Navigation path

Left navigation

Additional tools

Ευρωπαϊκή Επιτροπή

ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟ ΣΗΜΕΙΩΜΑ

Βρυξέλλες, 30 Σεπτεμβρίου 2013

Δήλωση του αρμόδιου για το εμπόριο Επιτρόπου κ. Karel De Gucht σχετικά με τη διατλαντική εταιρική σχέση εμπορίου και επενδύσεων (TTIP) πριν από τον δεύτερο γύρο των διαπραγματεύσεων

«Σήμερα συναντήθηκα με τον αντιπρόσωπο των ΗΠΑ για το εμπόριο, Πρέσβη κ. Michael Froman, για να συζητήσουμε σχετικά με τον δεύτερο γύρο των διαπραγματεύσεων για τη διατλαντική εταιρική σχέση εμπορίου και επενδύσεων (TTIP), που αρχίζει την επόμενη εβδομάδα στις Βρυξέλλες.

Όπως έχουμε ήδη δηλώσει, και οι δύο πλευρές συμφωνούν ότι η TTIP είναι κάτι παραπάνω από μια παραδοσιακή εμπορική συμφωνία. Κύρια φιλοδοξία μας — πέραν της απλής μείωσης των δασμών σε όλους τους τομείς — είναι να καταστούν περισσότερο συμβατά τα κανονιστικά συστήματα της ΕΕ και των ΗΠΑ και να συμβάλουν στη διαμόρφωση παγκόσμιων κανόνων εμπορίου, καθώς εκεί βρίσκονται τα οικονομικά και πολιτικά οφέλη που συνεπάγεται η συμφωνία.

Καθ’ όλη τη διάρκεια αυτής της διαδικασίας, θα καταβάλω κάθε δυνατή προσπάθεια για να επιτύχουμε ένα φιλόδοξο αποτέλεσμα σε βασικούς τομείς, προς όφελος της ΕΕ αλλά, σε τελική ανάλυση, και των δύο πλευρών.

Θα επιθυμούσα η κανονιστική συνεργασία να βασίζεται σε μια σειρά οριζόντιων κανόνων — και με αυτό εννοώ ότι απώτερος στόχος μας θα πρέπει να είναι να επιδιώξουμε την αμοιβαία αναγνώριση των κανονισμών μας σε ένα ευρύ φάσμα τομέων. Κατά τη γνώμη μου, αυτός είναι ο πιο αποτελεσματικός τρόπος για να διασυνδέσουμε τα συστήματά μας ώστε να επιτρέψουμε στις επιχειρήσεις μας να λειτουργούν αποτελεσματικότερα και στις δύο πλευρές του Ατλαντικού.

Γνωρίζω ότι μπορούμε να το επιτύχουμε, διότι, από πολλές απόψεις, η Ευρώπη έχει το έχει ήδη πράξει κατά τα αρχικά στάδια της προετοιμασίας της Ενιαίας Αγοράς τη δεκαετία του 1980. Φυσικά, καμία πλευρά δεν έχει τη φιλοδοξία να προχωρήσει σε τέτοιο βαθμό, αλλά στόχος μας πρέπει να είναι η προοδευτική οικοδόμηση μιας πιο ολοκληρωμένης διατλαντικής αγοράς.

Ευελπιστώ επίσης η προηγούμενη εμπειρία και επιτυχία της Ευρώπης στην αντιμετώπιση ανάλογων ζητημάτων μεταξύ των κρατών μελών μας να καθησυχάσει τους επικριτές που ισχυρίζονται ότι η TTIP θα αποδυναμώσει το ισχύον σύνολο κανόνων και κανονισμών της Ευρώπης. Η πραγματικότητα είναι ότι, κατά τη διάρκεια των τελευταίων δεκαετιών, η Ευρώπη είδε τα πρότυπά της να ανέρχονται σε επίπεδα παγκόσμιας αριστείας και ηγετικού κύρους. Και σε αυτή τη βάση οι δύο πλευρές συμφωνούν να χρησιμοποιούν μια τέτοια διαδικασία μεταρρυθμίσεων για να ενισχύσουν τη δραστηριότητά τους. Συνεπώς, είτε πρόκειται για την ασφάλεια των τροφίμων, είτε για χρηματοοικονομικές υπηρεσίες, όπως η ρύθμιση των παραγώγων, είτε για τα πρότυπα που διέπουν τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα, πρέπει να καθιερώσουμε κανόνες και θεσμούς που να διασφαλίζουν αυτή την αποτελεσματική κανονιστική συνεργασία.

Στο πλαίσιο αυτό, η διασφάλιση της κοινής υπερατλαντικής ηγεσίας όσον αφορά την ανάπτυξη παγκόσμιων κανόνων και προτύπων συνδέεται αλληλένδετα με την προοδευτική οικοδόμηση μιας πιο ολοκληρωμένης διατλαντικής αγοράς. Αν εξετάσουμε το θέμα από κριτική σκοπιά, οι κανόνες και οι θεσμοί αυτοί δεν θα μπορούσαν να είναι αξιόπιστοι εάν δεν καταφέρουμε να μειώσουμε, με τρόπο χειροπιαστό και μετρήσιμο, το κόστος για τις επιχειρήσεις μέσω της αμοιβαίας αναγνώρισης ή με άλλα μέσα ώστε να αποφεύγεται η περιττή επανάληψη ταυτόσημων ρυθμιστικών δαπανών.

Πρόθεσή μου είναι να εργαστώ ενεργά για να καθοδηγήσω τους διαπραγματευτές προς ένα φιλόδοξο αποτέλεσμα. Οι γύροι των διαπραγματεύσεων του Οκτωβρίου και του Δεκεμβρίου θα πρέπει να θεσπίσουν τις κοινές βάσεις για μια φιλόδοξη και πραγματικά μετασχηματιστική TTIP.

Μαζί με τον Πρέσβη κ. Froman, θα ενθαρρύνω τους διαπραγματευτές να επιδείξουν δημιουργικότητα με στόχο να υποβάλουν μια από κοινού συμφωνημένη περιγραφή των κανονισμών και των κανόνων της TTIP προς πολιτική εξέταση τον Ιανουάριο του 2014. Σε αυτή τη βάση, μπορεί να να δοθεί καθοδήγηση με σκοπό να επιτευχθεί η μέγιστη δυνατή πρόοδος κατά το επόμενο έτος.»

Για περισσότερες πληροφορίες

Δικτυακός τόπος σχετικά με την Διατλαντική Εταιρική Σχέση Εμπορίου και Επενδύσεων (TTIP)

Σχετικά με το «Κανονιστικό μέρος» των διαπραγματεύσεων της διατλαντικής εταιρικής σχέσης εμπορίου και επενδύσεων (TTIP) (PDF)

Σχετικά με τα οικονομικά οφέλη που αναμένονται από την TTIP

Ακολουθείστε την @ομάδα TTIP_της ΕΕ στο Twitter

Σχετικά με την εμπορική σχέση ΕΕ-ΗΠΑ


Side Bar