Navigation path

Left navigation

Additional tools

Evropska komisija

MEMO

Bruselj, 10. oktobra 2013

Cecilia Malmström pozdravlja glasovanje Evropskega parlamenta o sistemu EUROSUR

Evropski parlament je danes sprejel predlog Komisije za uredbo o uvedbi evropskega sistema nadzorovanja meja (EUROSUR):

„Pozdravljam današnje glasovanje Evropskega parlamenta, ki tlakuje pot za začetek delovanja sistema EUROSUR pred koncem leta.

Vsi imamo v mislih pretresljive podobe nedavne tragedije na otoku Lampedusa. Nikdar ne bom pozabila prizora z 280 krstami, ki sem jih videla med včerajšnjim obiskom na tem otoku. Tako veliko število žrtev v takšnih strašnih okoliščinah je grozljivo. Ob misli na žrtve sočustvujem z njihovimi družinami (MEMO/13/849). Spoštovanje izražam tudi reševalcem za njihovo delo v teh travmatičnih okoliščinah.

EU mora narediti več za preprečevanje podobnih nesreč. EU in njene države članice morajo okrepiti svoja prizadevanja in sprejeti odločne ukrepe ter izkazati solidarnost tako z migranti kot z državami, ki se soočajo s povečanimi migracijskimi tokovi.

Sistem EUROSUR je del teh prizadevanj, ki bo pomembno prispeval k zaščiti naših zunanjih meja in reševanju življenj vseh, ki na plovbah do evropskih obal tvegajo svoja življenja. S tem sistemom se bo okrepila izmenjava informacij in sodelovanje organov znotraj držav članic in med njimi ter z Evropsko agencijo za zunanje meje Frontex. Informacije o incidentih in patruljah bodo takoj posredovali na novo ustanovljeni nacionalni koordinacijski centri in agencija Frontex. S tem se bodo povečale naše možnosti za preprečevanje čezmejnih kaznivih dejanj, kot je trgovina z mamili ali trgovina z ljudmi, lažje pa bo tudi odkrivanje manjših plovil, ki prevažajo migrante, ter nudenje pomoči, če so ta plovila v stiski.

Naj poudarim, da je polno spoštovanje temeljnih pravic in načela nevračanja temelj vseh dejavnosti in ukrepov, ki jih izvajajo države članice in Frontex v okviru sistema EUROSUR in zunaj njega. Njegovo izvajanje bo v celoti skladno s predpisi držav članic in EU glede varstva podatkov. Takšna stroga jamstva bodo tudi del našega sodelovanja s tretjimi državami.“

Več informacij

MEMO/13/578

SPEECH/13/799

Spletišče Cecilie Malmström.

Spremljajte evropsko komisarko Cecilio Malmström na Twitterju.

Spletišče GD za notranje zadeve.

Spremljajte GD za notranje zadeve na Twitterju.


Side Bar

My account

Manage your searches and email notifications


Help us improve our website