Navigation path

Left navigation

Additional tools

Európai Bizottság

TÁJÉKOZTATÓ

Brüsszel, 2013. október 25.

Tonio Borg egészségügyi biztos nyilatkozata a határokon átnyúló egészségügyi ellátásra vonatkozó betegjogok érvényesítéséről szóló irányelv hatálybalépéséről

„A mai nap Európa-szerte nagy jelentőségű a betegek számra. Ettől a naptól kezdődően hatályosak azok az uniós jogszabályok, amelyek biztosítják az uniós polgárok számára azt a jogot, hogy egy másik uniós országban kezeltethessék magukat és a kezelés költségeit visszatéríthessék. A mai nappal minden uniós országnak át kellett ültetnie nemzeti jogába a 30 hónappal ezelőtt elfogadott, a határokon átnyúló egészségügyi ellátásról szóló irányelvet.

Ez az irányelv javulást hoz a betegek helyzetében: az egészségügyi ellátások nagyobb választékát, jobb tájékoztatást, az orvosi rendelvények határokon átnyúló könnyebb elismerését jelenti számukra. Az irányelv jó hírrel szolgál Európa egészségügyi rendszerei számára is, mivel javítja a tagállamok közötti együttműködést a kölcsönösen átjárható elektronikus egészségügyi alkalmazások, az egészségügyi technológiák értékelése és a ritka szakismeretek egyesítése terén.

Annak érdekében, hogy a betegek élhessenek az uniós jog által biztosított jogaikkal, gondoskodni kell az irányelv megfelelő módon való átültetéséről és végrehajtásáról. A Bizottság az átültetési időszak folyamán jelentős támogatást nyújtott a tagállamoknak. Most minden tagállamot arra sürgetek, hogy tartsa be kötelezettségeit és ezt az irányelvet teljes körűen ültesse át nemzeti jogába. A Bizottság figyelmesen nyomon követi az átültetés folyamatát, segítséget nyújt, és szükség esetén megteszi a megfelelő lépéseket.”

További információk a határokon átnyúló egészségügyi ellátásra vonatkozó betegjogokról: MEMO/13/918


Side Bar