Navigation path

Left navigation

Additional tools

Comisia Europeană

MEMO

Bruxelles, 11 martie 2014

Letter from President Barroso to the Members of the European Council

Stimați colegi,

Vom avea o ordine de zi încărcată la reuniunea Consiliului European din martie (în special, din cauza evenimentelor din Ucraina și a probabilității că va trebui să consacrăm timp pentru a discuta răspunsul UE). Pentru a valorifica în mod optim timpul de care vom dispune pentru discuții, aș dori să vă transmit câteva materiale de referință interesante înainte de reuniunea noastră.

Unul dintre subiectele de pe ordinea noastră de zi este politica industrială. Ați văzut deja cea mai recentă comunicare a Comisiei privind acest domeniu important de politică. Cred că suntem cu toții de acord cu privire la importanța creării unui mediu propice pentru sprijinirea competitivității industriale a Europei. Printre numeroșii factori care influențează această competitivitate se numără atât modul în care se intensifică tot mai mult cooperarea dintre industria prelucrătoare și sectorul serviciilor, cât și investițiile în cercetare și inovare. Vă transmit în anexă două documentele scurte, unul privind Orizont 2020 și celălalt privind serviciile, care sper că vă vor fi utile.

Programul Orizont 2020 va juca un rol important în anii următori pentru stimularea competitivității industriale. Prin deciziile pe care le-am adoptat cu privire la CFM, ne-am angajat să majorăm bugetul disponibil, astfel încât dispunem în prezent de fonduri considerabile pentru stimularea cercetării europene. Documentul anexat ilustrează câteva dintre numeroasele programe care vor fi utilizate pentru a consolida capacitatea noastră de a inova și de a comercializa cu succes noi produse și servicii.

Situația din sectorul serviciilor este descrisă în mod clar în textul anexat. Întrucât este din ce în ce mai evident că industria prelucrătoare și sectorul serviciilor ar trebui să fie abordate împreună, am considerat că aceste materiale de referință ar fi utile pentru dezbaterea noastră. Unul dintre punctele forte ale Europei, care derivă direct din modul în care întreprinderile noastre au învățat să folosească piața noastă internă, este capacitatea acestor întreprinderi de a se integra în lanțuri valorice mondiale în care putem maximiza valoarea adăugată a capacităților noastre de producție tradiționale combinate cu servicii precum serviciile pentru întreprinderi și logistica. Informațiile anexate arată că realizăm progrese, dar, de asemenea, că îmbunătățirea punerii în aplicare de către statele membre ar putea duce la o mai bună exploatare a potențialului de creștere în acest sector.

Aspecte precum competitivitatea vor ocupa, de asemenea, un loc important în discuția noastră privind energia și schimbările climatice. Sper că v-au fost utile analizele privind costurile energiei pe care Comisia le-a publicat în luna ianuarie. Din analiza faptelor reiese clar că anumite elemente din prețul pe care îl plătim pentru energie sunt determinate la nivel național de opțiunile de politică. De asemenea, este clar că politicile noastre privind schimbările climatice nu contribuie în mod semnificativ la costul ridicat al energiei în UE.

Aștept cu interes să abordăm aceste chestiuni, precum și alte aspecte, în cadrul discuțiilor noastre din 20 și 21 martie.

José Manuel BARROSO


Side Bar