Navigation path

Left navigation

Additional tools

Evropska komisija

MEMO

Bruselj, 26. julija 2013

Čas počitnic: koristni nasveti za brezskrbno poletje

V času počitnic, ko se milijoni Evropejcev odpravljajo na potovanja po Evropski uniji in drugod po svetu, je pametno poznati nekaj informacij in praktičnih napotkov v zvezi s potovanji. Naj gre za zdravstveno zavarovanje, reševanje sporov s turistično agencijo ali potovanje s hišno živaljo, med temi nasveti boste našli koristne informacije o tem, kako si EU prizadeva pomagati evropskim popotnikom.

Odpravljam se na potovanje zunaj Evrope, vendar moja država tam nima diplomatskega ali konzularnega predstavništva. Na koga naj se obrnem, če potrebujem pomoč?

Kot državljani države članice EU ste hkrati državljani EU in imate tako med bivanjem zunaj EU pravico do konzularne pomoči (četudi vaša država tam nima predstavništva). Če vam je na primer odvzeta prostost, imate težjo nesrečo ali izgubite pomemben dokument, lahko za pomoč zaprosite diplomatsko ali konzularno predstavništvo katere koli druge države članice EU.

Do pomoči ste upravičeni tudi v kriznih razmerah. Če je potrebno, morajo države članice EU državljanom pomagati pri evakuaciji, kot če bi bili njihovi državljani.

Na spletišču Evropske komisije o konzularni zaščiti lahko preverite, ali ima vaša država diplomatsko ali konzularno predstavništvo v državi, kamor potujete:

http://ec.europa.eu/consularprotection

Koga naj pokličem, če je moj otrok izginil?

Evropska unija ima skupno telefonsko številko za pomoč (116 000) v primeru izginotja otroka v kateri koli državi članici EU. Na tej telefonski številki je staršem, katerih otrok je izginil, otroku, ki se je izgubil ali pobegnil, ali osebam, ki imajo informacije o pogrešanem otroku, na voljo strokovna podpora in praktična pomoč psihološke, pravne ali administrativne narave.

Več informacij:
http://www.hotline116000.eu/

Med počitnicami sem imel težave z letalskim prevoznikom, podjetjem za najem vozila ali organizatorjem potovanj. Kje lahko poiščem pomoč?

V primeru odpovedi ali zamud letal, vlakov, avtobusov, ladij…

V primeru dolge zamude ali odpovedi ste v skladu s predpisi EU o pravicah potnikov v zračnem, železniškem, ladijskem in avtobusnem prometu upravičeni do pravične pomoči, poleg tega pa vam v primeru večje zamude ne bo treba plačati hotelske sobe. „EU je zdaj prvo območje na svetu, ki se lahko pohvali s predpisi o pravicah potnikov za vse vrste prevoza,“ je povedal podpredsednik Evropske komisije Siim Kallas ob začetku nove informacijske kampanje o pravicah potnikov. „Vendar morajo evropski državljani vedeti, kako lahko te pravice uveljavljajo, sicer so brez pomena.“ Pred potovanjem poiščite informacije o tem, kako lahko uveljavljate svoje pravice na letališčih, v pristaniščih ter na avtobusnih in železniških postajah po vseh Evropi, ali pa si prenesite mobilno aplikacijo.

Katere pravice imam, če potujem kot invalid?

Predpisi EU o pravicah potnikov varujejo invalide in funkcionalno ovirane osebe pred diskriminacijo na potovanju z letalom ali vlakom ter jim zagotavljajo enak dostop do mobilnosti kot ostalim državljanom.

Več informacij:
potovanje z letalom:
http://ec.europa.eu/transport/passenger-rights/en/03-air.html
potovanje z vlakom: http://ec.europa.eu/transport/passenger-rights/en/13-rail.html

Če potujete z avtom in imate v vaši državi pravico do uporabe parkirnih mest za invalide, lahko s standardno parkirno dovolilnico EU za invalide uporabljate parkirna mesta za invalide tudi v drugih državah EU.

