Navigation path

Left navigation

Additional tools

Europeiska kommissionen

MEMO

Bryssel den 26 juli 2013

Sommaren är här – tips för en bekymmersfri semester

Nu har semestrarna börjat på allvar och miljoner EU-invånare tänker resa till andra länder i och utanför EU. Men det finns några saker att tänka på innan du åker. Det gäller till exempel vad du ska göra om du blir sjuk på resan, hamnar i tvist med researrangören eller vill ta med dig ditt husdjur. Här kan du läsa om vad EU gör för att hjälpa EU-resenärerna.

Jag är i ett land utanför EU där mitt land inte har någon ambassad eller konsulat. Vart vänder jag mig om jag behöver hjälp?

Som medborgare i ett EU-land är man automatiskt EU-medborgare och har därmed rätt till konsulärt bistånd från ett annat EU-land om det egna landet inte är representerat. Du kan alltså vända dig till ett annat EU-lands ambassad eller konsulat och be om hjälp, till exempel om du grips, råkar ut för en allvarlig olycka eller blir av med viktiga handlingar.

Du har också rätt till bistånd i krissituationer: EU-länderna måste hjälpa till att evakuera andra EU-medborgare på samma sätt som de egna medborgarna.

Du kan se om ditt land finns representerat på ditt resmål på EU-kommissionens webbplats om konsulärt skydd:

http://ec.europa.eu/consularprotection

Vart ringer jag om mitt barn kommer bort?

EU-länderna har enats om ett gemensamt journummer (116 000) dit man kan vända sig om ett barn har kommit bort i något av medlemsländerna. Du kan ringa om du är förälder till ett barn som har försvunnit, om du är ett barn som har kommit bort eller rymt eller om du har information om ett försvunnet barn. Du blir kopplad till en erfaren organisation som kan ge stöd och praktisk hjälp, både psykologiskt, rättsligt och administrativt.

Läs mer:
http://www.hotline116000.eu/

Jag fick problem med flygbolaget/biluthyrningsfirman/ researrangören på semestern. Vem kan hjälpa mig?

Och vad händer om min flyg-, tåg-, buss- eller båtresa är inställd eller försenad?

Om du drabbas av en stor försening eller inställd avgång har du särskilda rättigheter enligt EU:s lagstiftning om passagerarrättigheter vid flyg-, tåg-, buss- och båtresor. Du har bland annat rätt till olika former av assistans, och även hotellrum om det skulle behövas.

– EU är först i världen med att ha passagerarrättigheter för alla transportsätt, sa vice ordförande Siim Kallas då den nya informationskampanjen om passagerarrättigheter inleddes.

Men om människor inte vet hur de ska hävda sina rättigheter är de meningslösa. Innan du reser bör du därför läsa om dina rättigheter vid flyg-, tåg-, buss- och båtresor i Europa, eller ladda ner appen om passagerarrättigheter.

Finns det några särskilda regler för resenärer med funktionsnedsättning?

EU:s lagstiftning om rättigheter för passagerare innehåller skydd för personer med funktionsnedsättning eller personer som av andra skäl har svårt att röra sig. De får inte diskrimineras när de reser med flyg eller tåg och ska ha samma möjligheter att resa som alla andra.

Läs mer om rättigheterna
för flyg:
http://ec.europa.eu/transport/passenger-rights/sv/03-air.html
för tåg: http://ec.europa.eu/transport/passenger-rights/sv/13-rail.html

Om du reser med bil och har ett parkeringstillstånd för rörelsehindrade kan du parkera på de parkeringsplatser som reserverats för personer med rörelsehinder även i andra EU-länder.

Läs mer: http://ec.europa.eu/justice/discrimination/disabilities/parking-card

Ladda ner appen och läs om dina rättigheter var du än är!

Om du har en smarttelefon kan du ladda ner den nya appen om passagerarrättigheter – då är informationen alltid tillgänglig.

Här finns appen:
http://ec.europa.eu/transport/passenger-rights/sv/mobile.html

Jag har bokat en paketresa men resebyrån har gått i konkurs. Kan jag få tillbaka mina pengar?

Direktivet om paketresor skyddar semesterfirare i EU och gäller paketresor med minst två av följande inslag: transport, boende eller andra turisttjänster, till exempel sightseeingturer (som ingick i paketpriset).

Direktivet ger ett skydd som omfattar informationen i broschyrer, rätten att avboka utan straffavgift, ansvar för tjänster (till exempel hotell med undermålig standard) och skydd om en arrangör eller ett flygbolag går i konkurs.

