Navigation path

Left navigation

Additional tools

Europske komisije

MEMO

Brisel, 11 ožujak 2014

Letter from President Barroso to the Members of the European Council

Dragi kolege,

imat ćemo bogat dnevni red na sastanku Europskog vijeća u ožujku (pogotovo zbog događaja u Ukrajini i vjerojatnosti da ćemo određeno vrijeme posvetiti raspravi o odgovoru EU-a). Da bismo najbolje iskoristili vrijeme koje imamo za raspravu, želio bih prije sastanka podijeliti s vama zanimljiv uvodni materijal.

Jedna od tema na našem dnevnom redu je industrijska politika. Već ste vidjeli posljednju Komunikaciju Komisije o tom važnom području politike. Uvjeren sam da se svi možemo složiti u pogledu važnosti stvaranja pravog okruženja u kojem industrijska konkurentnost Europe može napredovati. Na to među ostalim utječe sve veća suradnja između proizvodnje i usluga te ulaganje u istraživanje i inovacije. Prilažem dva kratka dokumenta, jedan o programu Obzor 2020. i drugi o uslugama. Nadam se da će vam biti korisni.

Program Obzor 2020. imat će važnu ulogu u poticanju industrijske konkurentnosti u godinama koje slijede. Našim odlukama u okviru višegodišnjeg financijskog okvira obvezali smo se povećati proračun za tu namjenu i sada na raspolaganju imamo znatna sredstva kojima možemo ojačati istraživanje u Europi. U priloženom su dokumentu opisani neki od brojnih programa koji će se upotrijebiti za jačanje našeg inovativnog kapaciteta i uspješno plasiranje novih proizvoda i usluga na tržište.

Stanje u uslužnom sektoru jasno je opisano u priloženom tekstu. Budući da je sve jasnije da se proizvodnju i usluge ne bi trebalo odvojeno promatrati, smatram da će ovaj uvod biti koristan za našu raspravu. Jedna od jačih strana Europe, koja izravno proizlazi iz načina na koje su se naša poduzeća naučila koristiti unutarnjim tržištem, jest njihova sposobnost za sudjelovanje u svjetskim vrijednosnim lancima u kojima možemo maksimalno povećati dodanu vrijednost naših tradicionalnih sposobnosti u kombinaciji s uslugama kao što su poslovne usluge i logistika. Priloženi podaci pokazuju da napredujemo, ali i to da bismo uz bolju provedbu u državama članicama bolje iskoristili potencijal za rast u tom sektoru.

Pitanja poput konkurentnosti bit će zastupljena i u našoj raspravi o energiji i klimatskim promjenama. Nadam se da će vam analize energetskih troškova koje je Komisija objavila u siječnju biti korisne. Iz analize činjenica je jasno da se cijena koju plaćamo za energiju djelomično određuje izborom politike na nacionalnoj razini. Jasno je i to da naše klimatske politike puno ne utječu na visok trošak energije u EU-u.

Radujem se našim raspravama o tome i drugim pitanjima 20. i 21. ožujka.

José Manuel BARROSO


Side Bar