Več informacij: http://ec.europa.eu/justice/discrimination/disabilities/parking-card

Prenesite aplikacijo! Imejte svoje pravice vedno pri roki.

Z novo aplikacijo za pametne telefone boste imeli vse informacije o pravicah potnikov vedno pri roki.

Aplikacijo lahko prenesete na naslednji povezavi:
http://ec.europa.eu/transport/passenger-rights/sl/mobile.html

Turistična agencija, pri kateri sem kupil počitniški paket, je šla v stečaj. Lahko dobim svoj denar nazaj?

Direktiva o paketnem potovanju varuje evropske potrošnike na organiziranih počitnicah kot vnaprej dogovorjeni kombinaciji vsaj dveh naslednjih elementov: (1) prevoz, (2) nastanitev in (3) druge turistične storitve, kot so turistični ogledi (te storitve so vštete v ceno).

Direktiva zagotavlja varstvo glede informacij iz katalogov, pravice do odpovedi brez finančnih posledic, odgovornosti za storitve (npr. v primeru nezadostne kakovosti hotelov) in stečaja organizatorja potovanj ali letalske družbe.

V prihodnje bodo v skladu z novim predlogom Evropske komisije (IP/13/663) do varstva upravičeni tudi potniki, ki bodo počitniške pakete po meri kupili prek spleta (od enega trgovca ali več poslovno povezanih trgovcev). Tako bo zaščitenih dodatnih 120 milijonov potrošnikov.

Počitnice so mi bile tako všeč, da razmišljam o časovnem zakupu v istem počitniškem kompleksu. Kakšna so pravila?

V skladu z novimi predpisi EU, ki se zdaj izvajajo v vseh državah članicah (IP/12/528), morajo ponudniki časovnega zakupa potrošnikom pravočasno zagotoviti podrobne informacije, še preden se potrošnik zaveže s pogodbo. To med drugim zajema informacije o ceni, proizvodu ter natančnem obdobju in dolžini bivanja, do katerega ima potrošnik pravico na podlagi pogodbe. Če potrošnik želi, mu morajo biti te informacije na voljo v njegovem jeziku.

Novi predpisi potrošnikom poleg tega zagotavljajo pravico do odstopa od pogodbe v obdobju 14 koledarskih dni, v katerem trgovci ne smejo zahtevati nikakršnega predplačila ali kavcije. Pred sklenitvijo pogodbe mora trgovec potrošnika izrecno opozoriti na pravico do odstopa od pogodbe, trajanje odstopnega roka in prepoved predplačil v tem obdobju.

Bojim se, da bom na počitnicah preveč denarja porabil za telefon. Kako lahko med potovanjem omejim stroške telefoniranja?

EU vam pomaga prihraniti denar celo, ko prestopite meje vaše države. Z novimi ukrepi, ki so začeli veljati 1. julija, so se stroški gostovanja za celo vrsto mobilnih storitev v primerjavi z letom 2007 zmanjšali za več kot 80 %, za prenos podatkov pa celo za 91 %. „Potovanje po EU, od Lizbone do Zagreba, je od 1. julija z novimi cenami gostovanja v mobilnih omrežjih v EU enostavnejše in cenejše,“ je povedala podpredsednica Evropske komisije Neelie Kroes. „In to še ni vse: letos poleti bomo predstavili še več dolgoročnih rešitev za odpravo stroškov gostovanja. Ustvariti želimo enotni telekomunikacijski trg, da se stiki med ljudmi ohranijo tudi prek meja.“

In kaj to pomeni za vas? Družina, ki enkrat letno preživi počitnice v drugi državi EU, bo prihranila okoli 250 evrov. Poslovnež, ki potuje po EU, bo letno v povprečju prihranil več kot 1 150 evrov. To poletje vam skušamo prihraniti denar, da ga boste lahko porabili za pomembnejše stvari.