I framtiden ska skyddet även gälla de 120 miljoner semesterfirare som bokar skräddarsydda paketresor på nätet (antingen hos en enda reseaktör eller hos flera aktörer med kommersiella kopplingar till varandra), enligt ett nytt förslag från EU-kommissionen (IP/13/663).

Jag gillade min semesterort så mycket att jag funderar på att köpa en andelslägenhet där. Vilka regler gäller?

Tack vare nya EU-regler (IP/12/528) måste den som säljer ett andelsboende (s.k. timeshare) ge dig detaljerad information i god tid innan du blir bunden av ett avtal. Det gäller priset, en beskrivning av produkten, den exakta perioden man får vistas i bostaden och vistelsens längd. Köparen måste kunna få informationen på sitt eget språk.

Enligt reglerna har kunden fjorton dagar på sig att fundera över köpet och eventuellt ångra sig och under tiden får säljaren inte begära någon handpenning. Innan avtalet ingås, ska säljaren upplysa kunden om ångerrätten, hur länge den gäller och förbudet mot handpenning under ångerfristen.

Min höga telefonräkning har spräckt min semesterkassa. Hur kan jag ringa billigare på resan?

Tack vare EU kan du spara pengar när du är utomlands. Den 1 juli infördes nya regler, som innebär att roamingavgifterna för en rad mobila tjänster har minskat med över 80 procent sedan 2007, och med upp till 91 procent för datatrafik.

– Att resa i EU, från Lissabon till Zagreb, är enklare och billigare med EU:s nya roamingavgifter som infördes den 1 juli, säger vice ordförande Neelie Kroes. Och vi är inte färdiga än. I sommar kommer vi att föreslå fler, långsiktiga lösningar för att sätta stopp för roamingavgifterna. Vi vill skapa en inre telekommarknad så att folk inte tappar kontakten med varandra på andra sidan gränsen.

En familj som semestrar inom EU en gång om året kan spara omkring 250 euro. En affärsresenär i EU kan spara i genomsnitt över 1 150 euro per år. Du får alltså mer pengar kvar i plånboken som du kan lägga på viktigare saker.

Vad måste jag känna till om jag vill resa med katten, hunden eller illern i EU?

Om du reser inom EU: Du får resa med ditt husdjur inom EU – men det finns några saker som du måste tänka på. När du tar med hunden till ett annat EU-land måste den vara id-märkt och vaccinerad mot rabies. Veterinären ska skriva in vaccinationen i hundens pass för sällskapsdjur. Om du tar med ditt husdjur till Finland, Irland, Malta eller Storbritannien måste det också behandlas mot parasiter. Dessa regler gäller bara för hundar, katter och illrar. För hundvalpar, kattungar och andra typer av sällskapsdjur bör du kontrollera med myndigheterna i det EU-land som du planerar att resa till, eftersom det kan finns särskilda regler för att ta med djuret till det landet.

Läs mer:

http://ec.europa.eu/food/animal/liveanimals/pets/nat_rules_dogscatferret_en.htm

Om du reser hem från ett land utanför EU: Ett pass för sällskapsdjur används för husdjur som reser inom EU eller återvänder hem från länder utanför EU. Beroende på var du har varit måste ditt husdjur, förutom rabiesvaccinationen, eventuellt testas och vänta i tre månader innan det får komma in i EU.

Om du bor i Andorra, Island, Liechtenstein, Monaco, Norge, San Marino, Schweiz eller Vatikanstaten och ditt husdjur har ett pass har du rätt att ta med ditt husdjur till EU.

Läs mer:

http://ec.europa.eu/food/animal/liveanimals/pets/index_en.htm

Får jag ta med mig kött och ost hem från utlandet?

När du kommer från de allra flesta länder utanför EU får du inte ta med dig kött eller mejerivaror hem, oavsett om du ska ha dem själv eller ge bort dem.

Det här förbudet gäller inte alla grannländer. Om du till exempel kommer från Färöarna, Grönland eller Island får du ta med dig högst tio kilo av vissa animaliska produkter. Det finns också några andra undantag, till exempel modersmjölksersättning i pulverform, barnmat och specialmat och sällskapsdjursfoder som krävs av hälsoskäl. De ska dock transporteras i oöppnade förpackningar, väga högst två kilo och får inte kräva kylförvaring i oöppnat skick.

Du får också ta med dig upp till 20 kilo fisk och vissa skaldjur. För Färöarna och Island finns ingen viktbegränsning. För andra animaliska produkter, till exempel honung, gäller också en viktbegränsning på två kilo.

