Navigation path

Left navigation

Additional tools

Европейска комисия

ИНФОРМАЦИОННА БЕЛЕЖКА

Брюксел, 10 октомври 2013 г.

Сесилия Малмстрьом приветства вота в Европейския парламент относно EUROSUR

Днес Европейският парламент прие предложение на Комисията за регламент за създаването на Европейска система за наблюдение на границите (EUROSUR):

„Горещо приветствам днешния вот в Европейския парламент, с който се създават предпоставки за пускането в действие на EUROSUR преди края на годината.

Всички помним ужасяващите кадри от неотдавнашната трагедия в Лампедуза. Никога няма да забравя 280-те ковчега, които видях вчера по време на посещението ми на острова. Смъртта на толкова много хора при такива ужасяващи обстоятелства е потресаваща. Споделям мъката на жертвите и техните семейства (MEMO/13/849) и искам да изразя истинското си възхищение от спасителите за неимоверните усилия, които положиха при такива тежки обстоятелства.

ЕС трябва да работи по-усилено за предотвратяването на такива трагедии. Съюзът и неговите държави членки трябва да работят сериозно за предприемането на решителни мерки и да демонстрират солидарност както с мигрантите, така и с държавите, които са изправени пред нарастващ прилив от мигранти.

EUROSUR е част от тези усилия. Системата ще допринесе значително за защитата на външните ни граници и ще помогне за спасяването на живота на хората, които се излагат на огромни опасности, за да достигнат до европейския бряг. EUROSUR ще подобри обмена на информация и сътрудничеството в рамките на самите органи на държавите членки и помежду им, както и с Агенцията за външните граници на ЕС FRONTEX. Информацията за настъпили инциденти и за патрулите ще бъде незабавно споделяна чрез новосъздадените национални координационни центрове и FRONTEX. Това ще увеличи възможностите ни за предотвратяване на трансгранични престъпления, като трафика на наркотици или трафика на хора, но и за откриването и спасяването на малки плавателни съдове с мигранти в опасност.

Искам да подчертая, че пълното спазване на основните права и принципът на забрана за връщане са в основата на всички действия и операции, извършвани от държавите членки и от FRONTEX, в рамките на EUROSUR и извън тях. Националните разпоредби и разпоредбите на ЕС за защита на данните ще бъдат зачитани в пълна степен при прилагането на системата. Такива стриктни гаранции ще се прилагат и в рамките на сътрудничеството ни с трети държави.“

За повече информация:

MEMO/13/578

SPEECH/13/799

Уебсайт на Сесилия Малмстрьом

Следете дейността на комисар Малмстрьом в Twitter

Уебсайт на ГД „Вътрешни работи“

Следете дейността на ГД „Вътрешни работи“ в Twitter


Side Bar