Navigation path

Left navigation

Additional tools

Europese Commissie

NOTA

Brussel, 9 augustus 2013

Verklaring van hoge vertegenwoordiger Catherine Ashton namens de EU ter gelegenheid van de internationale dag van de inheemse volkeren in de wereld

"Vandaag, op de internationale dag van de inheemse volkeren, bevestigen wij dat wij deze volkeren overal ter wereld steunen. Samen vieren wij hun rijke culturele erfgoed en betonen wij respect voor de enorme bijdrage van hun tradities en kennis aan het culturele werelderfgoed. De EU heeft de VN-verklaring over de rechten van inheemse volkeren uit 2007 altijd gesteund. Deze verklaring is een belangrijk hulpmiddel bij het bevorderen van de mensenrechten, maar de uitvoering ervan blijft een uitdaging. Helaas worden inheemse volkeren nog te vaak gediscrimineerd. De EU brengt hulde aan alle mensen die zich inzetten voor de rechten van inheemse volkeren. In veel landen zijn deze personen in gevaar en worden zij vervolgd, zo blijkt uit tal van internationale rapporten, waaronder die van de speciale VN-rapporteur inzake mensenrechtenverdedigers.

De EU wil de mensenrechten opnemen in alle aspecten van haar buitenlands beleid. Bij politieke dialogen met landen buiten de EU en regionale organisaties en op multilaterale fora zoals de VN wijst de EU steevast op de rechten van inheemse volkeren zodra dat relevant is. Daarnaast geeft de EU financiële steun aan projecten van het maatschappelijk middenveld, vertegenwoordigers van inheemse volkeren in VN-organen en relevante activiteiten van de internationale arbeidsorganisatie ILO. De komende jaren financiert de EU in het kader van het Europees instrument voor de democratie en de mensenrechten (EIDHR) projecten rond de rechten van inheemse volkeren. In de aanloop naar de Wereldconferentie over inheemse volkeren in 2014 zal zij ook haar eigen beleid analyseren en verder ontwikkelen."


Side Bar