Navigation path

Left navigation

Additional tools

Other available languages: EN FR DE ES IT AR RU

Европейска комисия

MEMO

Брюксел, 18 август 2013 г.

Международен ден на хуманитарните дейности 2013 г.: изявление на комисаря на ЕС Кристалина Георгиева

В навечерието на Международния ден на хуманитарните дейности, отбелязван на 19 август 2013 г., европейският комисар по въпросите на международното сътрудничество, хуманитарната помощ и реакцията при кризи Кристалина Георгиева направи следното изявление:

„Присъединете се към мен, за да отдадем почит на смелите жени и мъже, които оказват животоспасяваща помощ на жертвите на природни бедствия и конфликти по света. Благодарение на ежедневните усилия на хуманитарните работници милиони хора оцеляват при немислими трудности и имат шанс бъдещето им да е по-добро от миналото.

Съвкупно Европейският съюз е най-големият дарител на помощи в света, но парите сами по себе си не са достатъчни за доставянето на храна за гладните, за превързването на ранените и за изграждането на подслон за останалите без дом бежанци. Това вършат хуманитарните работници и аз съм горда, че ние правим възможна тяхната работа.

Лекари, медицински сестри, психолози, инженери, специалисти по логистика, програмни ръководители, информационни мениджъри, консултанти в областта на сигурността и останалата част от хуманитарната общност помагат на жертвите на кризи в трудни условия. Но често те самите стават жертви: по предварителни данни само за тази година всеки ден бива убит, ранен или отвлечен поне един хуманитарен работник. Рисковете са особено високи в Афганистан и Сирия, но международното хуманитарно право се нарушава често и явно на много други обхванати от кризи места.

Това оказва влияние не само върху хуманитарните работници, но и върху хората, за които те се грижат. Отказването на достъп на хуманитарните работници до нуждаещите се от помощ може да лиши хиляди хора от подслон, храна, питейна вода и здравни грижи. Когато високата несигурност принуждава хуманитарните организации да напуснат зоната на бедствието, оставащите там общности плащат цената за това.

Възможността проявите на европейската солидарност да достигат до жертвите на кризи и бедствия също е засегната от насилието срещу хуманитарните работници. Само през миналата година Европейската комисия е предоставила спешна хуманитарна помощ на над 120 милиона души в над 90 държави благодарение на широка мрежа от експерти на място. Те често работят при опасни условия: през последните години хуманитарни екипи на ЕС бяха временно евакуирани от Бангуи (Централноафриканската република), Абиджан (Кот д’Ивоар), Гома (Демократична република Конго), Кабул (Афганистан) и Дамаск (Сирия). Това създава допълнителни пречки за предоставянето на помощ на озовалите се в капана на военните действия.

Ето защо, в името на жертвите и за да може нашата помощ да бъде предоставяна ефективно и в унисон със солидарността на нашите граждани, призовавам страните в конфликтите, правителствата и неправителствените действащи лица да защитават хуманитарните работници и да им позволяват да извършват животоспасяващата си мисия. Това е въпрос на живот и смърт. Светът се нуждае от повече зачитане и защита на хуманитарните работници.“

За повече информация

MEMO/13/742: Международен ден на хуманитарните дейности: подкрепата на Европейския съюз за хуманитарната дейност

Генерална дирекция на Европейската комисия „Хуманитарна помощ и гражданска защита“:

http://ec.europa.eu/echo/index_en.htm

Уебсайт на Кристалина Георгиева, член на Европейската комисия, отговарящ за международното сътрудничество, хуманитарната помощ и реакцията при кризи:

http://ec.europa.eu/commission_2010-2014/georgieva/index_bg.htm


Side Bar