Vid transport av animaliska produkter mellan länder inom EU gäller inte de här reglerna. De gäller inte heller när du reser från Andorra, Liechtenstein, Norge, San Marino eller Schweiz.

Vid utbrott av smittsamma djursjukdomar i länder utanför EU kan det finnas specialregler.

Om du är tveksam är det bäst att du hör med veterinärmyndigheten på flygplatsen, hamnen eller vid gränsen.

Kom ihåg att de här reglerna finns för att skydda människors hälsa och även våra tamdjur från allvarliga djursjukdomar.

Läs mer på webbplatsen Ditt Europa – Resa: http://europa.eu/youreurope/citizens/travel/index_sv.htm

Läs fler vanliga frågor om resor:
http://europa.eu/youreurope/citizens/travel/faq/index_en.htm#need-help

Om du har fler frågor om att resa i EU kan du ställa dem här: http://europa.eu/youreurope/citizens/help/index_sv.htm

Vilka rättigheter har jag om jag betalar min paketresa på kredit?

Konsumentkreditdirektivet ger dig vissa rättigheter när du köper något på kredit.

De fem viktigaste är rätten till tydlig reklam om kreditavtal, rätten att få viss information innan du skriver på så att du kan jämföra erbjudanden, rätten att få en kopia av avtalet, rätten att frånträda avtalet inom 14 dagar om du ångrar dig och rätten att i förtid återbetala krediten mot en rimlig kompensation till kreditgivaren.

Läs mer:

http://ec.europa.eu/consumers/citizen/my_rights/consumer-credit/index_en.htm

När jag var på semester utomlands fick jag problem med ett köp. Vem ska jag kontakta?

Om du bor i EU, Norge eller Island kan du få gratis hjälp när du har kommit hem. Kontakta det europeiska konsumentcentrumet i ditt land om du har köpt varor eller tjänster i ett annat EU-land, Norge eller Island. De kan ge dig råd om dina konsumenträttigheter när du reser och handlar i EU – till exempel när du hyr bil, bokar en paketresa eller beställer varor från utlandet på nätet.

Läs mer: http://ec.europa.eu/consumers/ecc/contact_sv.htm

Jag köpte ett par skor på semestern, men de gick sönder efter bara en vecka. Hur kan jag få pengarna tillbaka? Vilka regler gäller?

Oavsett var i EU du handlar har du som konsument vissa grundläggande rättigheter. Du har bland annat två års reklamationsrätt som innebär att säljaren måste reparera eller byta ut defekta varor gratis. Om det inte är möjligt inom rimlig tid eller utan stora besvär för dig kan du begära att få prisavdrag eller pengarna tillbaka. Säljarens egna garantier kan komplettera reklamationsrätten, men aldrig ersätta den.

Oavsett vilket land du kommer från gäller EU:s konsumentskyddsregler vid köp av varor eller tjänster i hela EU. Garantier är reglerade i lag i hela Europa. De minimikrav som ska skydda köparna finns i ett EU-direktiv. Medlemsländerna måste införa EU-kraven i sin egen lagstiftning, men de kan också erbjuda ett starkare skydd.

Läs mer:

http://ec.europa.eu/consumers/ecc/consumer_topics/buying_goods_services_en.htm

http://europa.eu/youreurope/citizens/shopping/shopping-abroad/guarantees/index_sv.htm

Vad händer om jag måste gå till doktorn utomlands?

Tänker du resa i EU eller till Island, Liechtenstein, Norge eller Schweiz? Kom då ihåg att ta med dig ditt europeiska sjukförsäkringskort! Med kortet sparar du tid, bekymmer och pengar om du skadar dig eller blir sjuk på utlandsresan. Kortet är gratis och du beställer det hos Försäkringskassan (eller Folkpensionsanstalten i Finland). Med kortet kan du få akut vård på samma villkor och till samma kostnad som landets invånare.

Du kan ladda ner en app där du hittar allmän information om kortet, nödtelefonnummer, vilken vård som kortet täcker, vårdkostnader, hur du begär ersättning och vem du ska kontakta om du tappar bort ditt kort. Appen finns på 24 språk och kommer snart att uppdateras med uppgifter om det nya EU-landet Kroatien. Men tänk på att appen inte ersätter EU-kortet i sig.

Läs mer:

http://europa.eu/youreurope/citizens/health/unforeseen-treatments/short-visit/index_en.htm

Mer information:


Side Bar