Kaj moram vedeti, če želim na počitnice v EU vzeti hišno žival?

Državljani EU na potovanju znotraj EU: potovanje znotraj EU s hišno živaljo je možno, vendar je pri tem treba upoštevati nekaj vidikov. Če s psom potujete v drugo državo EU, mora biti v njegovem potnem listu veljavno potrdilo o cepljenju proti steklini. Za potovanje na Irsko, Finsko, Malto ali v Združeno kraljestvo so za vašo žival potrebni tudi protiparazitni postopki. Ti predpisi veljajo samo za pse, mačke in bele dihurje. Pri mladih psih ali mačkah ali drugih vrstah hišnih živali je priporočljivo, da pri pristojnih organih v državi EU, kamor se odpravljate, preverite, kateri posebni pogoji veljajo za potovanje s hišnimi živalmi v to državo.

Več informacij:

http://ec.europa.eu/food/animal/liveanimals/pets/nat_rules_dogscatferret_en.htm

Državljani EU, ki se vračajo domov s potovanja zunaj EU: potni list za hišne živali se uporablja za živali, ki potujejo znotraj držav EU ali se vračajo domov iz držav zunaj EU. Glede na vašo počitniško destinacijo so za vašo žival lahko poleg cepljenja proti steklini potrebni nekateri testi in trimesečna čakalna doba pred vstopom v EU.

V EU lahko s hišno živaljo potujejo prebivalci Andore, Islandije, Lihtenštajna, Monaka, Norveške, San Marina, Švice in Vatikanske mestne države, ki so svojim hišnim živalim priskrbeli potni list.

Več informacij:

http://ec.europa.eu/food/animal/liveanimals/pets/index_en.htm

Ali lahko s počitnic v tujini prinesem meso ali sir?

Pri povratku domov iz večine držav zunaj EU je prepovedano prinesti kakršne koli mesne ali mlečne proizvode, pa naj bodo za vas ali darilo za koga drugega.

Izjeme so nekatere sosednje države. Na primer, s Ferskih otokov, Grenlandije ali Islandije lahko prinesete največ 10 kilogramov nekaterih proizvodov živalskega izvora. Med drugimi izjemami so na primer še mleko v prahu za dojenčke, otroška hrana in posebna hrana za ljudi ali hišne živali, potrebna iz zdravstvenih razlogov. Ti proizvodi morajo biti v zaprti embalaži in tehtati največ dva kilograma ter jih pred odpiranjem ni treba hraniti v hladilniku.

Prinesete lahko tudi ribe in nekatere morske sadeže, če njihova teža ne presega 20 kilogramov, razen s Ferskih otokov ali Islandije, kjer omejitve teže ni. Tudi drugi proizvodi živalskega izvora, kot je na primer med, ne smejo presegati dveh kilogramov.

Ti predpisi ne veljajo za prevoz proizvodov živalskega izvora med državami znotraj EU ali iz Andore, Lihtenštajna, Norveške, San Marina ali Švice.

V primeru nalezljivih živalskih bolezni v tretjih državah se lahko uvedejo dodatne omejitve.

Priporočljivo je, da se v primeru dvoma prepričate pri veterinarski službi pri vstopu v EU (na letališču, v pristanišču, na mejnem prehodu itd.).

Zavedati se je treba, da ta pravila varujejo vaše zdravje in zdravje živali v EU pred hudimi živalskimi boleznimi.

Več informacij o potovanjih najdete na spletišču Tvoja Evropa:

http://europa.eu/youreurope/citizens/travel/index_sl.htm

Pogosta vprašanja:

http://europa.eu/youreurope/citizens/index_sl.htm

Nadaljnja vprašanja lahko pošljete na naslednjem naslovu:

http://europa.eu/youreurope/citizens/help/index_sl.htm

Kakšne pravice imam, če za počitniški paket vzamem kredit?

