Navigation path

Left navigation

Additional tools

Comisia Europeană

NOTĂ DE INFORMARE

Bruxelles, 9 august 2013

Declarația Înaltului Reprezentant, doamna Catherine Ashton, în numele Uniunii Europene, cu ocazia Zilei internaționale a popoarelor indigene

Astăzi, cu ocazia sărbătoririi Zilei internaționale a popoarelor indigene, dorim să reafirmăm sprijinul pe care UE îl acordă acestora în întreaga lume. Ne alăturăm lor în celebrarea patrimoniului lor cultural bogat și aducem un omagiu contribuției enorme la patrimoniul cultural mondial aduse de tradițiile și cunoștințele lor. UE a fost întotdeauna un susținător fervent al Declarației Organizației Națiunilor Unite din 2007 privind drepturile popoarelor indigene. Declarația este un instrument esențial pentru promovarea drepturilor omului, însă punerea sa în aplicare rămâne o provocare. Din păcate, discriminarea și inegalitatea de tratament cu privire la popoarele indigene continuă în întreaga lume. UE aduce un omagiu apărătorilor drepturilor popoarelor indigene, care sunt expuși în multe țări unor riscuri deosebite și unei represiuni grave, astfel cum arată numeroase rapoarte internaționale, inclusiv rapoartele elaborate de Raportorul special al ONU privind apărătorii drepturilor omului.

UE urmărește integrarea drepturilor omului în toate aspectele politicilor sale externe. Aceasta ridică problema drepturilor popoarelor indigene ori de câte ori este cazul în cadrul dialogurilor sale politice cu țările terțe și organizațiile regionale, precum și în cadrul forumurilor multilaterale, cum ar fi Organizația Națiunilor Unite. De asemenea, UE acordă sprijin financiar pentru proiecte ale societății civile, delegaților popoarelor indigene în cadrul organismelor ONU și pentru activități relevante ale OIM. În acest an, UE a lansat o cerere de propuneri în cadrul Instrumentului european pentru democrație și drepturile omului (IEDDO) în scopul promovării drepturilor popoarelor indigene. De asemenea, s-a angajat să examineze și să dezvolte în continuare politica sa în perioada premergătoare Conferinței mondiale privind popoarele indigene din 2014.”


Side Bar