Navigation path

Left navigation

Additional tools

Európai Bizottság

TÁJÉKOZTATÓ

Brüsszel, 2013. október 10.

Cecilia Malmström üdvözli az Európai Parlament döntését az EUROSUR rendszerről

Az Európai Parlament a mai napon elfogadta a Bizottság javaslatát, amely az európai határőrizeti rendszer (EUROSUR) létrehozásáról szóló rendeletre irányul:

„Üdvözlöm az Európai Parlament mai döntését, amely megnyitja az utat az előtt, hogy az EUROSUR még idén működésbe léphessen.

Mindannyian emlékszünk a legutóbbi, Lampedusa partjainál történt tragédia sokkoló képeire. Sosem felejtem el a 280 koporsó látványát, amely a szigeten tett tegnapi látogatásomon tárult elém. Kétségbeejtő, amikor ennyi ember veszíti életét ilyen borzasztó körülmények között. Gondolataim az áldozatokat és hozzátartozóikat illetik (MEMO/13/849), emellett elismeréssel adózom a mentőcsapatoknak e drámai helyzetben tett erőfeszítéseiért.

Az Uniónak még többet kell tennie annak érdekében, hogy megelőzze a lampedusaihoz hasonló tragédiákat. Az Uniónak és tagállamainak határozott intézkedéseket kell hozniuk és szolidaritást kell vállalniuk mind a migránsokkal, mind pedig a növekvő migrációs áramlásnak kitett országokkal.

Az EUROSUR része ezeknek az erőfeszítéseknek. A rendszer döntően hozzájárulhat majd külső határaink és mindazon emberek fokozottabb védelméhez, akik életük kockáztatása árán szeretnék elérni Európa partjait.

Erősíteni fogja az információcserét és a tagállamokon belüli, a tagállamok közötti, valamint az Unió határőrizeti ügynökségével, a Frontex-szel folytatott együttműködést. Az incidensekre és a járőrözésre vonatkozó információk haladéktalanul továbbításra kerülnek majd az újonnan létrehozott nemzeti koordinációs központok és a Frontex között. Amellett, hogy ezáltal javulnak az esélyeink arra, hogy megelőzzük a határokon átnyúló bűncselekményeket, így például a tiltott kábítószer-kereskedelmet vagy az emberkereskedelmet, könnyebbé válik a veszélyben lévő, migránsokat szállító kishajók észlelése, és ezáltal a segítségnyújtás is.

Szeretném hangsúlyozni, hogy az alapvető jogok és a visszaküldés tilalmának maradéktalan tiszteletben tartása a tagállamok és a Frontex által az EUROSUR keretében vagy azon kívül végrehajtott valamennyi intézkedés és művelet központi eleme. A végrehajtás során emellett teljes mértékben betartják majd a nemzeti és uniós adatvédelmi rendelkezéseket is. Az említett szigorú garanciák a harmadik országokkal való együttműködés során is alkalmazandók lesznek”.

További információk

MEMO/13/578

SPEECH/13/799

Cecilia Malmström honlapja

Kövesse Malmström biztos híreit a Twitteren

A Belügyi Főigazgatóság honlapja

Kövesse a Belügyi Főigazgatóság híreit Twitteren


Side Bar