Direktiva o potrošniških kreditih vam ob nakupu na kredit zagotavlja določene pravice.

Najpomembnejših pet, ki si jih velja zapomniti, so pravica do transparentnega oglaševanja, pravica do nekaterih informacij pred sklenitvijo pogodbe, da lahko enostavno primerjate ponudbe, pravica do prejema izvoda podpisane pogodbe, pravica do prekinitve pogodbe v 14 dneh po podpisu, če si premislite, ter pravica do predčasnega odplačila ob pravični kompenzaciji.

Več informacij:

http://ec.europa.eu/consumers/citizen/my_rights/consumer-credit/index_en.htm

Med počitnicami v tujini sem imel težave z nakupi. Na koga se lahko obrnem doma?

Če imate stalno prebivališče v EU, na Norveškem ali Islandiji, ste ob vrnitvi domov upravičeni do brezplačne pomoči. Če ste kupili blago ali plačali storitev v drugi državi EU, na Norveškem ali Islandiji, se obrnite na evropski potrošniški center v vaši državi, kjer vam lahko svetujejo o pravicah potrošnikov v zvezi z nakupi in potovanji v EU – od najema avtomobila, nakupa počitniškega paketa ali leta do spletnih nakupov iz tujine.

Več informacij: http://ec.europa.eu/consumers/ecc/contact_en.htm

Na počitnicah sem kupil nove čevlje, ki pa so se že po enem tednu uničili. Kako lahko dobim denar nazaj? Kakšna so pravila?

Ne glede na to, kje v EU ste nakupovali, imate vedno zagotovljene osnovne pravice potrošnikov. Dveletna garancija zagotavlja, da mora prodajalec v tem obdobju blago z napako brezplačno popraviti ali zamenjati. Če tega ni mogoče storiti v razumnem roku ali brez težav, lahko zaprosite za povračilo denarja ali popust pri ceni. Tržna garancija ne nadomesti minimalne dvoletne garancijske dobe, temveč jo lahko dopolnjuje.

Potrošniški predpisi EU veljajo za državljane vseh narodnosti, ki opravijo nakup blaga ali storitve na ozemlju EU. Jamstva so urejena na evropski ravni: direktiva EU določa najmanjšo stopnjo zaščite kupcev. Države članice morajo zahteve EU prenesti v nacionalno zakonodajo, kar lahko potrošnikom nudi še večjo zaščito.

Več informacij:

http://ec.europa.eu/consumers/ecc/consumer_topics/buying_goods_services_en.htm

http://europa.eu/youreurope/citizens/shopping/shopping-abroad/guarantees/index_sl.htm

Kaj naj storim, če moram v tujini obiskati zdravnika?

Če potujete v državo EU, na Islandijo, v Lihtenštajn, na Norveško ali v Švico, ne pozabite s seboj vzeti evropske kartice zdravstvenega zavarovanja (EHIC). Kartica vam bo prihranila čas, sitnosti in denar, če boste med bivanjem v tujini zboleli ali se poškodovali. Brezplačno jo lahko dobite pri zavodu za zdravstveno zavarovanje. Kartica vam zagotavlja nujno zdravniško pomoč pod enakimi pogoji in za enako ceno, kot če bi bili vključeni v sistem zdravstvenega zavarovanja države, v kateri se nahajate.

Prenesete si lahko aplikacijo za pametni telefon, ki vam nudi splošne informacije o kartici, telefonske številke za klic v sili, krite storitve in stroške, informacije o povračilu stroškov in kontakte v primeru izgubljene kartice. Aplikacija je na voljo v 24 jezikih in bo kmalu posodobljena, da bo upoštevala tudi nedavni pristop Hrvaške k EU. Aplikacija ne nadomešča evropske kartice zdravstvenega zavarovanja.

Več informacij:

http://europa.eu/youreurope/citizens/health/unforeseen-treatments/short-visit/index_sl.htm

Več informacij


Side Bar