Navigation path

Left navigation

Additional tools

Europska komisija

MEMORANDUM

Bruxelles, 30. rujna 2013.

Izjava povjerenika Europske komisije za trgovinu Karela De Guchta uoči drugog kruga pregovora o Transatlantskom trgovinskom i investicijskom partnerstvu (TTIP)

„Danas sam se sastao s američkim predstavnikom za trgovinu veleposlanikom Michaelom Fromanom, s kojim sam razgovarao o drugom krugu pregovora o Transatlantskom trgovinskom i investicijskom partnerstvu (TTIP) koji će se održati sljedeći tjedan u Bruxellesu.

Kao što je već ranije rečeno, obje se strane slažu da je TTIP više od običnog trgovinskog sporazuma. Nećemo se zadovoljiti samo sustavnim smanjenjem carinskih stopa. Naš je glavni cilj postići veću regulatornu usklađenost između EU-a i SAD-a i pridonijeti oblikovanju globalnih pravila za trgovinu jer se upravo u tom području osjećaju gospodarske i političke koristi svakog sporazuma.

Tijekom čitavog procesa zalagat ću se za ambiciozna rješenja niza ključnih pitanja u interesu EU-a, ali u konačnici i obiju strana.

Volio bih da se naša regulatorna suradnja odvija na temelju sustava horizontalnih propisa – a pritom mislim da bismo trebali težiti uzajamnom priznavanju propisa u raznim područjima. Čini mi se da je to najučinkovitiji način da povežemo svoje sustave kako bi naša poduzeća mogla djelotvorno surađivati preko Atlantika.

Znam da to možemo postići jer je Europa na neki način sve to već vidjela i iskusila 1980-ih u početnoj fazi priprema za jedinstveno tržište. Naravno, ovaj puta ni jedna strana nema tako velike ambicije, no ipak bismo trebali težiti postupnoj izgradnji bolje povezanog transatlantskog tržišta.

Nadam se da će nam prethodno iskustvo i uspjeh u rješavanju sličnih pitanja među državama članicama EU-a pomoći da razuvjerimo kritičare koji tvrde da će TTIP olabaviti postojeća europska pravila i propise. Europa je zapravo u protekla dva desetljeća podigla svoje standarde na razinu globalne izvrsnosti i vodstva. Uzimajući sve to u obzir, obje su se strane složile da žele sudjelovati u sličnom procesu preobrazbe i postaviti si nove, veće izazove. Dakle, neovisno o tome je li riječ o sigurnosti hrane ili o financijskim uslugama, primjerice reguliranju derivata, ili o normama za električne automobile, moramo odrediti pravila i osnovati institucije koji mogu osigurati učinkovitu regulatornu suradnju.

U tom smislu ostvarenje zajedničkog transatlantskog vodstva u izradi norma i standarda na svjetskoj razini ide ruku pod ruku s postupnom izgradnjom bolje povezanog transatlantskog tržišta. Međutim, valja naglasiti da ta pravila i institucije neće imati pravi kredibilitet ako ne uspijemo ostvariti konkretno i mjerljivo smanjenje troškova poslovanja uzajamnim priznavanjem ili drugim oblicima izbjegavanja dvostrukih regulatornih troškova.

Namjeravam i dalje aktivno sudjelovati u pregovorima i usmjeravati ih prema ambicioznom ishodu. U okviru krugova pregovora koji će se održati u listopadu i prosincu trebali bi se uspostaviti zajednički temelji ambicioznog TTIP-a koji donosi istinsku preobrazbu.

Veleposlanik Froman i ja želimo potaknuti pregovarače da budu kreativni kako bismo usuglašeni nacrt regulatorne komponente TTIF-a mogli dostaviti na politički pregled u siječnju 2014. Na temelju toga moći ćemo dati političke smjernice kako bi se tijekom sljedeće godine mogao ostvariti najveći mogući napredak.”

Dodatne informacije:

Web-mjesto za Transatlantsko trgovinsko i investicijsko partnerstvo

„Regulatorni dio” pregovora za Transatlantsko trgovinsko i investicijsko partnerstvo (TTIP) (PDF)

Očekivane gospodarske koristi TTIP-a

Pratite @EU_TTIP_team na Twitteru

Trgovinski odnosi između EU-a i SAD-a


Side Bar