligere oplysninger:

David Hudson (+32 229-68335)

Andreana Stankova (+32 229-57857)


Side Bar