Navigation path

Left navigation

Additional tools

Comisia Europeană

MEMO

Bruxelles, 10 octombrie 2013

Cecilia Malmström salută votul Parlamentului European privind EUROSUR

Astăzi, Parlamentul European a adoptat o propunere a Comisiei privind un regulament de instituire a Sistemului european de supraveghere a frontierelor (EUROSUR):

„Doresc să salut votul de astăzi al Parlamentului European, care pregătește terenul pentru intrarea în funcțiune a EUROSUR, înainte de sfârșitul anului.

Ne gândim cu toții la imaginile cumplite ale celei mai recente tragedii survenite în Lampedusa. Nu voi uita niciodată cele 280 de sicrie pe care le-am văzut în cursul vizitei mele de ieri pe insulă. Este îngrozitor faptul că atâtea persoane și-au pierdut viața în circumstanțe atât de atroce. Gândurile mele se îndreaptă către victime și familiile acestora (MEMO/13/849), iar salvatorii se bucură de întreaga mea admirație pentru eforturile pe care le-au depus într-o situație atât de traumatizantă.

UE trebuie să se străduiască și mai mult pentru a preveni astfel de tragedii. UE și statele sale membre trebuie să depună eforturi pentru a lua măsuri decisive și să dea dovadă de solidaritate atât cu migranții, cât și cu țările care se confruntă cu fluxurile crescânde de migrație.

EUROSUR se numără printre aceste eforturi. El va contribui într-o mare măsură la protejarea frontierelor noastre externe și la salvarea vieților tuturor celor care își asumă riscuri pentru a ajunge pe țărmurile Europei. De asemenea, EUROSUR va consolida schimbul de informații și cooperarea în cadrul autorităților statelor membre și între acestea, precum și cu agenția UE pentru gestionarea frontierelor, Frontex. Centrele naționale de coordonare nou înființate și Frontex își vor comunica imediat informațiile privind incidentele și patrulele. Acest lucru va spori posibilitățile noastre de a preveni infracțiunile transfrontaliere, precum traficul de droguri sau traficul de persoane, și, de asemenea, de a detecta micile ambarcațiuni cu migranți aflate în primejdie și de le a furniza asistență.

Aș vrea să subliniez faptul că respectarea deplină a drepturilor fundamentale și principiul nereturnării stau la baza tuturor acțiunilor și operațiunilor efectuate de statele membre și de Frontex, în cadrul EUROSUR și în afara sa. Implementarea sa va respecta pe deplin dispozițiile naționale și dispozițiile UE privind protecția datelor. Aceste garanții stricte se vor aplica și în cadrul cooperării noastre cu țări terțe.”

Pentru informații suplimentare

MEMO/13/578

SPEECH/13/799

Site-ul comisarului Cecilia Malmström

Urmăriți activitatea comisarului Cecilia Malmström pe Twitter

Site-ul DG Afaceri Interne

Urmăriți informațiile difuzate de DG Afaceri Interne pe Twitter


Side Bar